Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Itse tehtyä sinappia joulutuliaiseksi

Kotitekoista joulusinappia
Kotitekoista joulusinappiaCopyright MTV Oy 2002
Julkaistu 19.12.2002 13:01

Itse tehty sinappi on mieluinen ja arvostettu joulun ajan tuliainen. Kauniiseen purkkiin säilötty kotitekoinen sinappi korvaa mainiosti perinteisemmät jouluviemiset kuten kukat tai suklaakonvehdit.

Sinapin valmistukseen tarvitaan sinappijauheen ohella vain, vettä, viinietikkaa, sokeria ja mausteita. Perinteinen suomalainen sinappi on mietoa ja makeahkoa. Lahjan saajan makumieltymysten mukaan sinapista voi tehdä myös tulisemman tai mausteisemman version. Tyypillisimpiä sinappiin käytettäviä makuaineita ovat valkosipuli, hunaja ja rakuuna. Vaihtelunhaluinen kotikokki lisää sekaan esimerkiksi olutta, konjakkia, kahvia tai omenasosetta.

Lääkkeeksi ja laiskuuteen

Joulusinappi

JoulusinappiCopyright MTV Oy 2002

Sinapin historia ulottuu kauas. Sen käyttö mausteena tunnettiin jo antiikin ajalla, joskin aluksi sinappia pidettiin lähinnä lääkekasvina. Ajanlaskumme ensimmäisellä vuosisadalla uskottiin, että laiskat vaimot muuttuvat uutteriksi ihannevaimoiksi, jos heille syötetään sinappia.

Sinappi oli aikoinaan Euroopan suosituin mauste, koska se oli aasialaisia mausteita halvempaa. Kun maustekauppa avautui meriteitse, muut mausteet halpenivat Euroopassa ja sinappi menetti suosiotaan.

Suomessa sinappi on ketsupin ohella edelleenkin suosituimpia ja käytetyimpiä mausteita. Teollisesti valmistettua sinappia myydään meillä vuosittain hieman yli neljä miljoonaa kiloa eli vajaa kilo jokaista kansalaista kohti.

Yrtti-hunajasinappi

1 dl sinappijauhoa3 rkl hunajaa 1 rkl sokeria 2 rkl vettä 2 rkl viinietikkaa 0,5 tl suolaa 1 tl rakuunaa 0,5 tl tiliä 1 tl ruohosipulia 1 rkl öljyä

Sekoita sinappijauhe, sokeri ja mausteet. Lisää kiehuva vesi, öljy ja hunaja hyvin sekoittaen. Lisää viinietikka sekoittaen. Purkita ja anna maustua viileässä viikko ennen käyttöä. Säilytys viileässä.

Valkosipulisinappi

100 g sinappijauhoa 1 dl sokeria 2 rkl hunajaa 1 rkl perunajauhoa 1 rkl öljyä 1 dl kermaa tai kermamaitoa 1 dl viinietikkaa 8 valkosipulin kynttä halkaistuna

Sekoita kaikki aineet. Jos hunaja on kiteytynyttä, lisää se vasta kuumaan nesteeseen, johon se sulaa hetkessä. Kiehauta seos vesihauteessa tai kattilassa kunnes sakenee. Älä keitä. Purkita ja anna tekeytyä parisen viikkoa. Säilytä viileässä.

Olutsinappi

1 dl sinappijauhetta 0,5 dl hunajaa 1 dl tummaa olutta 0,5 tl rakuunaa 1 tl maizenajauhoa 2 rkl sinapinsiemeniä(suolaa)

Kuumenna olut, lisää siihen sinappijauhe, hunaja ja sinapinsiemenet. Lisää rakuuna, maizenajauho ja mahdollisesti hiukan suolaa. Hauduta vesihauteessa tai suoraan kattilassa, miedolla lämmöllä. puolisen tuntia välillä vatkaten. Anna maustua viileässä viikon verran ennen käyttöä. Säilytys viileässä.

Omenainen hunajasinappi

2 rkl juoksevaa hunajaa 8 rkl sinappijauhetta 3 rkl kuumaa vettä 2 tl omenaviinietikkaa 1/2 tl suolaa 2 tl kylmäpuristettua oliiviöljyä 2 tl konjakkia omenasosetta

Sekoita sinappijauhe ja suola. Lisää muut aineet listan järjestyksessä huolella sekoittaen. Lisää lopuksi hunaja ja viimeisenä omenasosetta maun mukaan.

(Mtv3-Finfood)

Lisää aiheesta:

ViikkohoroskooppiRikki menneestä laukusta tulikin vain pieni korvaus – tätä kaikki eivät vakuutuksestaan tiedä: "Saattaa yllättää"Piparit airfryerissa – superhelppo ohje!Joulusiivous mielessä? Älä tee näitä virheitä saunaa pestessä"Ensimmäinen latauskerta on kriittinen" – tarkkana jouluostoksilla, halpatuotteissa piilee turvallisuusriski!Kuinka kauan joulukinkku säilyy? Martat: Tämä on ehdoton takaraja
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 00:00
    Horoskooppi

    Viikkohoroskooppi

  • Eilen19:02
    Vakuutukset

    Rikki menneestä laukusta tulikin vain pieni korvaus – tätä kaikki eivät vakuutuksestaan tiedä: "Saattaa yllättää"

  • Eilen17:44
    Jouluruoka

    Piparit airfryerissa – superhelppo ohje!

  • Eilen14:45
    Sauna

    Joulusiivous mielessä? Älä tee näitä virheitä saunaa pestessä

  • Eilen12:27
    Elektroniikka

    "Ensimmäinen latauskerta on kriittinen" – tarkkana jouluostoksilla, halpatuotteissa piilee turvallisuusriski!