Ukraina: Venäjä valmistautuu pistämään kaiken peliin – "Kerää parhaillaan kaikkea mitä irti saa"

MTV Donetskissa: Taistelut kiihtyvät, panssarivaunukelpoiset tiet ratkaisevassa asemassa 1:18
Katso myös MTV_n raportti Donetskista: Taistelut kiihtyvät, panssarivaunukelpoiset tiet ratkaisevassa asemassa.

Venäjä valmistautuu parhaillaan "maksimaaliseen eskalaatioon" hyökkäyssodassaan, sanoo Ukrainan turvallisuusneuvoston johtaja.

Ukrainan turvallisuusneuvoston johtaja Oleksi Danilov kertoo Sky Newsille antamassaan haastattelussa, että seuraavat kuukaudet tulevat ratkaisemaan, mihin suuntaan Ukrainan sota kääntyy.

Hänen mukaansa Venäjä valmistautuu suurhyökkäykseen, joka saattaa alkaa jo seuraavan kahden–kolmen viikon aikana.

– Venäjä valmistautuu maksimaaliseen eskalaation, hän sanoi eilen Kiovassa Sky Newsille.

– Se kerää parhaillaan kaikkea mitä irti saa, tekee harjoituksia ja kouluttaa sotilaitaan.

Toistuuko helmikuun hyökkäys?

Danilovin mukaan Vladimir Putin ei ole sulkenut pois mahdollisuutta toiseen viime helmikuun kaltaiseen suurhyökkäykseen, jolloin venäläisjoukot hyökkäsivät kaikin voimin Ukrainaan pohjoisesta, etelästä ja idästä.

Uusi suurhyökkäys saattaisi osua samaan ajankohtaan kuin ensimmäinenkin, helmikuun 24. päivään.

– Käsityksemme mukaan kaikki on pöydällä. Voin sanoa, että emme sulje pois mitään mahdollisuutta seuraavien kahden tai kolmen viikon aikana.

Sky Newsin haastatteleman läntisen viranomaislähteen mukaan heidän tiedossaan ei ole, että Venäjä suunnittelisi mitään erityistä helmikuun hyökkäyksen vuosipäivää varten.

– Me jatkamme tämän seuraamista, hän sanoi.

– Perinteisesti Venäjä on yrittänyt tehdä asioita tiettyinä päivinä. Ukrainalaisilla on samanlainen kulttuuri siinä suhteessa, mutta emme ole nähneet mitään kummaltakaan sodan osapuolelta, että heillä olisi suunnitelmia muhimassa.

Sodan määrittävät kuukaudet edessä

Danilov kertoi Sky Newsille odottavansa, että Venäjä heittää mobilisoimastaan yli 300 000 sotilaasta noin puolet hyökkäykseen. Ensimmäinen puolisko on jo saanut tulikasteensa sodassa kärsien tuntuvia tappioita.

Myös ukrainalaisjoukot ovat maksaneet kovaa hintaa puolustaessaan alueitaan.

Vieläkin verisemmät päivät ovat silti edessä, uskoo Danilov.

– Olemme kärsineet erittäin vaikeista ajoista, mutta tiedostan päätaisteluiden olevan vasta edessä, ja ne tulevat tapahtumaan tänä vuonna, kahden–kolmen kuukauden sisällä. Nämä tulevat olemaan sodan määrittävät kuukaudet.

Lue myös:

    Uusimmat