Japani ei taivu kiinalaisten korvausvaatimuksiin

Kiinalaiset vaativat vetoomustuomioistuimessa Japanilta korvauksia maan armeijan salaisen yksikön toteuttamista ihmiskokeista toisen maailmansodan aikana.

Japanilainen vetoomustuomioistuin on hylännyt kiinalaisten esittämän vahingonkorvausvaatimuksen toisen maailmansodan aikaisista rikoksista. Kiinalaiset vaativat Japanin hallitukselta korvauksia ja anteeksipyyntöä. Vaatimukset perustuivat Japanin armeijan pahamaineisen Yksikkö 731:n tekemiin ihmiskokeisiin, joita tehtiin biologista sodankäyntiä varten.

Vetoomustuomioistuin piti voimassa tokiolaisen tuomioistuimen jo vuonna 2002 tekemän päätöksen. Japani on ottanut periaatteekseen, etteivät yksityiset henkilöt voi saada korvauksia suoraan Japanin hallitukselta. Japani katsoo myös, että korvauskysymykset on jo ratkaistu sodan jälkeen solmituissa rauhansopimuksissa.

Japani kiisti vuoteen 1998 asti Yksikkö 731:n olemassaolon. Tuolloin Japanin korkein oikeus totesi, että tutkijoiden piirissä katsotaan asiaa pidetään toteennäytettynä. Japanin hallitus sanoo edelleenkin, ettei sillä ole mitään tietoa yksikön toiminnasta. Vedenpuhdistuslaitoksen nimellä Harbinissa Pohjois-Kiinassa toiminut Yksikkö 731 teki ihmiskokeita ja pommitti kiinalaisia kaupunkeja muun muassa rutto- ja kolerabakteereilla.

Kiina syyttää Japania toisen maailmansodan ja sitä edeltäneiden tapahtumien vääristelystä ja unohtamisesta. Kiinassa järjestettiin huhtikuussa laajoja Japanin vastaisia mielenosoituksia.

(MTV3-AFP-STT)

Lue myös:

    Uusimmat