Mainos

Jäätteenmäki odotetusti keskustan johtoon

Anneli Jäätteenmäki on valittu odotetusti Suomen keskustan johtoon.

Kansanedustaja Anneli Jäätteenmäki on valittu Suomen keskustan uudeksi puheenjohtajaksi. Valinta ratkesi puoluekokouksen äänestyksessä jo ensi kierroksella Hämeenlinnassa.

Jäätteenmäki sai 1471 ääntä eli enemmän kuin puolet kaikista annetuista äänistä. Toiseksi vaalissa tuli professori Olli Rehn. Hän sai 764 ääntä. Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen sai 189 ääntä.

Muista ehdokkaista kansanedustaja Matti Vanhanen sai 120 ääntä, kansanedustaja Hannu Takkula 85 ääntä ja dipl.ins. Seppo Rantamaula 2 ääntä.

Lankia valittiin uudelleen

Keskusta on valinnut puoluekokouksessaan myös uudet varapuheenjohtajat ja puoluesihteerin.
Varapuheenjohtajiksi on valittu kansanedustajat Paula Lehtomäki, Matti Vanhanen ja Hannu Takkula. Ensimmäisen kauden kansanedustaja Paula Lehtomäki keräsi ääniä peräti 2253 kappaletta.

Keskustan puoluesihteerinä jatkaa puolestaan Eero Lankia, joka valittiin myös ylivoimaisin numeroin. Lankia sai 2062 ääntä.

"Kova akka"

Voitostaan iloinnut Jäätteenmäki tunnusti vaalin jälkeen, että matkan varrella oli jännittänyt. Tappiolle jääneet mieskilpailijat kiittivät hyvästä kilpailusta ja kehuivat Jäätteenmäkeä "sitkeäksi mimmiksi" ja "kovaksi akaksi".

Puheenvuoroja riitti

Kokousväki kehui ehdokkaitaan lähes 170 puheenvuorossa. Jäätteenmäkeä ylistettiin edustavaksi, ihmisläheiseksi ja parhaaksi valinnaksi, jos keskusta haluaa päästä takaisin hallitukseen. Odotusten korkeudesta kertoi mm. inarilaisen Teuvo Niemelän puheenvuoro.
-Meillä on täällä keskuudessamme nainen, jota ilmeisesti mitkään maalliset voimat eivät voi estää nousemasta Suomen seuraavaksi pääministeriksi, Niemelä kehui. Kuopiolainen Matti Nuutinen esitti ylistyksensä Jäätteenmäelle laulaen.

Olli Rehnin tukijoukot olivat myös voimakkaasti esillä. Eroava varapuheenjohtaja Maria Kaisa Aula jatkoi ehdokkaansa mediakriittistä linjaa ja ihmetteli Suomenmaan kirjoitusta, jossa kehotettiin olemaan valitsematta puheenjohtajaksi "liika viisasta" ehdokasta. Aulan mielestä liika viisaus on paljon pienempi ongelma kuin se, jos viisaudesta tulee pulaa. Aula huomautti myös, ettei hallitukseen pääse pelkällä voimalla, ovenkarmit kaulassa, vaan tarvitaan kykyä sopia muiden kanssa. Rehnin tukijat perustelivat valintaa asiantuntemuksella ja kansainvälisellä kokemuksella.

Väyrystäkin muistettiin

Paavo Väyrystäkin kannatettiin monessa puheenvuorossa, joissa vaadittiin paluuta keskustan juurille. Dosentti Vilho Harlen mielestä Väyrynen on syytä valita, koska hänestä tulisi paras mahdollinen oppositiojohtaja tulevalle vaalikaudelle.

Toisaalta Väyrysessä nähtiin paras mies panemaan vaaleissa vastaan Lipposen-Heinäluoman "sosialistijyrälle".

Matti Vanhasta kannatti mm. kansanedustaja Tanja Karpela. Hänen valintaansa perusteltiin asiantuntemuksella, kokemuksella ja sillä, että Vanhasen kotikunnassa Nurmijärvellä keskusta on pystynyt murtautumaan pääkaupunkiseudulle ja saamaan suurimman puolueen aseman.

Hannu Takkulaa kannatettiin monien lappilaisten puheenvuoroissa paitsi puheenjohtajaksi myös varapuheenjohtajaksi. Seppo Rantamaula ehdotti puheenjohtajaksi itseään, oman puolueosastonsa nimissä.

Aho jätti jäähyväiset

Keskustan puheenjohtajuuden tänään jättänyt Esko Aho pitää työttömyyttä vakavana rakenteellisena

Aho ei kertonut jatkosuunnitelmistaan

ongelmana. Hänen mielestään on turha haaveilla sen enempää hyvinvointiyhteiskunnan pelastamisesta kuin verotuksen kestävästä keventämisestä niin kauan kuin tilanteelle ei tehdä mitään. Aho esitti viimeisen kerran puheenjohtajana poliittisen tilannekatsauksen keskustan puoluekokoukselle aamulla.

Hän muistutti, että työttömyyden seurauksena yhteiskunta menettää joka vuosi yhtä paljon kuin koko pankkikriisin hoito tuli maksamaan. Ahon mukaan työttömyyden piikki on jatkuvasti auki. Sen sulkeminen ei onnistu julistuksilla tai tempuilla, vaan syvällisillä uudistuksilla, jotka muuttavat puheet yrittäjyydestä ja työllistämisestä myös arkipäivän teoiksi. Toinen yhtä vakava ongelma on Ahon mielestä kärjistynyt alueellinen eriarvoisuus.

Keskustan puoluekokous valitsee tänään illansuussa Ahon seuraajan. Puheenjohtajuutta tavoittelevat ainakin varapuheenjohtaja Anneli Jäätteenmäki, tohtori Olli Rehn, varapuheenjohtaja Matti Vanhanen, europarlamentaarikko Paavo Väyrynen ja kansanedustaja Hannu Takkula. Aho vakuutti, ettei hänellä ole mitään lopullisia suunnitelmia siitä, mitä hän aikoo tehdä tulevaisuudessa.

(MTV3-STT)

Aiheesta lisää:
Keskustan puoluekokoussivut
Katso Jäättenmäen haastattelu
(Seitsemän uutiset 15.06.2002)

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja