Mainos

Israelin hallitus vahvistanee rauhansopimuksen

Israelin hallitus aloitti tänään vajaat kaksi viikko sitten Yhdysvalloissa solmitun väliaikaisen rauhansopimuksen käsittelyn. Hallituksen odotetaan hyväksyvän sopimuksen maratonkeskustelun päätteeksi.

Pääministeri Benjamin Netanyahu lykkäsi kolmasti sopimuksen käsittelyä vaatien, että palestiinalaisten on ensin annettava sitoumukset 30 ääriryhmiin kuuluvan palestiinalaisen pidättämisestä. Yhdysvaltain välityksellä neuvotellun sopimuksen piti tulla voimaan jo viime maanantaina. Netanyahun ja palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin neuvotteleman sopimuksen mukaan Israel luovuttaa palestiinalaisille 13 prosenttia lisää Länsirannasta. Israelilaisten vetäytyminen alueilta jaksottuu 12 viikon ajalle, ja jokaisen vaiheen yhteydessä palestiinalaiset toteuttavat omia sitoumuksiaan, joiden tarkoituksena on taata Israelin turvallisuus.

Sopimuksen uskottiin saavan Israelin hallituksessa enemmistön tuen siitä huolimatta, että useat kovan linjan ministerit äänestänevät sopimusta vastaan. Äänestys saattaa venyä perjantaille. Netanyahu aloitti tänään sopimuksen käsittelyn vakuuttamalla ministereille, että Israel keskeyttää vetäytymisen, jos Palestiinalaisten vapautusjärjestön PLO:n johtoelin ei joulukuussa suostu poistamaan PLO:n peruskirjasta Israelin tuhoamista vaativia kohtia, kertoi pääministerin edustaja.

Netanyahu valitsi puolustusministeri Yitzhak Mordechain johtamaan viiden ministerin ryhmää, jonka tarkoituksena on käydä läpi karttaluonnosta Länsirannalta luovutettavista alueista. Luonnosta ei ole julkistettu. Työryhmälle, johon kuuluu myös sopimusta vastustavia ministereitä, annettiin kolme päivää aikaa päättää asiasta. Hallituksen hyväksynnän jälkeen myös Israelin parlamentin on ratifioitava rauhansopimus. Hyväksyntää parlamentissa pidetään kuitenkin käytännössä varmana, sillä sopimuksella on oppositiossa olevan työväenpuolueen tuki.

Arafat saapui tänään Egyptiin keskustelemaan Lähi-idän rauhanhankkeesta presidentti Hosni Mubarakin kanssa. Arafat kertoi eilen, että palestiinalaisviranomaiset olivat jo pidättäneet 12 Israelin vaatimista 30 palestiinalaisesta, ja kaikki mahdollinen tehdään loppujen pidättämiseksi. Arafatin hallitus hyväksyi väliaikaisen rauhansopimuksen viime viikolla.

Yhdysvaltain erityislähettilään Dennis Rossin on määrä saapua viikonloppuna Lähi-itään valvomaan israelilaisten ja palestiinalaisten välisen sopimuksen toteutumista.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.