Jäitkö etätöihin viime vuonna? Älä unohda näitä rahan arvoisia vinkkejä

7:48
Katso myös video: Sisustussuunnittelija Nina Ahonen kommentoi suomalaisten etätyöpisteitä. Tärkeintä huolehtia hyvästä ergonomiasta ja valaistuksesta.

Veronmaksajien keskusliitto muistuttaa etätyöläisiä heitä koskevista veroeduista. Paljon etätöitä tehneen veronmaksajan on huolehdittava siitä, että tiedot on merkitty oikein veroilmoitukselle. 

Veroilmoituksella on suurin osa tiedoista valmiina, mutta on mahdollista, että tiedot ovat virheellisiä tai puutteellisia. Useita vähennyksiä täytyy myös vaatia itse. 

– Poikkeuksellinen vuosi näkyy esimerkiksi siten, että kodin ja työpaikan väliset matkakulut voivat olla pienemmät kuin aikaisemmin. Kotona tehdystä etätyöstä puolestaan tulee vaatia omat vähennykset, johtava verojuristi Päivi Kaari kertoo Veronmaksajien keskusliiton verkkosivuilla. 

Verohallinnon mukaan keväällä 2020 arviolta miljoona palkansaajaa jäi etätöihin.

Etätyöläinen on oikeutettu työhuonevähennykseen 

Kotiin jäänyt etätyöntekijä voi vähentää verotuksessa esimerkiksi työhuonevähennyksen ja tietoliikennekuluja. 

Jos on ollut etätöissä yli puolet viime vuoden työpäivistä, saa 900 euron työhuonevähennyksen. Vähennys ei edellytä omaa työhuonetta. Jos maksaa itse nettiyhteyden, voi vaatia sen kokonaan vähennyksiin, jos työkäyttöä on yli puolet koko käytöstä. 

Jos omaa työskentelyä varten on erillinen työtila tai on hankkinut kalliita kalusteita, voi vähentää todelliset kustannukset työhuonevähennyksen sijasta. 

Tulonhankkimisvähennys on automaattinen

Tulonhankkimisvähennyksen verottaja myöntää työssäkäyville automaattisesti. Sen suuruus on 750 euroa. 

– Saat siis veroilmoitukseen lisäämistäsi tulonhankkimiskuluista kuten työhuonevähennyksestä lisävähennystä vain, jos kulusi ilman matkakuluja yhteensä ylittävät 750 euron rajan, Kaari kertoo. 

Myös maskit lasketaan matkakustannuksiin

Asunnon ja työpaikan välisten matkojen kustannuksia voi vähentää enintään 7 000 euroa ja omavastuu on 750 euroa. 

– Matkakuluja ovat myös maskikulut 13. elokuuta 2020 alkaen: 2 euroa päivältä. Kyseisenä päivänä annettiin maskin käyttöä koskeva suositus, Kaari sanoo. 

Matkakuluja ilmoittaessasi ei pidä vähentää itse omavastuuosuutta, vaan merkitä matkakulut kokonaan. 

Palauta vain, jos korjattavaa on

Veroilmoitusta ei tarvitse palauttaa, jos korjattavaa tai lisättävää ei ole. Kaikki korjaukset ja lisäykset tehdään joko sähköisesti Omavero-veropalvelussa tai paperilla omilla lomakkeillaan. 

Tietojen viimeinen ilmoittamispäivä on jokin seuraavista päivistä: 4.5. tai 11.5 tai 18.5.2021. Kunkin oikea päivämäärä on merkitty lomakkeelle ja Omaveroon. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja