Jääkarhu kuolee sukupuuttoon

Arktinen jääpeite sulaa odotettua nopeammin ja muun muassa jääkarhut uhkaavat hävitä. Sadat tiedemiehet ovat selvittäneet ilmastonmuutoksen vaikutuksia arktisen neuvoston toimeksiannosta.

Tutkijat varoittavat, että jos ilmaston lämpeneminen jatkuu nykyistä tahtia, esimerkiksi jääkarhut kuolevat sadassa vuodessa sukupuuttoon. Jäiden sulaminen nostaa maailman merien pintaa jopa metrillä.

Jääkarhun tulevaisuus näyttää siis huonolta. Laji häviää sukupuuttoon seuraavien sadan vuoden aikana. Näin varoittaa arvovaltainen tutkijajoukko, joka selvitti neljän vuoden ajan ilmastonmuutoksen vaikutuksia. Mukana oli 250 tutkijaa kahdeksasta arktisen neuvoston jäsenmaasta, myös Suomesta.

Pohjoisten alueiden lämpenemisen vaikutukset ulottuvat koko maapallolle. Esimerkiksi merenpinta nousee jääpeitteen sulamisen takia metrillä sadassa vuodessa. Nousu peittää alleen 17 miljoonan ihmisen asuinpaikat. Vaikutukset koskevat myös Suomea.

Tutkijoiden mukaan pohjoisten maiden pitäisi olla huolestuneimpia viime aikojen kehityksestä ja laatia sopeutumisstrategioita. Nopeilla toimenpiteillä uhkaavaa kehitystä voidaan nimittäin vielä hillitä. Tutkija ja ympäristönsuojelija ovat samoilla linjoilla siitä, mitä pitäisi tehdä.

Suojelujohtaja Jari Luukkosen mukaan tutkijaryhmän tulokset todentavat sen, että kaikkien arktisten valtioiden ja muidenkin pitäisi vähentää hiilidioksidipäästöjään välittömästi.

Professori Atte Korhola Helsingin yliopistosta taas painottaa, että tarvitsemme aivan uuden energia-ajattelun, jossa satsataan uusiutuviin energianlähteisiin, energiansäästöön ja saasteettomaan energiaan.

Yhdysvalloissa tuoreet tutkimustulokset koettiin niin hälyyttääviksi, että ne haluttiin julkisuuteen vasta presidentinvaalien jälkeen.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 03.11.2004)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja