MTV Tel Avivissa: Israel sivuutti Blinkenin toiveet tulitauosta – "Siviilien tilanne on erittäin karu"

MTV:n toimittaja paikalla: Blinkenin puheilla ei suurta merkitystä Israelin toimintaan 3:34
Israelissa paikalla oleva MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen raportoi, ettei Blinkenin puheilla näytä olevan suurta vaikutusta Israelin toimintaan.

Israelissa vieraileva Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken tuki jälleen Israelin oikeutta puolustaa itseään, mutta sanoi, että Hamasin tekoihin syyttömiä siviilejä on suojeltava. Yhdysvallat toivoo tulitaukoja Gazassa humanitaarisen avun perille saamiseksi ja Hamasin panttivankien vapauttamiseksi.

Israelissa paikalla oleva MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen raportoi, ettei Blinkenin puheilla näytä olevan suurta vaikutusta Israelin toimintaan.

– Blinkenin tapaamisestahan pääministeri Netanjahu marssi toiseen tiedotustilaisuuteen ja sanoi, ettei tulitaukoa tule eikä myöskään polttoainetta Gazaan niin pitkään, kun panttivangit ovat Hamasin hallussa.

Hamas puolestaan ei ole tehnyt mitään elettä panttivankien vapauttamiseksi ja Israel on jatkanut iskujaan ympäri Gazaa. 

Nurmisen mukaan Israel on viime aikoina iskenyt muun muassa Egyptiin matkannutta ambulanssikolonnaa kohti. Samoin toinen siviilien kolonna joutui iskun kohteeksi.

– Siinä oltiin pakenemassa Israelin osoittamaa reittiä pohjoisesta kohti etelää ja Rafahin rajanylityspaikkaa. Siviilien tilanne on erittäin karu eikä Blinkenin tulitaukokehotuksella tällä kentällä ole mitään merkitystä.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Blinken toivoo taukoja hyökkäykseen 2:15
USA:n ulkoministeri Antony Blinken toivoo taukoja hyökkäykseen.

Hizbollah vaanii Libanonissa

Libanonin voimavaikuttajan Hizbollahin johtaja Hassan Nasrallah avasi tänään suunsa ensimmäistä kertaa Gazan sodan alkamisen jälkeen.

Nasrallah varoitti, että sodan laajeneminen on realistinen mahdollisuus, mutta ei antanut konkreettista merkkiä mahdollisesta Hizbollahin suuremmasta hyökkäyksestä. 

Hizbollah saa Hamasin tavoin tukea Iranista.

Nurmisen mukaan sodan laajenemisen uhka Libanonin ja Israelin välille leijuu ilmassa, mutta Hizbollahin johtaja olisi voinut asetella sanansa kärkevämminkin.

– Nasrallah on puheissaan hyvin usein paljon sotaisampi ja puheet olisivat voineet olla paljon terävämpiä.

– Nythän hän sanoi, että Hizbollah lähtee siinä tapauksessa laajentamaan toimintaansa, jos Israel hyökkäisi Libanonin puolelle.

Nurmisen mukaan Hizbollah-johtaja myös läksytti muita arabimaita saamattomuudesta, kun arabiyhteisö ei ole käyttänyt vipuvarttaan Israelia ja Yhdysvaltoja vastaan yhtenä rintamana saadakseen aikaan tulitauon tai avustustarvikkeita Gazaan.

– Nasrallah otti esiin myös, että Israelia vastaan olisi syytä asettaa öljynvientikielto, niin että se alkaisi tuntua.

Lue myös:

    Uusimmat