Uutisankkurilegenda kertoo: Koko perhe eli työni syklissä

Arvi Lind on vetänyt yhtä köyttä vaimonsa kanssa 27-vuotiaasta asti. Uutismies kertoo, miten perhe selvisi hektisistä työvuosista ja uudesta elämästä pesän tyhjentymisen jälkeen sekä mitkä ovat avaimet onnistuneeseen parisuhteeseen.

Arvi ja Mirja Lind tapasivat toisensa Helsingin yliopistossa. Arvi kuvaa kaksikkoa ilmaisulla "late bloomers"; olivathan he kumpikin ajalle epätyypillisesti jo 27-vuotiaita mennessään naimisiin.

− Kummallakin oli ollut jo vaellusvuotensa. Ei tarvinnut alkaa enää etsiä aidan takaa vihreämpää, Arvi sanoo.

Esikoinen, pikkupoikana auto-onnettomuudessa menehtynyt Tuomas, syntyi vuonna 1968, tytär Minna 1970 ja kuopus Juha neljä vuotta myöhemmin.

Isän työn ehdoilla

Arvin työ oli tekijä, joka määritti pitkälti vuosien ajan perheen tekemiset. Uutisankkuri työskenteli 12 tunnin vuoroja usean päivän putkeen, minkä jälkeen oli vapaata. Arvi muistaa yhä, miten hän saattoi käydä pitkän työvuoron jälkeen nuuhkimassa nukkuvia lapsia.

− Uutistenluku on epäsosiaalinen ammatti. Töissä on oltu kaikki juhlapyhät. Ei meillä ollut normaaleja pääsiäislomamatkoja. Koko perhe eli työni syklissä, Arvi kertoo.

Tilannetta tasapainotti opettajana työskennellyt vaimo, jolla oli säännöllisemmät työajat. Kun Arvilla oli keskellä viikkoa vapaata, hän otti puolestaan kotona vetovastuun.

− Me tarvitsimme lastenhoitoapua vain parina päivänä viikossa. Meillä oli myös kotiapulaisia, Arvi muistelee perheen arjen organisointia.

Kunnioitusta ja tuurinpeliä

Nyt Lindin pariskunnan tilanne on toinen. Kuudesta lastenlapsesta on paljon iloa, mutta aikaa riittää myös sekä yhteiselle että omalle tekemiselle. Juuri siinä Arvi näkee avaimet onnistuneeseen parisuhteeseen.

− Me matkustamme ja käymme teatterissa yhdessä. Mutta vaimolla on myös omat kaverit ja menot, kuten minullakin. Kummallakin on omia intressejä, eikä toista vahdata mustasukkaisesti.

− Meillä ei ole ollut koskaan kesämökkiä, joten se ei ole kuumentanut välejä, Arvi lisää pilke silmäkulmassa.

Kotityöt Lindit ovat aina jakaneet tasan. Arvi ei tunnustaudu gourmet-kokiksi, ja myös vaatehuollon hän on jättänyt suosiolla vaimolle. Mutta vastapainoksi nurmikko tulee leikattua ja pannuhuone hoidettua.

− Avioliitossa pitää kunnioittaa toista, ei saa olla liian itsekäs. Avioliitto on myös hieman tuurinpeliä. Pitää sattua yhteen samoin ajattelevan ihmisen kanssa, Arvi toteaa.

Studio55.fi/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja