Kaksi panttivankia on luovutettu Punaiselle Ristille, Hamas sanoo työskentelevänsä välittäjien kanssa vapauttamisista – MTV seurasi sotaa Israelissa

Vahvistettu video: Tässä on Gazan sairaalaräjähdys 0:21
Vahvistettu video: Tältä näytti Gazan sairaalaräjähdys

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa äärijärjestö Hamasin hyökkäyksestä seurannutta yhteenottoa Israelin kanssa. Lauantain 21.10.2023 seurannan löydät täältä.

  • Israelissa kuolonuhreja jo yli 1 400, Gazassa noin 3 000
  • Israel on valmistautunut aloittamaan maahyökkäyksen keskittämällä Gazan rajan lähelle joukkoja, panssarivaunuja ja raskasta aseistusta
  • Israel: Hamasilla yli 200 panttivankia Gazassa
  • Israel kehottaa Pohjois-Gazassa asuvia siirtymään alueen eteläosiin
  • Konflikti puhkesi lauantaina 7. lokakuuta, kun Hamas ampui Israeliin tuhansia raketteja; Israel vastasi ilmaiskuilla Gazaan

 

 

23.34: YK:n Guterres luonnehti avustusrekkoja Gazan siviilien elämänlangaksi

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres vieraili perjantaina Egyptin ja Gazan välisellä Rafahin rajanylityspaikalla valvomassa avustuskuljetusten valmistelua. Paikalla pääsyä Gazan puolelle odotti noin 175 kuorma-autoa täynnä elintärkeitä lääkkeitä, ruokaa ja vettä.

–  Nämä kuorma-autot eivät ole vain kuorma-autoja, ne ovat elämänlanka. Ne ovat ero elämän ja kuoleman välillä niin monille ihmisille Gazassa, Guterres sanoi.

Avustuksia on tuotu Rafahiin jo päivien ajan, mutta toistaiseksi mitään ei ole päästy viemään perille Gazaan. 

Guterres kertoi toimittajille, että YK keskustelee aktiivisesti kaikkien osapuolten kanssa saadakseen kuljetukset liikkeelle pikaisesti.

23.25: Hamas sanoo työskentelevänsä välittäjien kanssa panttivankien vapauttamiseksi

Äärijärjestö Hamas sanoo työskentelevänsä qatarilaisten ja egyptiläisten välittäjien kanssa panttivangiksi otettujen siviilien vapauttamiseksi.

22.58: Vahvistukset: Äiti ja tytär vapautettiin panttivankeudesta

Uutiskanava CNN:n mukaan äärijärjestö Hamasin panttivankina olleet yhdysvaltalaiset äiti ja tytär on luovutettu Punaisen Ristin edustajille.

Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun toimisto vahvisti myöhemmin perjantaina kahden panttivangin vapauttamisen ja kertoi heidän olevan Israelissa.

Hamas kertoi aiemmin vapauttaneensa kaksi panttivankia "humanitaarista syistä". 

20.46: Hamas väittää vapauttaneensa kaksi yhdysvaltalaista panttivankia "humanitaarisista syistä"

Hamasin sotilassiiven tiedottajan väitteen mukaan ryhmä on vapauttanut kaksi yhdysvaltalaista vankia, äidin ja tyttären "humanitaarisista syistä". Asiasta uutisoi Al Jazeera.

Hamasin viestikanava Telegramissa julkaisemassa lausunnossa ei sanottu, milloin panttivangit on vapautettu.

18.24: Britannian pääministeri saapui Egyptiin huomista rauhankokousta varten

Britannian pääministeri Rishi Sunak on saapunut Egyptiin osana pyrkimyksiä estää väkivallan leviäminen, ja hän sanoi, että maailman johtajien on tehtävä yhteistyötä alueellisen eskaloitumisen välttämiseksi.

– Olen Egyptissä osana laajempia toimia väkivallan leviämisen estämiseksi Hamasin Israelissa tekemien terrori-iskujen jälkeen. Kaikkien johtajien on työskenneltävä yhdessä alueellisen eskalaation välttämiseksi ja sen varmistamiseksi, että humanitaarinen apu pääsee Gazan siviileille. Yhdistynyt kuningaskunta on valmis auttamaan, Rishi Sunak kirjoitti X:ssä. 

Britannian ulkoministerin James Cleverlyn odotetaan osallistuvan lauantaina Kairossa järjestettävään rauhankokoukseen, jossa useat valtionpäämiehet ja virkamiehet keskustelevat konfliktista ja Gazan tilanteesta.

18.15: Egypti valmistelee huomista tärkeää kokousta, jossa useiden maiden johtajat koolla Gazan tilanteesta 

Egypti sanoo valmistelevansa kokousta, jossa YK:n pääsihteeri ja useiden maiden johtajat keskustelevat huomenna Gazan tilanteesta, kertoo uutiskanava CNN egyptiläisiin tiedotusvälineisiin viitaten.

Kokouksen pyrkimyksenä on Gazan siviilien suojeleminen ja konfliktin laajenemisen estäminen. Paikalle ovat tulossa ainakin Qatarin, Turkin, Kreikan, Jordanian, Arabiemiraattien, Bahrainin, Kuwaitin, Saudi-Arabian, Irakin ja Kyproksen johtajat.

Lisäksi kokoukseen osallistuvat palestiinalaisten johtaja sekä YK:n ja Arabiliiton pääsihteerit.

17.11: YK: "Kansainvälisen avun kuorma-autojen pitäisi lähteä liikkeelle Gazaan "lähipäivinä"

Yhdistyneiden kansakuntien mukaan kansainvälisen avun kuorma-autojen pitäisi lähteä liikkeelle Gazaan "lähipäivinä", sillä palestiinalaiset kaipaavat epätoivoisesti hengenpelastavia tarvikkeita Israelin armottomien pommitusten jälkeen. Asiasta uutisoi Al Jazeera

Egypti on poistanut betoniset tiesulut ja pyrkii kiireesti korjaamaan reitin piiritettyyn Gazaan - ainoan reitin, joka ei ole Israelin hallinnassa.

YK:n humanitaarisen avun päällikön Martin Griffithsin tiedottaja kertoi Genevessä toimittajille, että ensimmäisiä toimituksia odotetaan "lähipäivinä".

Maailman terveysjärjestön WHO:n hätäapujohtaja Michael Ryan sanoi, että 20 kuorma-auton sopimus oli "pisara tarpeiden meressä" ja että tarvitaan 2 000 kuorma-autoa.

YK:n mukaan yli miljoona Gazan 2,3 miljoonasta asukkaasta on joutunut siirtymään kotiseudultaan, ja humanitaarinen tilanne on "enemmän kuin katastrofaalinen" ja huononee päivittäin.

16.13: Egyptin ulkoministeriön tiedottaja: Rafahin rajanylityspaikka on avoinna

Egyptin ulkoministeriön tiedottaja sanoo, että Rafahin rajanylityspaikka on avoinna ja ettei Egypti ole vastuussa kolmansien maiden kansalaisten maastapoistumisen estämisestä. 

Egyptin ja Gazan välisen Rafahin rajanylityspaikan arvioitiin aiemmin viikolla avautuvan tänään. Asiasta kertoi uutistoimisto Reuters. 

15.28: Israelin entisen pääministerin mukaan armeijan pitäisi jatkaa ilmahyökkäyksiä

Israelin entinen pääministeri Naftali Bennett sanoo X:ssä, että Israelin armeijan ei pitäisi kiirehtiä maaoperaatiota Gazaan, vaan jatkaa toistaiseksi ilmahyökkäyksiä.

Bennett lisäsi, että Israelin on käytettävä ilmavoimiensa etulyöntiasemaa, koska Hamasin taistelijat piileskelevät tunneleissa.

Israelin sotilasviranomaiset ovat viime päivinä sanoneet, että maahyökkäys voisi tulla "pian".

15.00: Israelin mukaan enemmistö Gazassa olevista noin 200 panttivangista on elossa

Terroristijärjestö Hamasin Gazan kaistalle kaappaamista noin 200 panttivangista enemmistö on yhä elossa, kertoo Israelin asevoimat.

Israelin mukaan panttivangeista yli 20 on lapsia ja noin 10–20 yli 60-vuotiaita. Hamasin hyökkäyksen jäljiltä kateissa on yhä 100–200 ihmistä.

Armeijan lausunnon mukaan Hamasin taistelijat veivät mukanaan Gazan kaistalle elävien panttivankien ohella joitakin ruumiita.

Kaksi viikkoa sitten 7. lokakuuta Israeliin hyökännyt Hamas surmasi viranomaisten mukaan ainakin 1 400 ihmistä, joista enemmistö oli siviilejä. Joukkomurha on Israelin 75-vuotisen historian pahin.

Israel on vastannut hyökkäykseen pommittamalla Gazan kaistaa, jossa on aluetta hallinnoivan Hamasin viranomaisten mukaan on kuollut yli 4 000 ihmistä. Israel on myös saartanut Gazan kaistaa ja vaatinut panttivankien vapautusta. 

(STT) 

10.20: Suomen Beirutin-suurlähettiläs: "Jos tämä eskaloituu, se olisi huomattavasti vakavampi kuin vuoden 2006 kesäsota"

Libanonissa toimivan äärijärjestö Hizbollahin ja Israelin asevoimien välillä on viime päivinä ollut tulitusta.

Israelin ja Hamasin konfliktin laajenemista alueelliseksi suursodaksi on pelätty, jos Hizbollah liittyy taisteluihin täydellä voimallaan. Israelin ja Hizbollahin välillä käytiin viimeksi lyhyt sota kesällä 2006.

– Kaikki tietävät, että jos tämä eskaloituu, se olisi seurausvaikutuksiltaan huomattavasti vakavampi kuin vuoden 2006 kesäsota oli, kommentoi Suomen Beirutin-suurlähettiläs Anne Meskanen STT:lle tilannetta torstaina.

Vuoden 2006 sodassa arvioidaan kuolleen yli tuhat Hizbollahin taistelijaa ja toistasataa Israelin joukkoihin kuulunutta. Luvut vaihtelevat jonkin verran eri lähteissä.

9.20: Kirkko vaurioitui iskussa Gazaan, uhreista ei varmaa tietoa

Gazan kaistan vanhin käytössä oleva kirkko on vaurioitunut Israelin tekemän ilmaiskun seurauksena.

Aluetta hallitsevan terroristijärjestö Hamasin kontrolloiman Gazan sisäministeriön mukaan useita ihmisiä olisi kuollut ja haavoittunut iskussa. Moni sotatoimia paennut oli tiettävästi hakenut suojaa kirkosta.

Paikalla olleet silminnäkijät kertoivat uutistoimisto AFP:lle, että iskun kohde näyttää olleen kirkon naapurissa. Israelin asevoimat kertoi uutistoimistolle iskeneensä Hamasin komentokeskukseen ja että iskun yhteydessä yksi kirkon seinistä oli vaurioitunut. Israel kertoi tutkivansa tietoja mahdollisista uhreista.

8.02: Israel määräsi Libanonin rajakylän evakuoitavaksi

Israelin armeija on määrännyt maan pohjoisosassa sijaitsevan Kirjat Shmonan kaupungin evakuoitavaksi. Noin 20 000 asukkaan kaupunki sijaitsee maan Libanonin-vastaisella rajalla, jonka jännitteet ovat kiristyneet viime päivinä Israelin ja Hamasin välisen konfliktin seurauksena.

Rajalla on viime päivinä nähty tulitusta puolin toisin Libanonissa toimivan äärijärjestö Hizbollahin ja Israelin asevoimien välillä. Israelin ja Hizbollahin välillä käytiin lyhyt sota kesällä 2006.

Kaupungin kirjoitusasu korjattu ja tekstiä korvattu STT:n versiolla kello 9.25.

5.31: Tiedusteluarvio: Sairaalaräjähdyksessä kuoli 100–300 ihmistä

AFP:n näkemän asiakirjan mukaan Yhdysvaltain tiedusteluyhteisö on arvioinut, että Gazan sairaalaräjähdyksessä kuoli todennäköisesti 100–300 ihmistä.

Uhrien määrästä ei ole varmuutta. Hamasin hallitseman Gazan viranomaiset ovat väittäneet, että räjähdyksessä kuoli noin 500 ihmistä, mitä taas Israel on pitänyt vahvasti liioiteltuna.

Hamas on sanonut tapahtuneen olleen Israelin isku, kun taas Israel on syyttänyt räjähdyksestä Islamilainen jihad -äärijärjestöä. Useat vahvistetut ja vahvistamattomat tiedot viittaavat siihen, ettei kyseessä ollut Israelin isku.

5.30: Biden lähettää tänään kongressille pyynnön rahoituksesta Israelin ja Ukrainan tukemiseksi

Puheessaan Biden rinnasti Hamasin ja Venäjän. Bidenin mukaan kumpikin pyrkii tuhoamaan naapurissaan olevan demokratian.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden aikoo lähettää tänään kongressille kiireisen pyynnön rahoituksesta, jolla on määrä tukea maan tärkeitä liittolaisia, mukaan lukien Israelia ja Ukrainaa.

Bidenin mukaan kyseessä on sijoitus, joka tuottaa Yhdysvalloille turvallisuutta sukupolvien ajan.

– Se auttaa meitä pitämään amerikkalaiset joukot poissa vaarasta. Se auttaa meitä rakentamaan maailmaa, joka on turvallisempi, rauhallisempi ja vauraampi lapsillemme ja lastenlapsillemme, Biden kuvaili.

5.29: Luottoluokittaja Moody's asetti Israelin A1-luokituksen tarkkailuun

Moody'sin mukaan konfliktin vakavuus lisää mahdollisuutta pitkäkestoiseen luottovaikutukseen.

Luottoluokitusyhtiö Moody's on laittanut Israelin valtion tarkkailuun mahdollisen luottoluokituksen alentamisen varalta. Israelin luottoluokitus Moody'silla on tätä nykyä A1.

Moody's perustelee päätöstä Israelin ja äärijärjestö Hamasin välisellä konfliktilla, jota yhtiö kuvailee odottamattomaksi ja väkivaltaiseksi.

Moody'sin mukaan konfliktin vakavuus lisää mahdollisuutta pitkäkestoiseen luottovaikutukseen.

Risto E.J. Penttilä: Israelin houkuttelu maahyökkäykseen on ansa 1:00
Kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E.J. Penttilä luonnehtii Israelin houkuttelua maahyökkäykseen ansaksi.

5.29: CNN: Sotilaallinen toiminta lisääntynyt Israelin ja Gazan välisellä rajalla

Sotilaallinen toiminta on lisääntynyt Israelin ja Gazan välisellä rajalla varhain perjantaiaamuna, kertoo uutiskanava CNN.

Videolla näkyy valoammuksia sekä valojuovaluoteja raskaan tulituksen äänten saattelemana. CNN:n toimittaja kertoo videolla kuulleensa ampumisen ääniä sekä kaukaisuudesta kantautuvia räjähdyksiä.

Uutiskanava ei pysty antamaan tarkempia tietoja rajalla havaitusta sotilaallisesta toiminnasta.

Israelin asevoimien edustaja painotti, että he eivät aio kertoa, milloin, missä tai miten asevoimat aikoo edistää sotilaallisia toimiaan.

CNN:n mukaan israelilaispoliitikot ovat hyväksyneet maahyökkäyksen Gazaan.

Egypti on hyväksynyt 20 avustusrekan päästämisen Gazaan Rafahin rajanylityspaikan kautta 2:12
Egypti on hyväksynyt 20 avustusrekan päästämisen Gazaan Rafahin rajanylityspaikan kautta.

5.28: CNN: Rafahin rajanylityspaikka tuskin aukeaa tänään – humanitaarista apua Gazaan ehkä viikonloppuna

Egyptin ja Gazan välisen Rafahin rajanylityspaikan ei odoteta avautuvan vielä tänään humanitaariselle avulle, kertovat useat lähteet uutiskanava CNN:lle.

Egyptiläislähteet kertoivat eilen, että Rafahin rajanylityspaikka olisi määrä avata tänään perjantaina. Myös Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on maininnut perjantain mahdollisena avautumispäivänä.

CNN:n mukaan yhdysvaltalaisvirkamiehet odottavat nyt, että ensimmäinen rekkasaattue pääsisi ylittämään rajan Gazaan viikonloppuna, mahdollisesti lauantaina.

5.26: Yhdysvallat sanoo ampuneensa alas Jemenistä laukaistuja ohjuksia

Lähi-idässä operoiva Yhdysvaltain sota-alus on ampunut alas Jemenin huthikapinallisten ampumia ohjuksia, joiden päämääränä oli mahdollisesti Israel, kertoo Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon.

Iranin tukemat huthikapinalliset ampuivat parin ohjuksen lisäksi useita drooneja, jotka yhdysvaltalainen hävittäjäalus tuhosi.

Pentagonin lehdistösihteeri Pat Ryder sanoi uutiskanava CNN:n mukaan, että tässä vaiheessa ei voi varmuudella sanoa, mikä oli ohjusten ja droonien kohde. Ne suuntasivat Ryderin mukaan pohjoiseen pitkin Punaistamerta ja mahdollisesti kohti kohteita Israelissa. (STT)

19.05: Israelin puolustusministeriö: Yhdysvaltain panssariajoneuvolähetys on saapunut perille

Israelin puolustusministeriö sanoi X:ssä julkaistussa viestissä, että ajoneuvot "siirretään (Israelin armeijalle) korvaamaan sodan aikana vaurioituneita ajoneuvoja".

Yhdysvallat on luvannut lisätä sotilaallista tukeaan Israelille - joka on jo nyt keskimäärin 3,8 miljardia dollaria vuodessa - sodan keskellä. Yhdysvaltain Pentagonin mukaan Israeliin on tiistaina lähetetty jo viisi ase- ja varustelähetystä 7. lokakuuta lähtien.

18.55:Egyptiläisen uutiskanavan mukaan Rafahin rajanylityspaikka aukeaa perjantaina

Egyptin ja Gazan kaistan välinen Rafahin rajanylityspaikka avataan perjantaina, kertoo egyptiläinen valtioon sidoksissa oleva uutiskanava Al Qahera News. Samaan aikaan vetoomukset avun saamiseksi saarretun Gazan siviileille ovat lisääntyneet.

Sadat avustustarvikkeilla lastatut kuorma-autot olivat yhä tänään Egyptin puolella odottamassa pääsyä Gazan puolelle.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden arvioi aiemmin tänään avustuskuljetusten ylittävän Egyptin ja Gazan välisen rajan aikaisintaan perjantaina.

– Uskon, että seuraavien 24–48 tunnin aikana ensimmäiset 20 kuorma-autoa tulevat rajan yli, Biden sanoi tavattuaan EU:n johtoa Valkoisessa talossa.

Rafah on ainoa reitti sisään tai ulos Gazasta, jota Israel ei kontrolloi.

18.35: Ainakin yhdeksän Britannian kansalaisen on vahvistettu kuolleen Hamas-taistelijoiden iskussa

Ainakin yhdeksän Britannian kansalaisen on vahvistettu kuolleen Hamas-taistelijoiden iskussa Israeliin 7. lokakuuta, ja lisäksi seitsemän on kateissa, kertoi pääministeri Rishi Sunakin tiedottaja torstaina.

– Voimme nyt vahvistaa, että ainakin yhdeksän Britannian kansalaista sai traagisen surmansa, tiedottaja sanoi toimittajille.

– Lisäksi seitsemän Britannian kansalaista on kateissa, ja joidenkin heistä pelätään olevan kuolleiden tai siepattujen joukossa. (Reuters)

18.18: Israelin puolustusministeri sanoi joukoilleen, että he näkevät pian Gazan "sisältäpäin"

Uutistoimisto Reutersin mukaan Israelin puolustusministeri Yoav Gallant kertoi rajan lähellä oleville jalkaväkijoukoille, että he näkevät pian Gazan "sisältäpäin".

– Näette Gazan nyt kaukaa, näette sen pian sisältä. Komento tulee, hän sanoi lausunnon mukaan. (Reuters)

Putin vierailee Kiinassa ja Biden Israelissa – mitä suurvaltojen johtajien vierailuista voi päätellä? 8:15
Putin vierailee Kiinassa ja Biden Israelissa – mitä suurvaltojen johtajien vierailuista voi päätellä?

Lue myös:

    Uusimmat