Jakautuuko Uusimaa viiteen sote-alueeseen? – ministeri Kiuru lupaa tehdä töitä erillisratkaisun eteen: "Itse olen hyvin toiveikas"

2:12
Video: Ministeri Krista Kiuru on toiveikas, että Uudellemaalle löytyisi oma sosiaali- ja terveyspalveluita koskeva erillisratkaisu.

Sosiaali- ja terveydenhuoltoon rakennettava erillisratkaisu ei voi perustua yhteen Uudenmaan kokoiseen alueeseen, kertoo Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.). Myös ministeri Krista Kiuru on toiveikas sen suhteen, että Uudellemaalle löytyisi oma sosiaali- ja terveyspalveluita koskeva erillisratkaisu.

Vapaavuoren mielestä pitää löytyä jokin muu ratkaisu, joka turvaa paremmin Helsingin ja pääkaupunkiseudun erityisolosuhteet.

Vapaavuoren mukaan toimivan erillisratkaisun löytäminen on haastavaa muun muassa juridisesti ja rahoituksellisesti. Hänen mukaansa erillisratkaisu voidaan silti saada aikaan, kunhan tahtoa, osaamista ja sitoutumista on riittävästi.

"Se on mielestämme paras vaihtoehto"

Hallitusohjelman mukaan Uudenmaan, pääkaupunkiseudun tai Helsingin erillisratkaisu selvitetään vuoden loppuun mennessä.

Vapaavuori sanoi kannattavansa yhä kuntapohjaista sote-mallia, jota Uudenmaan kaikki kunnat yhdessä ehdottivat huhtikuussa. Ehdotuksessa Uusimaa jaettaisiin viiteen alueeseen, jotka vastaisivat perustason sote-palveluiden järjestämisestä.

–  Se on meidän mielestämme ehdottomasti paras vaihtoehto. Luontevaa olisi, että yhteinen selvitys alkaisi tämän mallin selvittämisestä, Vapaavuori sanoo.

– Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että sosiaali- ja terveystoimen järjestämisvastuu keskitettäisiin Uudellamaalla viidelle alueelle, joista yksi olisi Itä-Uusimaa, toinen Keski-Uusimaa, kolmas Länsi-Uusimaa ja Espoo, neljäs Vantaa ja Kerava sekä viides Helsinki. Pieninkin näistä alueista on selvästi suurempi kuin Suomen pienemmät maakunnat. 

Myös perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru on toiveikas sen suhteen, että Uudellemaalle löytyisi oma sosiaali- ja terveyspalveluita koskeva erillisratkaisu.

– Todella tehdään töitä, että tämä erillisratkaisu löytyisi. Mahdollisuudet on annettu tämän alueen käsiin ja nyt nähdään, kuinka pitkälle se riittää. Itse olen hyvin toiveikas, Kiuru toteaa MTV Uutisten haastattelussa.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja