USA:n Blinken tapaa arabimaita lauantaina – MTV seurasi Israelin ja Hamasin sotaa

Israelin maahyökkäys etenee Gazan kaupunkiin – Hamas tekee kovaa vastarintaa 0:48
Israelin maahyökkäys etenee Gazan kaupunkiin – Hamas tekee kovaa vastarintaa

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa äärijärjestö Hamasin hyökkäyksestä seurannutta yhteenottoa Israelin kanssa perjantaina 3. marraskuuta 2023.

  • Israel on aloittanut maahyökkäyksen Gazaan: Tavoitteena vaikuttaa olevan Pohjois-Gazan piiritys
  • Israelissa kuolonuhreja yli 1400 (Israelin viranomaiset 15.10.), Gazassa yli 9000 (Hamasin hallitsema Gazan terveysministeriö 2.11.)
  • Kuusi Suomen kansalaista pääsi keskiviikkona Gazasta Egyptin puolelle. Ainakin kuusi suomalaista on edelleen Gazassa
  • Israel on myöntänyt tehneensä iskun palestiinalaisten pakolaisleirille Gazaan
  • Konflikti puhkesi lauantaina 7. lokakuuta, kun Hamas ampui Israeliin tuhansia raketteja; Israel vastasi ilmaiskuilla Gazaan

 


23.57: MTV:n toimittaja: Blinkenin puheilla ei suurta merkitystä Israelin toimintaan

Israelissa vieraileva Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken tuki jälleen Israelin oikeutta puolustaa itseään, mutta sanoi, että Hamasin tekoihin syyttömiä siviilejä on suojeltava. Yhdysvallat toivoo tulitaukoja Gazassa humanitaarisen avun perille saamiseksi ja Hamasin panttivankien vapauttamiseksi.

Israelissa paikalla oleva MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen raportoi, ettei Blinkenin puheilla näytä olevan suurta vaikutusta Israelin toimintaan.

– Blinkenin tapaamisestahan pääministeri Netanjahu marssi toiseen tiedotustilaisuuteen ja sanoi, ettei tulitaukoa tule eikä myöskään polttoainetta Gazaan niin pitkään, kun panttivangit ovat Hamasin hallussa.

Hamas puolestaan ei ole tehnyt mitään elettä panttivankien vapauttamiseksi ja Israel on jatkanut iskujaan ympäri Gazaa. 

MTV:n toimittaja paikalla: Blinkenin puheilla ei suurta merkitystä Israelin toimintaan 3:34
Israelissa paikalla oleva MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen raportoi, ettei Blinkenin puheilla näytä olevan suurta vaikutusta Israelin toimintaan.

22.41: Viiden arabimaan ulkoministerit tapaavat Yhdysvaltain ulkoministerin Jordaniassa

Jordanian, Egyptin, Saudi-Arabian, Arabiemiraattien ja Qatarin ulkoministerit tapaavat Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenin Jordanian pääkaupungissa Ammanissa lauantaina. Ministerien keskustelujen aiheena on Israelin ja äärijärjestö Hamasin välinen sota.

Jordanian ulkoministeriön lausunnon mukaan myös palestiinalaishallinnon edustaja osallistuu neuvotteluihin.

Perjantaina Blinken neuvotteli Israelissa pääministeri Benjamin Netanjahun kanssa.

Netanjahu sanoi keskustelujen jälkeen, ettei Israel suostu väliaikaiseen tulitaukoon ilman panttivankien vapauttamista. Blinken mukaan humanitaariset tauot helpottaisivat palestiinalaisten siviilien suojelemista ja avun lisäämistä Gazaan.

21.20: WHO:n pääjohtaja sanoo olevansa järkyttynyt iskusta ambulanssia vastaan Gazassa

Maailman terveysjärjestön WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus sanoo olevansa syvästi järkyttynyt Israelin iskusta ambulanssia vastaan lähellä Gazan suurinta sairaalaa.

Uutistoimisto AFP:n toimittaja näki useita ruumiita vaurioituneen ambulanssin vieressä al-Shifan sairaalan ulkopuolella. Sairaala on täpötäynnä Israelin pommituksilta suojaa hakevista siviileistä ja haavoittuneista.

Israelin asevoimat vahvisti hyökänneensä ambulanssia vastaan ja väitti, että ambulanssia olivat käyttäneet äärijärjestö Hamasin taistelijat.

Hamasin kontrolloiman alueen viranomaiset sanoivat Israelin iskeneen ambulanssisaattueeseen, joka kuljetti haavoittuneita Gazasta Rafahin rajanylityspaikalle.

20.37: Israel iski ambulanssien letkaan lähellä sairaalaa – kertoo Hamasin kuljettavan joukkoja sairasautoilla

Hamasin kontrollissa oleva Gazan terveysviranomainen kertoi alkuillasta Israelin iskeneen Al-Shifa-sairaalasta lähtemässä olleeseen ambulanssien saattueeseen Gazan kaupungissa. 

Israel ilmoitti hetki sitten, että sen ilmavoimat iski ambulanssiin, jonka arvioitiin kuljettavan Hamasin joukkoja. Israelin mukaan iskussa kuoli useita Hamasin taistelijoita. Israel kertoo, että sen tietojen mukaan Hamas käyttää ambulansseja aseiden ja joukkojen kuljettamiseen. (Reuters)

19.36: Suomalaisia ei tiettävästi päässyt perjantainakaan Gazasta Egyptiin – alueella yhä jumissa myös lapsia

Suomalaisia ei tiettävästi päässyt perjantainakaan ylittämään rajaa Israelin pommittamalta Gazan kaistalta Egyptiin.

Konsulipäällikkö Jussi Tanner ulkoministeriöstä kertoi STT:lle perjantaina, ettei suomalaisia ollut Egyptin viranomaisten laatimalla päivän aikana evakuoitavien listalla.

– Eihän näitä varmaksi voi tietää, mutta siltä se nyt näyttää tällä hetkellä. Tämän päivän listoilla ei ole suomalaisia eikä muitakaan pohjoismaalaisia, Tanner kertoi.

STT ei tavoittanut häntä myöhään perjantaina vahvistamaan asiaa.

Viimeksi kuusi Suomen kansalaista pääsi keskiviikkona ylittämään Gazan rajan Egyptiin, ja tiettävästi he ovat toistaiseksi myös viimeisimmät. Ulkoministeriön tietojen mukaan suomalaisia on Gazassa tällä hetkellä alle kymmenen. Heidän joukossaan on Tannerin mukaan lapsia.

– Toivotaan tietysti, että saadaan mahdollisimman pian jäljellä olevat suomalaiset sieltä pois, varsinkin lapset, hän sanoi.

19.15: Paavi puhui palestiinalaisjohtajan kanssa

Paavi Franciscus puhui tänään iltapäivällä palestiinalaisjohtaja Mahmoud Abbasin kanssa. Keskustelun sisällöstä ei kerrottu enempää.

18.36: Gazan terveysministeriö: Sairaalasta poistuneeseen ambulanssisaattueeseen iskettiin

Äärijärjestö Hamasin johtaman Gazan terveysministeriön mukaan Israel tänään tekemä isku osui Al-Shifan sairaalasta poistuvaan ambulanssisaattueeseen. Israelin asevoimat kertoo tutustuvansa asiaan. Reuters kertoo, ettei pystynyt välittömästi varmistamaan tietoja (Reuters)

18.26: Yhdysvaltain aseistamattomat droonit lentävät Gazan yllä panttivankeja etsien

Yhdysvallat lennättää aseistamattomia drooneja Gazan yläpuolella auttaakseen pyrkimyksiä äärijärjestö Hamasin ottamien yli 240 panttivangin vapauttamiseksi, kertoo Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon.

Ministeriön tiedottaja, prikaatikenraali Pat Ryder sanoi lausunnossa lentojen alkaneen Hamasin hyökättyä Israeliin 7. lokakuuta. Yhdysvallat antaa hänen mukaansa myös neuvoja ja apua tukeakseen israelilaisten työtä panttivankien löytämiseksi.

18.10: Yhdysvallat varoittaa Hizbollahia: Älkää yrittäkö hyötyä sodasta Gazassa

Yhdysvallat varoittaa Hizbollahia yrittämästä hyötyä Israelin ja Gazan välisestä sodasta.

Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden neuvoston mukaan maa ei halua nähdä konfliktin leviävän Libanoniin.

17.11: Netanjahun mukaan Israel ei suostu väliaikaiseen tulitaukoon ilman panttivankien vapauttamista

Israel ei suostu pääministeri Benjamin Netanjahun mukaan väliaikaiseen tulitaukoon Gazassa ilman panttivankien vapauttamista. Netanjahu kommentoi asiaa tavattuaan Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenin Tel Avivissa tänään.

Blinken sanoi neuvotelleensa Netanjahun kanssa mahdollisista humanitaarisista tauoista Gazan sodassa. Blinkenin mukaan tällaiset tauot helpottaisivat palestiinalaisten siviilien suojelemista ja avun lisäämistä Gazaan.

Humanitaariset tauot helpottaisivat Blinkenin mukaan myös pyrkimyksiä panttivankien vapauttamiseksi. (STT)

16.40: Hizbollah-johtaja uhkaa: Kaikki mahdollista, jos Israelin toimet niin vaativat

Äärijärjestö Hizbollahin johtaja Hassan Nasrallah uhkasi kaiken olevan mahdollista, jos Israelin toimet Gazassa tai Libanonia vastaan sitä vaativat. Hän sanoi, ettei Hizbollah pelkää Yhdysvaltojen läsnäoloa Välimerellä. Hän ei kuitenkaan sanonut järjestönsä laajentavan hyökkäyksiään lähiaikoina.

Nasrallah ei kuitenkaan selvästi julistanut järjestönsä laajentavan hyökkäyksiään lähiaikoina, kuten monissa alueen maissa oli pelätty. Tällainen julistus olisi avannut uuden rintaman Lähi-idän konfliktissa.

Israelin asevoimat ilmoitti tänään ennen Nasrallahin puhetta joukkojensa olevan valmiina ja puolustusvalmiudessa lähellä maan pohjoista Libanonin rajaa.

16.39: Hizbollahin johtaja ylistää Hamasin hyökkäystä "suureksi siunatuksi operaatioksi"

Libanonissa toimivan Hizbollah-järjestön johtaja Hassan Nasrallah on antanut ensimmäiset julkiset kommenttinsa Israelin ja Hamasin välisen sodan puhjettua.

Hizbollahin johtaja kutsuu Hamasin Israeliin tekemää hyökkäystä “suureksi siunatuksi operaatioksi”.

16.35: Kirgisia varoitti kansalaisiaan osallistumasta taisteluihin Israelia vastaan

Keskiaasialaisen Kirgisian viranomaiset ovat varoittaneet kansalaisiaan osallistumasta konflikteihin ulkomailla. Muslimienemmistöisessä Kirgisiassa on sosiaalisessa mediassa kehotettu miehiä lähtemään taisteluun Israelia vastaan.

Palestiinalaisia tukeville mielenosoituksille on Kirgisiassa annettu lupa Israelin ja äärijärjestö Hamasin välisen kiihtyvän konfliktin aikana. Sen sijaan maan vaikutusvaltainen turvallisuuspalvelu GKNB varoitti rikosoikeudellisesta vastuusta kirgisialaisia, jotka taistelevat konflikteissa ulkomailla tai ovat mukana terroritekojen valmistelussa.

Kirgisia on kuukausien ajan varoittanut kansalaisiaan myös osallistumasta taisteluihin Ukrainassa. (STT)

16.00: Blinken suostuttelee Israelia humanitaarisiin tulitaukoihin Tel Avisissa

Yhdysvaltojen mukaan humanitaariset tulitauot voisivat olla kriittisen tärkeä keino Gazan siviiliväestön suojelemiseksi niin, että Israel pystyy samaan aikaan voittamaan Hamasin. 

Asiasta kertoo Tel Avivissa vieraileva USA:n ulkoministeri Antony Blinken. Ulkoministerin mukaan humanitaariset tulitauot ovat tärkeä osa keskusteluja, joita hän käy israelilaisten kanssa.

Blinkenin mukaan tauot mahdollistaisivat suuremman humanitaarisen avun määrän kuljettamisen Gazaan. Yhdysvaltain ulkoministerin mukaan tulitaut voisivat edistää myös Hamasin ottamien panttivankien vapauttamista. (Reuters)

14.46: Israelin presidentti puolustaa maansa toimia: Miljoonia varoituspuheluita, tekstiviestejä ja lentolehtisiä

Israelin presidentti Isaac Herzog puolustaa maansa toimia Gazassa. Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenin Tel Avisissa tavannut Herzog sanoo Israelin lähettäneen Gazaan yli miljoona kaksisataatuhatta lentolehtistä, kuusi miljoonaa tekstiviestiä ja neljä miljoonaa puhelua.

Olemme varoittaneet gazalaisia etukäteen kansainvälisen lain mukaisesti. 

– Siirtykää pois tieltä, koska meillä on oikeus puolustaa itseämme. Haluamme teidän poistuvan tieltämme paikoista, joista käsin kansaamme vastaan isketään raketeilla, tykeillä ja kranaatinheittimillä, paikoista, joista hirvittävät hyökkäykset tehtiin, Israelin presidentti havainnollistaa maansa viestiä Gazan asukkaille.

Israelin presidentin mukaan Israelin toimet ovat sopusoinnussa kansainvälisen lain kanssa. 

Varoitusten ohella presidentti mainitsee siviilien suojaamisen pakenevien liikkuessa kohti turvallisia alueita sekä tarpeellisen humanitaarisen avun samalla, kun Israel puolustaa itseään.

13.05: Palestiinalaisten mukaan Israelin iskujen uhriluku on jo yli 9200

Hamasin kontrolloima Palestiinan terveysministeriö kertoo, että tähän mennessä Israelin iskuissa on kuollut jo yli 9200 palestiinalaista. Palestiinalaisten mukaan kuolleiden joukossa on yli 3800 lasta. (Reuters)

12.40:YK: Palestiinalaisten auttamiseen tarvittaisiin pitkälti yli miljardi dollaria

YK on vedonnut kansainväliseen yhteisöön, jotta Gazan ja Länsirannan ihmisten auttamiseen saataisiin varoja. YK:n humanitaarisen avun toimiston (OCHA) mukaan noin 2,7 miljoonan ihmisen auttamiseen tarvittaisiin rahaa noin 1,2 miljardia dollaria.

Avun tarve on kasvanut erittäin nopeasti, sillä vielä viime kuun puolivälissä YK:n avustusvetoomuksen suuruus oli alle 300 miljoonaa dollaria.

– Kykymme helpottaa palestiinalaisten kärsimyksiä riippuu riittävästä rahoituksesta: turvallisesta ja jatkuvasta pääsystä avun luo riippumatta siitä, missä ihmiset ovat, riittävästä humanitaarisen avun virrasta ja – ennen kaikkea – polttoaineesta, toimiston lausunnossa sanotaan.

Israel hyökkäsi Gazaan sen jälkeen, kun äärijärjestö Hamas oli hyökännyt Israeliin vajaa kuukausi sitten ja tappanut Israelin viranomaisten mukaan noin 1 400 ihmistä, valtaosin siviilejä.

8.54: Hizbollahin johtaja Hassan Nasrallah puhuu Beirutissa

Äärijärjestö Hizbollahin johtajan Hassan Nasrallahin on määrä pitää tänään puhe Beirutissa Libanonissa. Kyseessä on ensimmäinen kerta kun Nasrallah esiintyy julkisuudessa sen jälkeen kun toinen äärijärjestö, Hamas, hyökkäsi Israeliin vajaa kuukausi sitten.

Puheen odotetaan koskevan Lähi-idän tilannetta, ja ennen kaikkea sitä, onko Hizbollah laajentamassa hyökkäyksiään Israelia vastaan.

Yhdysvaltojen mukaan toistaiseksi ei ole ollut nähtävissä merkkejä siitä, että Hizbollah olisi valmis iskemään Israelia vastaan täydellä voimalla.

Räjähdykset ja raketit valaisivat Gazan taivasta torstai-iltana 3:38
Räjähdykset ja raketit valaisivat Gazan taivasta torstai-iltana.

6.32: Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken vierailee Israelissa 

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken vierailee tänään jälleen Israelissa. 

Blinken aikoo pyytää Israelia lyhyisiin humanitaarisiin taukoihin sotaoperaatiossaan Gazassa, joiden aikana on tarkoitus saada apua Gazaan. 

Presidentti Joe Bidenin hallinto on ollut kasvavan paineen alla gazalaisten siviilien suojelemiseksi ja protestit Bidenin politiikkaa vastaan kasvavat eri puolella Yhdysvaltoja.

Yhdysvaltain ulkoministeri Blinken jälleen Israelissa – aikoo vaatia humanitääristä tulitaukoa 1:40
Yhdysvaltain ulkoministeri Blinken jälleen Israelissa – aikoo vaatia humanitääristä tulitaukoa.

5.18:Yhdysvaltain edustajainhuone hyväksyi Israelille annettavan tukipaketin ilman Ukraina-tukea

Republikaanijohtoinen Yhdysvaltain edustajainhuone on hyväksynyt 14 miljardin dollarin tukipaketin Israelille.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden pyysi viime kuussa maan kongressia hyväksymään yli 100 miljardin dollarin paketin, jolla olisi tarkoitus tukea Israelin lisäksi merkittävästi myös muun muassa Ukrainaa.

Edustajainhuoneen äärilaidan republikaanit ovat vaatineet Ukrainalle annettavan tuen lopettamista, ja paketti hyväksyttiinkin nyt ilman Ukraina-tukea.

Esitys etenee seuraavaksi demokraattijohtoiseen senaattiin, jossa sen odotetaan kaatuvan.

5.10: Israel palauttaa maassa työskennelleet gazalaiset kaistalle

Israelissa työskentelevät Gazan palestiinalaiset palautetaan Gazaan, kertoo maan hallituksen turvallisuusneuvosto.

Neuvoston lausunnon mukaan kaikki Hamasin lokakuisen hyökkäyksen alkaessa Israelissa olleet ja sinne jääneet gazalaiset palautetaan kaistalle.

Lausunnossa ei kerrottu tarkemmin, kuinka monta ihmistä Gazaan palautetaan. Israelin puolustusministeriön alaisen COGAT-viraston mukaan noin 18 500 gazalaisella oli työlupa Israelin puolella ennen Hamasin hyökkäystä.

Turvallisuusneuvosto kertoi katkaisevansa kaikki maan kontaktit Gazaan.

Torstai 2.11.2023

23.19: Kamala Harris: Yhdysvallat ei aseta ehtoja Israelin tuelleen

Yhdysvaltain varapresidentti Kamala Harris sanoo, ettei Yhdysvallat aseta mitään ehtoja tuelleen auttaessaan Israelia puolustautumaan Hamasia vastaan.

– Jatkamme tukien Israelin oikeutta puolustaa itseään, Harris sanoi.

– Ei unohdeta koskaan mitä tapahtui 7. lokakuuta, kun sadat, tuhannet, 1400 viatonta ihmistä tapettiin, teurastettiin. Nuoria ihmisiä jotka olivat yksinkertaisesti osallistumassa konserttiin, hän sanoi.

22.46: Israel näytti suomalaismedialle videon, jota ei haluta julkisuuteen

Israelin Helsingin-suurlähetystö näytti pienelle joukolle suomalaismedialle videon Hamasin lokakuun 7. päivän hyökkäyksestä Israeliin. Videota ei saanut tallentaa millään tavalla.

Järkyttävää videota näytetään tiedotusvälineille tällä viikolla eri Euroopan maissa, mutta suurelle yleisölle sitä ei haluta näyttää. Videota ei saanut myöskään tallentaa millään tavalla.

Israel perustelee tätä kahdella asialla: uhrien omaisten yksityisyydellä ja sillä, että kuvamateriaalia käytetään tiedustelutietona.

– Toivomme, että tämä filmi pysyy mielessänne, kun uutisoitte näistä tapahtumista, Israelin Suomen-suurlähettiläs Hagit Ben-Yaakov perusteli kuvamateriaalin näyttämistä medialle.

22.31: Hizbollah-johtaja puhuu huomenna, Yhdysvallat kehottaa kuuntelemaan

Hizbollah-liikkeen johtaja Hassan Nasrallahin on määrä puhua perjantaina ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun terroristijärjestö Hamas hyökkäsi Israeliin 7. lokakuuta.

Yhdysvaltojen turvallisuusneuvoston edustaja John Kirby sanoi, että on syytä kuunnella mitä Nasrallah sanoo.

Israelin asevoimat sanoi tänään aloittaneensa laajan hyökkäyksen Libanonissa toimivaa Hizbollahia vastaan sen jälkeen, kun Iranin tukema ryhmä ilmoitti iskeneensä 19:ään Israelin kohteeseen. (STT)

21.36: Ministeriö: Gazassa alle kymmenen suomalaista

Ulkoministeriön tietojen mukaan Suomen kansalaisia on Gazassa alle kymmenen, sanoi konsulipäällikkö Jussi Tanner torstaina alkuillasta. 

Tannerin mukaan alkuillasta näytti siltä, että Suomen kansalaisia ei olisi torstaina pääsemässä Gazasta Egyptiin. Tanner kertoi aiemmin torstaina, että Suomen ulkoministeriön pyrkimys on saada loputkin Suomen kansalaiset mahdollisimman pian pois Gazasta.

21.02: Tilanne Länsirannalla on jännittynyt

Jännitteet ja väkivaltaisuudet ovat lisääntyneet myös Länsirannalla, jossa Israelin sotilaiden ratsioissa ja siirtokuntalaisten hyökkäyksissä on haavoittunut yli 2000 palestiinalaista.

Israel on asettanut palestiinalaisten liikkumiselle tiukkoja rajoituksia. 

MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen raportoi Seitsemän Uutisille Länsirannalta.

– Tilanne täällä Bab-al-Zhayian lähiössä, kuten koko Hebronissa, on erittäin kireä. 

Seuranta jatkuu videon jälkeen.

Israelin hyökkäys etenemässä Gaza Cityyn – ulkomaisia siviilejä pääsee yhä rajan yli Egyptiin 2:30
MTV Länsirannalla: "Jos tilanne yhtään vielä kiristyy, saattaa se räjähtää käsiin"

 

Lue lisää torstain tapahtumista täältä.

Lue myös:

    Uusimmat