Suomalaisasiantuntija: Ukrainan voimavarat eivät riitä vielä voittoon, mutta "kyllähän Venäjä tämän sodan on jo hävinnyt"

Venäjän suurhyökkäyksestä Ukrainaan pian vuosi – näin Markku Kangaspuro näkee tilanteen muuttuneen 14:05
Venäjän suurhyökkäyksestä Ukrainaan pian vuosi – näin Markku Kangaspuro näkee tilanteen muuttuneen

Venäjä on suomalaisasiantuntijan mielestä jo hävinnyt sodan lännen silmissä, mutta konkreettista voittoa sen enempää Ukraina kuin Venäjäkään eivät pysty nykymenolla saavuttamaan.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan tulee ensi perjantaina kuluneeksi tasan vuosi. Sota on aiheuttanut raskaita tappioiota niin Ukrainalle kuin Venäjällekin, mutta voiko tilanteen sanoa kääntyneen kummankaan voitoksi?

Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kangaspuro arvioi MTV Uutiset Livelle, että molemmat osapuolet ovat vielä kaukana siitä.

– Hyvin monet sotilasasiantuntijat ja useat ulkopolitiikan johtajat ovat arvioineet, että tämä verinen ja isoja uhrauksia vaativa sota tulee jatkumaan, jos jatketaan näin. Kummankaan osapuolen on (tällä menolla) erittäin vaikeaa saada sellaista voittoa, että toinen osapuoli joutuisi antautumaan – tai, että sodan tavoitteet täysimääräisesti saavutettaisiin, Kangaspuro sanoo.

Viimeksi arvioita siitä, että Ukrainan voimavarat eivät riitä voittoon, ovat Kangaspuron mukaan esittäneet Norjan puolustusvoimien ja Yhdysvaltain asevoimien komentajat.

– Mikä tietysti tarkoittaisi sitä, että samalla kun länsi tukee ja auttaa Ukrainaa puolustautumaan ja estämään Venäjän voiton, on äärettömän vaikea näillä edellytyksillä uskoa siihen, että Ukraina olisi saavuttamassa sellaista voittoa, jota julkisuudessa esitetään.

Rauhanneuvotteluissa päädyttäneen kompromisseihin

Kangaspuro korostaa sitä, että kun sota on käynnissä, sen enempää hyökkääjä kuin uhrikaan eivät halua tunnustaa olevansa mahdollisesti valmiita kompromisseihin.

– Kun neuvottelut eivät ole käynnissä, kukaan ei tule sanomaan, että olemme valmiit kompromisseihin tai tekemään sitä tai tätä, Kangaspuro toteaa.

– Jos rauhansopimukseen tai tulitaukoon joskus päädytään, neuvottelupöydässä (näin tehdään). Ja se tapahtuu hyvin todennäköisesti myös julkisuudelta piilossa. 

MTV tapasi ukrainalaisperheitä, jotka voivat pian hakea kotikuntaa Suomesta – yksi perhe lähdössä jo takaisin Kiovaan 8:38
Katso myös: MTV tapasi ukrainalaisperheitä, jotka voivat pian hakea kotikuntaa Suomesta – yksi perhe lähdössä jo takaisin Kiovaan

"Kyllähän Venäjä on jo hävinnyt"

Kangaspuro erottaisi vielä ”konkreettisen voiton” ja henkisen tappion toisistaan.

– Kyllähän Venäjä tämän sodan on jo hävinnyt tässä vaiheessa. Mutta nyt on aika tärkeää nähdä myös se, millä määritellään, kuka voittaa ja kuka häviää. Venäjä on hävinnyt kansainvälisen maineensa ainakin Euroopassa ja Ukrainassa. Se on hyökkääjä, aggressori, valloittaja. 

– Se on eri asia, häviääkö se Krimin ja muut valloittamansa alueet.

Ukrainalle saattaa olla lopulta tärkeintä säilyttää itsenäisyytensä.

– Kun suurvalta hyökkää pienemmän kimppuun tai käy sotaa pienempää vastaan, (pienemmälle) fundamentaalinen voitto on itsenäisyyden ja itsemääräämisoikeuden säilyttäminen. Meillä on monta esimerkkiä siitä, että tämän suuremman päämäärän vuoksi on jouduttu tekemään myös alueita koskevia kompromisseja. 

– Mutta se, minkälaisiin ratkaisuihin päädytään Ukrainan kohdalla, on oma asiansa. Jokainen sota ja tilanne on asia erikseen. 

Lue myös:

    Uusimmat