ISW: Venäjä ei vieläkään maksa sopimussotilailleen kaikkea lupaamaansa, ja sillä on seurauksia – varoitus tyytymättömyyden räjähdyksestä

Venäjä tekee iskuja eripuolilla Ukrainaa, joko suurhyökkäys on alkanut? MPKK:n Paronen vastaa 1:03
Katso myös: Venäjä iskee nyt voimalla ukrainalaisjoukkoja vastaan – joko voidaan puhua suurhyökkäyksestä?

Venäjän johto ei pysty vieläkään täyttämään lupaamaansa vapaaehtoisjoukoilleen, kirjoittaa ajatushautomo ISW päivittäisraportissaan Ukrainan sodasta.

Institute for the Study of War (ISW) mukaan Venäjä ei kykene maksamaan kaikkia lupaamiaan taloudellisia kannustimia vapaaehtoisina sotaan liittyneille joukoille. ISW näkee katteettomilla lupauksilla olevan haitallisia seurauksia maan armeijalle. 

– Tällä epäonnistumisella tulee todennäköisesti olemaan haitallisia seurauksia Venäjän kyvylle tuottamaan lisää vapaaehtoisjoukkoja pitkällä tähtäimellä, kun maa pyrkii ammattimaistamaan ja laajentamaan armeijaansa, kirjoittaa ISW raportissaan.

ISW:n mukaan vastuu petetyistä lupauksista on Kremlillä. Pakotteet nakertavat Venäjän taloutta, mutta lopullinen päätös maan rahojen sijoituskohteista kuuluu ylimmälle johdolle.

Sotabloggaajat povaavat ongelmia

Tilanne herättää huomiota vaikutusvaltaisessa sotabloggaajien joukossa, jonka kautta tieto puuttuvista rahoista leviää. Rahoja on maksamatta lukuisilla yksiköillä.

Sotabloggaajat ovat nostaneet näkyväksi esimerkiksi puuttuvat rintamabonukset. Heidän mukaansa armeijan byrokratian takia taistelijoiden on usein käytännössä mahdotonta saada bonuksiin tarvittavia dokumentteja osallistumisestaan taisteluihin. Myös puuttuvista haavoittumiskorvauksista kerrotaan.

Eräs bloggaaja kirjoittaa, että venäläisviranomaisten on saatava tilanteeseen pikainen muutos, tai asevoimia uhkaa "tyytymättömyyden räjähdys".

Puutteelliset palkat ja palkkiot tulevat nakertamaan ISW:n mukaan vapaaehtoisten määrää jo mahdollisesti sodan taikana. Luottamuksen puutteen arvioidaan nakertavan motivaatiota solmia sopimuksia, ja ISW onkin jo aiemmin raportoinut Venäjän rekrytointikampanjan vaikeuksista.

Lue myös: