Kenraali: Ukrainalla kaksi tapaa lyödä venäläiset Krimiltä – "Venäjä saattaisi harkita ydinasevaihtoehtoa"

Jotta Ukraina voisi yrittää valloittaa Krimin niemimaan takaisin, pitäisi maan ensin saada haltuunsa kaikki eteläiset Ukrainan osat eli Hersonin ja Zaporizhzhia alueet, katsoo Australian armeijan kenraalimajuri evp. Mick Ryan.

Ukraina on sanonut julkisesti tavoitteekseen sen, että maa palauttaa itselleen kaikki Venäjän miehittämät alueet, mukaan lukien Krimin, jonka Kremlin joukot valtasivat laittomasti vuonna 2014.

Kevään tullessa odotetaan sekä Ukrainan uutta vastahyökkäystä että Venäjän uutta suurhyökkäystä. 

Kenraalimajuri evp. Ryan kirjoittaa Twitterissä, että kun nyt julkisuudessa spekuloidaan molempien hyökkäysten mahdollisia paikkoja ja tavoitteita, Ukrainan strateginen tavoite Krimin takaisin saamisesta voi olla koko "sodan kulminaatiopiste" ja "sodan viimeinen taisto".

Ryanin mukaan on myös syitä, joiden vuoksi Ukraina ei välttämättä tavoittele Krimiä takaisin. 

Keskeinen syy on se, että taistelu Krimistä olisi hyvin vaikea Ukrainalle ja edellyttäisi merkittäviä maa-, meri- ja ilmavoimien joukkoja. Maantieteellisesti niemimaa on hankala kohde.

Toinen syy on Ryanin mukaan se, että Venäjän presidentille Vladimir Putinille Krim on niin tärkeä, että siitä kiinni pitäminen voisi johtaa hänet äärimmäisiinkin tekoihin.

Ryan katsookin, että jos Ukraina onnistuisi valtaamaan Krimin takaisin, olisi Venäjän uhka tulevaisuudessa jatkuvasti läsnä.

Ryan jatkaa, että Ukrainan vastahyökkäys Krimille edellyttäisi tiettyjä tekijöitä ennen kuin se voisi alkaa. 

Ensinnäkin länsimaiden tulisi hänen mukaansa kiihdyttää asetuotantoaan ja asetoimituksiaan Ukrainalle sekä jatkaa kärsivällisesti ja yhtenäisesti Ukrainan tukemista. 

Toisekseen Ukrainan tulisi ensin saada haltuunsa kaikki eteläiset Ukrainan osat eli Heersonin ja Zaporizhzhjan alueet. Kolmanneksi Krimin väestöä tulisi valmistella vastahyökkäykseen ja tehdä selväksi, ettei takaisinvaltaus johda Krimillä asuvien syrjintään, Ryan kirjoittaa.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

3:43
Puola lupaa ukrainalaisille nopeaa Leopard-koulutusta – "Uusien pikku-Fiatien tilalle Ukraina saa käytettyjä mersuja".

Ukrainalla kaksi vaihtoehtoa – "Venäjä olisi vaikeassa tilanteessa"

Mitä itse vastahyökkäykseen tulee, Ryanin mukaan sille on kaksi päävaihtoehtoa. Ne eivät kuitenkaan ole toisiaan poissulkevia, hän toteaa.

Ukraina voisi toteuttaa laajamittaisen ilma-, meri- ja maaoperaation, jossa Ukrainan joukot lähestyisivät Krimin keskeisiä maakohteita useasta suunnasta samanaikaisesti, Ryan katsoo. 

Ryanin mukaan kuvaillun kaltainen suuroperaatio edellyttäisi noin 100 000 ukrainalaissotilasta. Maahyökkäystä tukisivat järeät ilma- ja merioperaatiot.

Toinen vaihtoehto olisi Ryanin mukaan Heersonin ja Zaporizhzhjan alueiden haltuunotto ja siten maasaarron muodostaminen. Näin Ukraina uhkaisi Krimiä laajamittaisilla ohjus- ja lennokki-iskuilla.

– Jos Ukraina olisi sellaisessa asemassa, että se pystyisi näistä jompaankumpaan, sille voisi avautua mahdollisuus neuvotella Krimin tulevaisuudesta, Ryan kirjoittaa.

– Venäjä olisi vaikeassa tilanteessa, jos se kieltäytyisi neuvotteluista. Ja toki se silti saattaisi harkita ydinasevaihtoehtoa, Ryan jatkaa.

1:10
Yhdysvaltain presidentti Biden ei kannata F-16 -hävittäjien toimittamista Ukrainalle – kirjeenvaihtaja kertoo, voiko kanta muuttua

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja