Brittitiedustelu: Venäjä on jo aloittanut suurhyökkäyksensä – "Putin haluaa voittoja, mutta on eri asia saako hän niitä"

Britannia pitää todennäköisenä, että Venäjä on yrittänyt aloittaa uudelleen suuria hyökkäysoperaatioita Ukrainassa tammikuun alusta lähtien.

Syksyllä Ukrainan sodan rintamalinjoissa tapahtui nopeassa tahdissa radikaaleja muutoksia, kun Ukrainan vastahyökkäyskärjet tunkeutuivat ensin syvälle Harkovan alueella ja myöhemmin Hersonin seudulle.

Talvikuukausien aikana taisteluita on käyty eritoten Bahmutin kaupungissa ja sen ympäristössä. Raportoiduista raskaista tappioista huolimatta asemalinjat ovat pysyneet jokseenkin muuttumattomina.

Ukraina on joka tapauksessa menettänyt suuren osan siitä aloitteestaan, jota se vastahyökkäystensä jälkeen piti tukevasti näpeissään.

Mitä Kreml tekee?

Venäjän osittaiseksi kuvaillun liikekannallepanon jälkeen on kiihtyvää tahtia spekuloitu, mitä ja missä Kreml joukoillaan tekee.

Ukrainan voitokkaan vastahyökkäysten positiivinen seuraus Venäjän kannalta oli, että rintamalinja lyheni, toteaa Venäjän sotilaspolitiikan asiantuntija Michael Kofman.

– Talven kynnyksellä Venäjä oli haavoittuvimmillaan. Liikekannallepano auttoi tasapainottamaan Venäjän linjat ja loi reservejä. Näin ollen Ukraina ei enää nauti merkittävää miesylivoimaa, hän jatkaa.

– On reilua sanoa, että lokakuun jälkeen Venäjä on todennäköisesti tuplannut Ukrainassa olevat joukkonsa. Samalla rintamalinja on merkittävästi lyhentynyt Hersonista vetäytymisen jälkeen. Joukkotiheys on näin ollen kasvanut, Kofman jatkaa.

Se, miten vankat Venäjän syksyllä hyvin heikoiksi osoittautuneet puolustuslinjat nyt ovat, on Kofmanin mukaan vielä testaamatta.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Ukraina havittelee hävittäjiä – Yhdysvalloilla ja Saksalla nihkeä suhtautuminen 2:16
Ukraina havittelee hävittäjiä – Yhdysvalloilla ja Saksalla nihkeä suhtautuminen.

Britannia: Venäjä on jo yrittänyt suurhyökkäystä

Tällä hetkellä stressitestissä ovat ennen kaikkea Ukrainan puolustuslinjat, arvioi Iso-Britannia päivittäisessä tiedusteluraportissaan.

– On hyvin todennäköistä, että Venäjä on yrittänyt aloittaa uudelleen suuria hyökkäysoperaatioita Ukrainassa tammikuun alusta lähtien, Britannia arvioi.

– Hyökkäyksen operatiivinen tavoite on todennäköisesti valloittaa Ukrainan hallussaan pitämä osa Donetskin alueesta.

Tavoitteen saavuttaminen on kuitenkin tökkinyt.

– Venäläisjoukot ovat todennäköisesti onnistuneet valloittamaan vain joitain satoja metrejä per viikko, Britannia kirjoittaa.

Venäjällä pulaa tarvikkeista

Venäjä kärsii ammuspulasta ja liikkuvaan sodankäyntiin kykenevistä yksiköistä, Britannia katsoo.

– Komentajat todennäköisesti tekevät suunnitelmia, jotka vaativat vajaavahvuisia ja kokemattomia joukkoja saavuttamaan epärealistia tavoitteita.

Jos Venäjällä todella on pulaa ampumatarvikkeista, ei se todennäköisesti pystyisi samalla tavalla nojaamaan "tulijyrätaktiikkaansa", joka nojaa vahvasti tykistön raskaaseen käyttöön sekä epäsuoraa tulta seuraavaan panssarihyökkäykseen.

Kun Ukraina sai käyttöönsä tarkkoja Yhdysvaltalaisia HIMARS-raketinheittimiä, keskitti se niiden tulen ennen kaikkea Venäjän ammusvarikoihin ja komentokeskuksiin. Näin ollen se kykeni varsin nopeasti heikentämään Kremlin armeijan perinteistä syömähammasta tykistöä.

Asiantuntijat: Venäjä hyökännee idässä

Siinä missä Britannia uskoo Venäjän jo yrittäneen merkittävän hyökkäyksen aloittamista, katsovat Kofman ja Australian armeijan kenraalimajuri evp. Mick Ryan sen olevan vielä tulevaisuudessa.

Kenraali Ryanin mukaan on kuitenkin "melkein varmaa", että Venäjä yrittää suurta hyökkäystä.

– Venäläiset ovat hitaasti kasanneet kaikkia palikoita heidän vuoden 2023 hyökkäyksiään varten viime vuoden lopulta lähtien, Ryan sanoo.

Venäjän hyökkäys tapahtuu todennäköisesti Itä-Ukrainassa, vaikka Etelä-Ukrainassa tapahtuvia etenemisyrityksiäkään ei voi täysin sivuuttaa, Ryan arvioi.

Myös Ukrainan eteläosan joukkojen tiedottaja Nataliya Humenyuk totesi, että Venäjä todennäköisesti kasaa joukkojaan itään, eikä etelään.

Huomioitavaa on, että sota-ajan julkisten lausuntojen totuusarvo on vähintäänkin kyseenalainen.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Venäjä on kiristänyt otettaan Itä-Ukrainassa – katso toimittajamme raportti donetskilaisesta väestönsuojasta 1:27
Venäjä on kiristänyt otettaan Itä-Ukrainassa – katso toimittajamme raportti donetskilaisesta väestönsuojasta.

Kofman niin ikään uskoo Venäjän sotavoimien päätavoitteen olevan idässä, tarkemmin Donbassin alueella.

Sen sijaan helmikuussa 2022 nähdyn monikärkisen suurhyökkäyksen uusinnan mahdollisuuteen Kofman suhtautuu "skeptisesti".

– Kuinka suurta Venäjän hyökkäystä voi odottaa? Se on epäselvää, mutta uskon sen keskittyvän Donbassiin. Näin Venäjä ei tarvitsisi toista liikekannallepanoa, vaan voisi sen sijaan hiljaisesti hankkia lisäjoukkoja.

Amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) on samoilla linjoilla. Sen mukaan Venäjä ei ole osoittanut kykyä ylläpitää useita isomman suuruusluokan hyökkäyksiä yhtä aikaa.

– Ja se olisi välttämätöntä, jotta Venäjä voisi vallata Donetskin alueen ja (Etelä-Ukrainan) Zaporizhzhian kaupungin.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Ukrainassa taistellut Harri Väisänen MTV:lle: ”Meidän porukasta ei ole enää hirveän moni elossa” 9:34
Ukrainassa taistellut Harri Väisänen MTV:lle: "Meidän porukasta ei ole enää hirveän moni elossa".

"Ukraina tekee siirtonsa ennemmin kuin myöhemmin"

Ukraina saanee alkuvuoden aikana merkittävää lisävoimaa asearsenaaliinsa, kun eri valtioiden lupaamat Leopard 2, Abrams ja Challenger -panssarivaunut saapuvat Ukrainaan.

Presidentti Volodymyr Zelenskyin hallinto ei kuitenkaan usko, että aika on Ukrainan puolella, Kofman kirjoittaa.

– Ukraina varoo Venäjän asemiinsa jumittumista ja mielikuvaa pattitilanteesta. Siksi Ukraina todennäköisesti tekee siirtonsa enemmin kuin myöhemmin. Se on ollut heidän toimintatapansa tähän mennessä, Kofman jatkaa.

Kofman pitää mahdollisena, että länsitankit eivät vielä ehdi Ukrainan seuraavaan vastahyökkäykseen.

Tästä huolimatta lahjapanssareilla saattaa olla oma roolinsa Ukrainan mahdollisessa vastahyökkäyksessä.

– Ukraina tietää, että vahvistuksia on tulossa. Täten todennäköiset tappiot eivät aseta Ukrainan armeijaa haavoittuvaan asemaan loppuvuodeksi.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Suomalaisasiantuntija Antti Paronen kommentoi lännen panssarivaunuapua Ukrainalle 9:00
Suomalaisasiantuntija Antti Paronen kommentoi lännen panssarivaunuavusta Ukrainassa.

Ukraina: Venäjä hyökännee vuosipäivän tienoilla

Financial Timesin haastatteleman nimettömän lähteen mukaan Venäjä pyrkii aloittamaan operaationsa helmikuun 15. päivään mennessä. Näin ollen se pystyisi varmistamaan, etteivät Ukrainalle luvatut panssarivaunut ja panssariajoneuvot ehdi taisteluihin.

Ukrainalaisviranomaiset ovat julkisesti todenneet, että he uskovat venäläisjoukkojen valmistelevan suurta operaatiota, joka voisi alkaa Itä-Ukrainassa helmikuun keski- tai loppuvaiheessa, kirjoittaa ISW.

Ukrainan puolustusministeri Oleksiy Reznikov totesi viikonloppuna, että Ukraina olettaa Venäjän hyökkäävän helmikuun 24. päivän tienoilla. Näin ollen Kreml voisi symbolisesti sitoa uuden hyökkäyksensä vuoden takaiseen suurhyökkäykseensä.

Ukrainalaiset tietysti tekevän "kaiken inhimillisesti mahdollisen" selvittääkseen, mistä ja koska Venäjä todella isolla voimalla hyökkää, jos on hyökätäkseen, toteaa kenraali Ryan.

– Jos he pystyvät siihen, niin he saattavat kyetä sekä lyömään Venäjän hyökkäykset että aloittamaan omat hyökkäysoperaationsa valloittaakseen takaisin Ukrainan alueita.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Videolle tallentui, kuinka Ukrainan itsemurhadrone iski millintarkasti venäläisten tankkiin 0:25
Videolle tallentui, kuinka Ukrainan itsemurhadrone iski millintarkasti venäläisten tankkiin. Video tammikuulta.

Venäläiskommentaattorit skeptisiä

Venäjän nationalistisiksi kuvaillut sotakommentaattorit ovat liki vuoden kestäneen sotimisen aikana menettäneet aikamoisen osan voitonvarmuudestaan.

Suurin osa sotakommentaattoreista ei suinkaan kritisoi itse sotaa, vaan pikemminkin tapaa, jolla sitä on käyty.

ISW:n mukaan jotkut venäläismyönteiset sotakommentaattorit ovatkin epäilleet, ettei Venäjä kykene aloittamaan menestyksekästä hyökkäystä helmikuun lopun jälkeen.

Kofmanin mukaan "venäläisjohtajat todennäköisesti jatkossakin vaativat vauhdikasta etenemistä".

– Se, että Putin haluaa voittoja ja se, että hän saa voittoja ovat kaksi aivan eri asiaa, kuittaa puolestaan Ryan.

Ukraina julkaisi videon rankasta taistelusta Soledarissa 0:51
Ukraina julkaisi videon rankasta taistelusta Soledarissa – dronella havaitut venäläissotilaat pysäytettiin armottomasti. Video tammikuulta.

Lue myös:

    Uusimmat