Verottaja muistuttaa virtuaalivaluuttakaupoista – näin voit välttyä veronkorotukselta

2:35
Tesla osti bitcoineja ja ilmoitti, että kryptovaluutta käy yhtiölle maksuvälineenä – miten poikkeuksellista tämä on?

Verottajan mukaan suomalaiset ovat ilmoittaneet virtuaalivaluuttatuloja hyvin aiempina vuosina.

Verohallinto muistuttaa, että virtuaalivaluuttojen käytöstä ja louhinnasta saadut tulot ovat veronalaisia ja ne pitää ilmoittaa veroilmoitukselle. 

Verottaja ennakoi, että virtuaalivaluutoista ilmoitetaan tänä keväänä aiempaa enemmän tuloja. 

Virtuaalivaluuttoja ovat muun muassa ethereum, tether, litecoin ja bitcoin. 

Verohallinto kertoo seuraavansa ja valvovansa tänäkin vuonna virtuaalivaluuttakauppojen ilmoitustietoja ja käyttävänsä seurannassa apuna erilaisia vertailutietoja. 

Kun tulot virtuaalivaluutoista ilmoittaa itse veroilmoitukselle, välttyy veronkorotukselta, joka määrätään ilmoittamatta jättäneille. 

Näissä tapauksissa virtuaalivaluutoista on tullut verottajan mukaan veroilmoitukselle ilmoitettavia tuloja: 

Jos on viime vuonna vaihtanut virtuaalivaluuttaa euroiksi tai muuhun viralliseen valuuttaan. 

Jos on viime vuonna vaihtanut virtuaalivaluuttaa toiseen virtuaalivaluuttaan. 

Jos on viime vuonna maksanut virtuaalivaluutalla laskuja. 

Jos on viime vuonna ostanut virtuaalivaluutalla tavaroita tai palveluja. 

Jos on viime vuonna osallistunut virtuaalivaluutan louhintaan. 

Kulut voi vähentää 

Virtuaalivaluutan käytöstä saatu tulo verotetaan pääomatulona ja louhinnassa saatu virtuaalivaluutta ansiotulona. Virtuaalivaluutan arvona käytetään sitä vaihtokurssia, joka virtuaalivaluutalla on käytön tai louhinnan hetkellä. 

– Verohallinto lähettää myös oma-aloitteisesti tietoja virtuaalivaluuttakaupoista muihin maihin. Esimerkiksi 2018–2019 tietoja lähetettiin sataan eri maahan ja lähetetyissä tiedoissa virtuaalivaluuttaan liittyviä luovutuksia ja muuta toimintaa oli 13,5 miljardin euron edestä. Muiden maiden verohallinnot ovat käyttäneet tietoja aktiivisesti valvonnassaan, kerrotaan verottajan verkkosivuilla. 

Virtuaalivaluutan hankkimisesta aiheutuneet kulut voi vähentää verotuksessa. Myös virtuaalivaluuttaluovutuksista aiheutuneet tappiot ovat vähennyskelpoisia. 

Palkansaajien veroilmoituksen määräpäivät ovat tänä vuonna 4.5.,11.5., ja 18.5. Oman määräpäivän voi katsoa veroilmoituksesta tai OmaVerosta. Virtuaalivaluuttatulot voi ilmoittaa jo nyt. 

– Erityisen voimakkaasti bitcoinien markkina-arvo on kasvanut viime vuonna. Siksi ennakoimme, että moni on myynyt valuuttaa viime vuonna ja pääsee nyt tänä keväänä ilmoittamaan veroilmoitukselle myyntivoittoja, ylitarkastaja Timo Puiro kertoo Verohallinnon verkkosivuilla. 

Verottajan mukaan suomalaiset ovat ilmoittaneet virtuaalivaluuttatuloja hyvin aiempina vuosina. 

– Esimerkiksi vuosina 2017–2018 meille ilmoitettiin 176 miljoonan arvosta virtuaalivaluutan luovutuksia ja voittoja summasta oli 60 miljoonaa. Voittoja ilmoittaneita oli tuhansia, Puiro kertoo. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja