Ukraina kertoo torjuneensa Venäjän uuden hyökkäyksen Bahmutiin – Zelenskyin mukaan tilanne on vaikeutunut

Ukraina kertoo torjuneensa Venäjän lauantaisen hyökkäyksen Bahmutin kaupunkiin Itä-Ukrainaan.

Ukrainan rajavartiolaitos ilmoitti, että sen sotilaat pysäyttivät venäläisten hyökkäyksen, minkä seurauksena neljä venäläistä kuoli ja seitsemän haavoittui.

Ukrainan apulaispuolustusministeri Hanna Maliarin mukaan Venäjän joukot ovat tällä viikolla yrittäneet kaikkensa murtaakseen Ukrainan puolustuksen ja piirittääkseen Bahmutin. Maliarin mukaan Venäjän joukot aloittivat voimakkaan hyökkäyksen Lymanin alueella.

– Mutta kiitos sotilaidemme sitkeyden, he eivät onnistuneet, Maliar sanoi.

Lauantaiaamuna Venäjän kerrotaan pommittaneen useita Ukrainan alueita maan itäosassa. Presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi jokailtaisessa puheessaan, että tilanne on vaikeutunut ja Venäjä on lisännyt joukkojaan hyökätessään maahan.

– Bahmutissa, Vuhledarissa, Lymanissa ja muilla alueilla on nyt erittäin vaikeaa, hän sanoi viitaten maan itäisiin etulinjan kaupunkeihin.

Scholz: Yksimielisyys Zelenskyin kanssa länsimaisista aseista

Saksan liittokansleri Olaf Scholzin mukaan Ukrainan presidentti Zelenskyin kanssa on yhteisymmärrys siitä, ettei länsimaiden Ukrainaan toimittamia aseita käytetä Venäjän alueella.

– Tästä asiasta vallitsee yksimielisyys, Scholz sanoi saksalaisen Bild am Sonntag -lehden haastattelussa.

Yksimielisyyden tavoitteena on "välttää eskaloituminen", Scholz sanoi.

Länsimaat ovat lähettäneet runsaasti aseapua Ukrainaan, ja uusia apupaketteja ollaan lähettämässä maahan lisää. Tammikuussa useat länsimaat lupasivat toimittaa Ukrainaan maan toivomia taistelupanssarivaunuja. Kanadan puolustusministeri Anita Anand kertoi lauantaina Twitterissä, että ensimmäinen Leopard 2 -tankki on lähetetty Kanadasta Ukrainaan.

Viimeksi perjantaina Italia, Ranska ja Yhdysvallat ilmoittivat uudesta aseapupaketista.

– Yhdessä liittolaistemme kanssa toimitamme taistelupanssarivaunuja Ukrainaan, jotta se voi puolustaa itseään. Olemme punninneet huolellisesti jokaisen asetoimituksen tiiviissä yhteistyössä liittolaistemme kanssa, alkaen Amerikasta, Scholz sanoi.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on verrannut länsimaiden väliintuloa toiseen maailmansotaan. Putin sanoi torstaina, että Venäjän täytyy toistuvasti torjua kollektiivisen lännen aggressio. Scholz tyrmäsi Putinin vertailun.

– Hänen sanansa ovat vain osa absurdeja historiallisia vertailuja, joilla hän oikeuttaa hyökkäyksensä Ukrainaan, Scholz sanoi.

2:45
Vapaaehtoiset pelastavat ukrainalaisen Petron kotoa – "Minulla ei ole enää mitään jäljellä" 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja