Pekka Toveri: Venäjä saattaa aloittaa jo suurhyökkäyksen lähiviikkojen aikana – "Putin valmis uhraamaan kymmeniä tuhansia reserviläisiä"

8:37
Valmisteleeko Venäjä suurhyökkäystä Donetskissa? Haastattelussa kenraalimajuri Pekka Toveri

Puolustusvoimien entinen tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri evp. Pekka Toveri arvioi MTV Uutiset Liven haastattelussa, että Venäjä saattaa aloittaa suurhyökkäyksen Ukrainaan jo lähiviikkojen aikana.

– Kyllä se voi tapahtua jo helmikuun aikana tai hyvinkin viimeistään ehkä maaliskuussa ennen kuin rospuutto (kelirikko) iskee ja vaikeuttaa elämää liikaa, Toveri sanoo.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti viime vuoden huhtikuussa tavoitteeksi Donbassin "vapauttamisen". Toveri arvioi, että Venäjä pyrkii valtaamaan Donbassin viimeiset osat mitkä vielä ovat Ukrainan hallussa, jotta omille voidaan esittää edes joku voitto.

Venäjällä on Toverin mukaan resursseja ja valmiuksia käynnistää suurhyökkäys.

– Kyllä on, mutta pitää muistaa, että se hyvin pitkälti kuitenkin edelleen perustuu siihen massaan. Ukrainalaisten arvioiden mukaan Ukrainan alueella noin 300 000 sotilasta ja 150 000 reserviläistä Venäjällä ja Valko-Venäjällä.

– Se on etupäässä jalkaväkeä, eikä heillä enää ole samanlaista panssarijoukkoa käytössä kun hyökkäyksen alkaessa viime helmikuussa.

Ukraina on saamassa mittavan määrän panssarikalustoa ja muuta apua liittolaisiltaan. Toveri arvioi, että panssarikalusto on Ukrainan käytössä kesällä.

– Ukraina aloittaa viimeistään kesällä omat vastahyökkäykset paremmista asemista, niin Putin on valmis uhraamaan periaatteessa vaikka kymmeniät uhansia reserviläisiä.

Koko Toverin haastattelun voit katsoa jutun alussa olevalta videolta.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja