ISW: Putin voi syyttää itseään surkeasta sotamenestyksestä – "Hän on sivuuttanut ja viivästyttänyt välttämättömiä päätöksiä"

Venäjän hyökkäysodan alkamisesta on pian vuosi – millainen vaikutus sillä on Putinin arvovallalle? 17:41
Venäjän hyökkäysodan alkamisesta on pian vuosi – millainen vaikutus sillä on Putinin arvovallalle?

Presidentti Putinin päätökset ja suuret sotatavoitteet eivät kohtaa, amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) toteaa.

Vaikka moni asia Ukrainan sodan aikana on Kremlin näkökulmasta köhinyt, on syntipukkien löytämisessä Venäjän presidentti Vladimir Putin ollut esimerkillisen tehokas, ISW kirjoittaa.

Sen sijaan ISW:n mukaan "pragmaattisten ja todennäköisesti välttämättömien" päätösten tekeminen Putinilta ei ole tahtonut pian vuoden kestäneen sodan aikana onnistua.

Putin on joko "sivuuttanut, viivästyttänyt tai vain osin toteuttanut" keskeisiä sotapäätöksiä, ISW toteaa.

Putin oli esimerkiksi hyvin haluton julistamaan täyttä liikekannallepanoa senkään jälkeen, kun hänen raskaita tappioita kärsineet armeijansa valtasivat Severodonetskin kaupungin juhannuksen tienoilla kovien taisteluiden jälkeen.

– Putin todennäköisesti pelkäsi suututtavansa venäläisen yhteiskunnan. Liikekannallepanon sijaan hän priorisoi rekrytointeja ja heitti taisteluihin suhteellisen tehottomia ei-vakinaisessa palveluksessa olevia joukkoja, ISW katsoo.

– Putin myös pyrki ylläpitämään julkisivua, jonka mukaan kyse on rajatusta sodasta. Hän yritti suojella suurta osaa Venäjän yhteiskunnasta sodan suuruusluokalta ja hinnalta, ISW jatkaa.

Liikekannallepanon sijaan Venäjä julisti keskikesällä "operatiivisen tauon", mikä todellisuudessa johtui siitä, ettei maalla yksinkertaisesti ollut voimavaroja jatkaa suuria hyökkäyksiä.

Severodonetskin ja Lysitshanskin valloitusten jälkeen Venäjän armeija ei käytännössä enää edennyt viime vuonna. Sen sijaan syksyn aikana Ukraina onnistui tekemään menestyksekkäät vastahyökkäykset Harkovan ja Hersonin alueilla.

Välttämättömät päätökset hyllytetty

Putinin päätökset ja suuret sotatavoitteet eivät kohtaa, ISW toteaa.

Jotta Putinin sotavoimat voisivat saavuttaa presidentin haluamat tavoitteet, pitäisi Putinin tehdä "suuria riskejä sisältäviä ratkaisuja".

ISW:n mukaan Putin todennäköisesti aidosti uskoi, että Venäjä voisi vallata Ukrainan pääkaupungin Kiovan ilman merkittäviä sotilaallisia menetyksiä.

Putin joutui miettimään tilannetta uudelleen sen jälkeen, kun venäläisjoukot epäonnistuivat Kiovan ja Harkovan kaltaisten suurkaupunkien valloituksessa.

– Putin on kuitenkin ollut haluton määräämään vaikeita muutoksia Venäjän armeijassa ja yhteiskunnassa. Nämä päätökset ovat todennäköisesti välttämättömiä, jotta Putin voi pelastaa sotansa, ISW arvioi.

Putinin päätöksentekotavat huomioiden ISW arvioi, että on "erittäin epätodennäköistä", että Putin pyrkisi viemään sotaa kohti ydinaseiden käyttöä tai yhteenottoa Naton kanssa.

– Putin on osoittanut, että hän on yhä laskelmoiva yksilö, joka painottaa riskien eliminointia. Näin siitäkin huolimatta, että hänen näkemyksensä tilanteesta eroaa todellisuudesta, ISW kirjoittaa.

Putin on asettanut itsensä asemaan, jossa hän toistaa epärealistisia tavoitteita ja vaatii hallintoaan ja armeijaansa saavuttamaan ne. Toisaalta hän ei tee niitä kalliita päätöksiä, joita sota todennäköisesti vaatii (Venäjän kannalta), ISW jatkaa.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Ukrainassa taistellut Harri Väisänen MTV:lle: ”Meidän porukasta ei ole enää hirveän moni elossa” 9:34
Ukrainassa taistellut Harri Väisänen MTV:lle: ”Meidän porukasta ei ole enää hirveän moni elossa”.

Putin pelkää reaktioita

ISW:n arvion mukaan Kreml ja Venäjän puolustusministeriö toteuttavat nyt "myöhäisiä", mutta suuria uudistuksia armeijaan. Venäjän ylimmässä johdossa on myös alettu suhtautua Ukrainan sotaan suurena sotana.

– Tästä huolimatta Putin on jatkanut varautunutta päätöksentekoa, ISW katsoo.

– Hän on ilmeisesti haluton julistamaan liikekannallepanon toista aaltoa. Länsiviranomaiset ovat todenneet Putinin kallistuvan "hiljaisen liikekannallepanon" puolelle.

Puolustusministeri Shoigu totesi 17. Tammikuuta, että armeija aloittaa laajat uudistukset lisätäkseen henkilöstönsä määrää. 

Tutkija: Ukrainan apuun sitouduttava pitkäksi aikaa – "Voi olla monen vuoden sota pahimmillaan" 1:53
Tutkija: Ukrainan apuun sitouduttava pitkäksi aikaa – "Voi olla monen vuoden sota pahimmillaan".


Lue myös:

    Uusimmat