Mainos

Italiassa hallitussopu

Italian kommunistinen puolue ja pääministeri Romano Prodin hallitus pääsivät tänään sopimukseen parlamentaarisen yhteistyönsä jatkamisesta. Sopimus merkitsee sitä, että Prodin keskustavasemmistolainen hallitus voi jatkaa Italian valmistautumista rahaliitto Emuun.

Italian presidentti Oscar Luigi Scalfaro hylkäsi sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen Prodin viime torstaina jättämän eronpyynnön ja kehotti tätä hakemaan parlamentin luottamuslausetta hallitukselleen. Kommunistien kanssa allekirjoitetun sopimuksen jälkeen luottamuksen saaminen oli selviö.

Pääministerin kanslia julkisti iltapäivällä tiedotteen laajahkosta sopimuksesta. Sen mukaan kommunistit tekevät yhteistyötä hallituksen kanssa, jotta Italia voi liittyä mukaan Emuun ensimmäisten joukossa vuoden 1999 alusta.

Hallitus puolestaan esittelee tammikuussa lakiluonnoksen, jossa työviikko lyhennetään 35-tuntiseksi vuoteen 2001 mennessä. Lyhentäminen koskee vain yrityksiä, joissa on yli 15 työntekijää. Tiedotteessa vihjataan myös siihen, ettei työntekijöiden eläketurvaan puututa. Sen mukaan eläkejärjestelmän uudistamisesta neuvotellaan erikseen ammattiliittojen ja työnantajien edustajien kanssa. Sopimuksen mukaan hallitus käyttää noin 1,5 miljardia markkaa uusien työpaikkojen luomiseen etenkin Etelä-Italian köyhille alueille.

Kommunistien johtaja Fausto Bertinotti kertoi puolueensa työskentelevän hallituksen kanssa vuoden mittaisen ohjelman puitteissa. Kommunistit eivät liity mukaan hallitukseen, mutta tukevat sitä yhä parlamentin alahuoneessa.

Hänen mukaansa kommunistien ja hallituksen välillä on edelleen vakavia erimielisyyksiä, jotka estävät puolueen menon hallitukseen. Bertinotti sanoi toivovansa, että kommunistien ja hallituksen yhteistyö voisi jatkua pidempäänkin. Bertinotti on puolestaan luvannut tukensa sosiaalikuluja supistavalle budjetille, jota puolue ensin kiivaasti vastusti. Budjetin säästölinjaa pidetään tärkeänä Italian talouden saamiseksi Euroopan talous-ja rahaliiton Emun vaatimaan kuntoon.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.