Jalkakäytävien ja pyöräteiden auraus kuntien vastuulle

Kevyiden väylien lumisuus ei enää vaihtele talokohtaisesti, sillä laki vaatii talvikunnossapidon siirtämistä pienkiinteistöiltä kunnille viimeistään marraskuun alussa.

Kunnat saavat marraskuun alussa lisää vastuuta kevyen liikenteen väylien talvihoidosta. Kun kahden vuoden siirtymäaika päättyy, eivät pienkiinteistöjen omistajat joudu enää missään Suomessa siivoamaan lumia ohi kulkevalta jalankulku-pyörätieltä.

Uudistuksen pitäisi näkyä talven ensimmäisen lumipyryn jälkeen siinä, että kevyen liikenteen reitti jatkuu samantasoisena talolta toiselle. Se helpottaa varsinkin pyörien, pyörätuolien ja lastenvaunujen kulkua.

Yhdyskuntatekniikan päällikkö Jussi Kauppi Kuntaliitosta ei osaa sanoa, moniko kunta on venyttänyt uudistuksen toteuttamisen viime tinkaan.

Kaupin valistunut arvaus kuuluu, että suurin osa kunnista on ehtinyt ottaa yhdistetyt jalankulku- ja pyörätiet omalle vastuulleen sitten kunnossapitolain tarkistuksen. Tähän ryhmään kuuluvat muun muassa Helsinki, Jyväskylä, Kuopio ja Kouvola.

Osa kunnista oli tullut kiinteistönomistajia vastaan jo ennen vuotta 2005. Esimerkiksi Vantaa on "aina" puhdistanut koko kaava-alueen lumesta.

Puolen miljoonan lisälasku Lahdelle

Lumiaura Keski-Euroopassa

Yksi isoista mattimyöhäisistä on Lahti. Rakennusmestari Juha Tikka veikkaa uudistuksen näkyvän ja tuntuvan erityisesti kaupungin keskustassa.

Kunnossapito saattaa paikoin heikentyäkin, jos kiinteistönomistaja on tähän asti toiminut tunnollisesti. Kaupungin työntekijät tai urakoitsijat lähtevät liikkeelle vasta, kun lunta on väylillä neljä tai kuusi senttiä - reitin tärkeyden mukaan.

Lahti saa nyt auratakseen ja hiekoittaakseen 140 kilometriä kevyenliikenteenväyliä, jota on tähän asti hoitanut joku muu. Lisätöihin on varattu puoli miljoonaa euroa ensi vuoden budjetissa. Todellisen rahan tarpeen ratkaisevat lumisateet.

Valtakunnallisesti on kyse tuntuvista kustannuksista, vahvistaa Kuntaliiton Jussi Kauppi. Hän ei lähde arvailemaan yhteissummaa.

Kauppi toteaa muutoksen olevan suurin isoilla paikkakunnilla, koska niillä on suhteellisesti eniten yhdistettyjä jalankulku- ja pyöräteitä.

Edelleen kirjavia käytäntöjä

Jussi Kauppi muistuttaa, että lainmuutoksen yhteydessä kiinteistönomistajat saivat lisävastuuta töistä, jotka luontuvat heille paremmin kuin kunnalle. Tontinomistajille siirrettiin viherkaistan sekä mahdollisten ojien ja rumpujen pitäminen siistinä, mikä on helposti yhdistettävissä kesäisiin nurmikkohommiin.

Lumityökäytäntö ei edelleenkään ole täysin yhtenäinen. Laki antaa nimittäin kunnille päätösvallan siitä, ottavatko ne vastuulleen myös pelkät jalkakäytävät ja perivätkö ne työstä maksun kyseisen kiinteistön omistajalta. Vaihtelua on myös siitä, ulottuuko kunnan lumityöpalvelu liike- ja teollisuuskiinteistöille.

- Pienissä kunnissa homma hoidetaan usein ilmaiseksi, koska laskutus johtaisi isoon työmäärään ja kustannuksiin, Kauppi kertoo.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat