Putin peruu julkisia esiintymisiään – ei ole varma kyvystään vakuuttaa venäläisiä, sanoo ISW

MPKK:n Antti Paronen: Ukrainan ilmatorjunta ei riitä suojaamaan sekä siviilikohteita että rintaman joukkoja 9:42
MPKK:n Antti Paronen: Ukrainan ilmatorjunta ei riitä suojaamaan sekä siviilikohteita että rintaman joukkoja

Venäjän vaikeudet sotatantereella aiheuttavat päänvaivaa presidentti Putinille. Yhdysvaltalaisen ajatushautomon mukaan Putin ei ole tällä hetkellä välttämättä vakuuttunut kyvystään oikeuttaa sodan hintaa Venäjän eliitille ja kansalaisille. 

Venäjän presidentti Vladimir Putin ei pidä tänä vuonna vuosittaista linjapuhettaan. Kyseessä on vuosittain järjestettävä lakisääteinen ja maan tilaa luotsaava puhe, jonka Putin osoittaa maan parlamentin ylähuoneelle – siis liittoneuvostolle. 

Edellisen kerran Venäjän presidentti piti linjapuheensa huhtikuussa 2021. Putin ei ole siis pitänyt puhettaan aloitettuaan suurhyökkäyksensä Ukrainaan helmikuussa 2022.

Vastikään kerrottiin myös Putinin peruneen perinteisen loppuvuoden kyselytilaisuutensa.

Mikäli linjapuhekin tosiaan siirtyy, on kyseessä poikkeuksellinen tilanne, kirjoittaa yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute of the War (ISW). Puhe sisällytettiin Venäjän 1990-luvulla luotuun perustuslakiin, ja se vastaa Yhdysvaltain presidentin pitämää vuotuista linjapuhetta. 

Alun perin asiasta uutisoi valtiollinen uutistoimisto Tass nimettömiin virkamieslähteisiinsä vedoten. Myöhemmin Kremlin tiedottaja Dimitri Peskov vahvisti asian uutistoimisto Interfaxille, joskin hieman kierrellen ja kaarrellen.

Peskovin mukaan Putin saattaa pitää linjapuheensa federaation yleiskokouksessa ensi vuonna ja samalla hän kehotti venäläisiä lopettamaan spekuloinnin puheen ajankohtaan liittyen. 

Lukuisat suuret pettymykset laittavat Putinin ahtaalle

Syynä perumisille uskotaan olevan Venäjän hallinnon epävarmuus sotamenestyksen osalta. Venäjän hyökkäyssota ei ole sujunut niin menestyksekkäästi kuin Kreml oli laskelmoinut, ja tappiot ovat aiheuttaneet enenevissä määrin kritiikkiä myös venäläisten keskuudessa.

Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan helmikuun lopussa. Jo huhtikuussa venäläiset joutuivat luopumaan suunnitelmistaan valloittaa Ukrainan pääkaupunki Kiova, ja joukot vetäytyivät kaupungin läheisyydestä.

Tämä ensimmäinen kunnon tappio pilasi oletettavasti Putinin suunnitelmat julistaa voitto linjapuheessaan. ISW:n mukaan hän oli laskelmoinut, että voisi linjapuheessaan kertoa Kiovan miehityksestä – aivan kuten hän oli tehnyt vuonna 2014 Krimin niemimaan miehityksen jälkeen. 

Venäläisjoukkojen suurista tappioista esimerkkejä ovat myös valtavat tappiot Itä-Ukrainassa Venäjän miehittämillä alueilla sekä vetäytyminen Hersonin alueella Dnepr-joen itäpuolelle.

Myös sotajoukkojen mobilisointi ongelmineen on nostattanut suurta kritiikkiä venäläisten keskuudessa. 

Pelaako Putin aikaa voitonpuheelleen?

Nyt tilanne on se, että Venäjän tappioita sotatantereella on vaikea enää kääntää onnistumisiksi omille. 

Tilaisuuksien lykkäämisten taustalla saattaa olla Putinin toivonkipinä siitä, että hän pystyy ensi vuonna pitämään odottamansa suuren voitonpuheen. Tai sitten hän saattaa vain lykätä eteenpäin hetkeä, jolloin myöntää, ettei Venäjä ole saavuttanut tavoitteitaan Ukrainassa.

Tällä hetkellä Putin ei kuitenkaan halua astua venäläisen eliitin ja kansan katseiden alle. Nykytilanteessa hän ei välttämättä ole varma siitä, että pystyisi perustelemaan sodan hintaa heille tarpeeksi vakuuttavasti, näkee ISW.

Nimetön virkamieslähde on todennut Tassille, että puheen valmistelu vaatii presidentti Putinilta ja tämän lähipiiriltä valtavia ponnisteluja. Linjapuheessaan presidentin on tapana puhua maan tilasta sen eri osa-alueilla, kuten talouden, armeijan ja kumppanuuksien osalta. 

Hyökkäyssota on kuitenkin rapauttanut Venäjän taloutta, kun maa on suurelta osin eristetty muusta maailmasta. Ja kun armeijan näytöt sotatantereella puhuvat puolestaan, Venäjän tulevaisuus ei näytä kovin valoisalta. 

ISW:n mukaan Putin näyttääkin luottavansa yhä useammin käsikirjoitettuihin ja ennalta taltioituihin esiintymisiin. 

Hyvä esimerkki lienee tilaisuus, jossa Putin väitetysti tapasi kuolleiden venäläissotilaiden äitejä. Myöhemmin selvisi, ettei tilaisuuteen osallistuneet "äidit" eivät olleet satunaisesti valikoituja

Erikoistutkija: Tämän takia Ukrainan sotaa ei olisi enää voitu estää 10:30
Kreml julkaisi videon presidentti Vladimir Putinista tapaamassa "stoilaiden äitejä"

Valmistautuuko Venäjä uuteen laajaan hyökkäykseen?

Putin saattaa yrittää vielä pelastaa nahkansa valmistelemalla venäläisjoukot uuteen suurempaan hyökkäykseen. 

Ukrainan viranomaiset uskovat, että Venäjä saattaa aloittaa uuden laajamittaisen hyökkäyksen ensi vuoden alkupuoliskolla.

Ukrainan ulkoministeri sanoi tiistaina, että esimerkiksi Venäjän raskaan sotakaluston ja joukkojen liikkuminen viittavat siihen, että venäläisjoukot saattavat valmistautua laajamittaiseen hyökkäykseen tammi- ja helmikuussa ensi vuonna.

Pitkään sotaa seuranneen ISW:n mukaan talvikuukaudet vauhdittavat operaatiota – ei vain Venäjän vaan myös Ukrainan osalta.

Syynä on se, että olosuhteet hyökkäykselle paranevat talven edetessä. Kun lämpötila pysyttelee pakkasen puolella, maa jähmettyy eikä sotaa tarvitse käydä mutaisissa olosuhteissa. 

ISW:n mukaan hyökkäystä valmistellaan mahdollisesti Harkovan ja Luhanskin rajalla Koillis-Ukrainassa tai Donetskin alueella. Ajatushautomo uskoo edelleen, että Venäjän joukot pyrkivät edelleen valtaamaan koko Donetskin alueen. 

Suunnitelmista ja valmisteluista huolimatta ISW:n arvion mukaan Venäjän taistelukyky on edelleen heikentynyt, eikä Venäjä siksi pysty valtaamaan strategisesti merkittäviä alueita Ukrainassa tulevien kuukausien aikana. 

Voidaanko Putin tuomita sotarikoksista? Tutkija vastaa 12:50
Voidaanko Putin tuomita sotarikoksista? Tutkija vastaa

Lue myös:

    Uusimmat