Jäätyykö uutislähetyksen vieras? Joskus se jännittää ankkuriakin

Uutislähetyksiin kutsutaan säännöllisesti vieraiksi eri alojen asiantuntijoita. Osa esiintyjistä on epävarmoja, osa pomminvarmoja. Keijo Leppänen lämmittelee vieraan yhteisellä kahvinhetkellä.

Uutislähetyksiin haastateltaviksi tulevista vieraista huolehtiminen on yksi uutisankkurin keskeisimmistä tehtävistä.

– Ankkurin pitää jo puolenpäivän maissa ottaa yhteys vieraaseen ja luoda häneen tuttavallinen ja rento tuntuma. Emme kutsu tänne ketään nolattavaksi. Vieraan pitää ymmärtää, että arvostamme juuri hänen asiantuntijuuttaan ja lähetykseen tuomaansa lisäarvoa, Keijo Leppänen sanoo.

Puoli tuntia ennen lähetystä vieras "lämmitellään" esiintymiseen.

– Se yhteinen keskusteluhetki sämpylän äärellä on lopputuloksen kannalta yhtä tärkeä kuin julkisesti lauteilla istuttava kaksiminuuttinen. Meidän on rakennettava hyvä fiilis ja saatava kemiat kohdilleen.

Studio antaa potkua tai jäykistää

Se, miten vieras lopulta suoriutuu lähetyksestä, ei välttämättä ole pääteltävissä etukäteen.

– Jotkut jännittävät valtavasti ennen lähetystä. Ankkurillekin saattaa jäädä epämääräinen olo, että mitähän tästä tulee. Mutta kun mennään valoihin, henkilö skarppaa ja lopputulos on briljantti. Toisaalta toiset puhuvat paljon, hyvin ja avoimesti kahvikupin ääressä, mutta heittäytyvät itse lähetyksessä varovaisiksi tai ilmaisussaan huonoksi.

Valtaosalle vieraista lähetykset ovat tuttua hommaa.

– Esimerkiksi poliitikot ovat pomminvarmoja esiintyjiä. He tulevat kertomaan milloin mistäkin ajankohtaisesta teemasta. Heitä ei tarvitse taustoittaa ja valmentaa samalla lailla kuin vaikka päivystäviä dosentteja ja viranomaisia.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Lehtikuva ja Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja