Israelin ulkoministeri haukkuu YK:n pääsihteerin: "Hävetkää, Guterres" – MTV seurasi Israelin ja Hamasin sotaa 6. marraskuuta

EU aikoo lisätä apunsa Gazan siviileille sataan miljoonaan euroon 4:22
Video: EU aikoo lisätä apunsa Gazan siviileille sataan miljoonaan euroon (Seitsemän uutiset 6.11.).

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa äärijärjestö Hamasin hyökkäyksestä seurannutta yhteenottoa Israelin kanssa maanantaina 6. marraskuuta 2023.

  • Pentagon: Gazassa tuhansia siviiliuhreja
  • Israelissa kuolonuhreja yli 1400 (Israelin viranomaiset 15.10.), Gazassa yli 10 000 (Hamasin hallitsema Gazan terveysministeriö 6.11.)
  • Konflikti puhkesi lauantaina 7. lokakuuta, kun Hamas ampui Israeliin tuhansia raketteja; Israel vastasi ilmaiskuilla Gazaan

 

 

21.28: Israelin ulkoministeri haukkuu YK:n pääsihteerin: "Hävetkää, Guterres"

Israelin ulkoministeri Eli Cohen on haukkunut YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin, joka aiemmin kuvaili Gazaa "lasten hautausmaaksi" - ja vaati välitöntä tulitaukoa.

– Hävetkää, Cohen kirjoitti X:ssä ja tägäsi Guterresin.

– Yli 30 alaikäistä - heidän joukossaan 9 kuukauden ikäinen vauva sekä pikkulapsia ja lapsia, jotka näkivät vanhempiensa kylmäverisen murhaamisen - pidetään Gazan kaistalla vastoin tahtoaan. Hamas on Gazan ongelma, eivät Israelin toimet tämän terroristijärjestön eliminoimiseksi. (Reuters)

20.54: Orpo: "Tavallisia palestiinalaissiviilejä on suojeltava"

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan Suomi haluaa toimia rauhan edistämiseksi Gazassa.

Orpo kertoi asiasta tänään puheessaan, jonka hän piti Suomesta luovutettujen juutalaisten muistotilaisuudessa Helsingissä. Suomesta luovutettiin yhteensä kahdeksan juutalaista natsi-Saksaan marraskuun 6. päivänä vuonna 1942.

Orpon mukaan Israelin valtiolla on oikeus suojella kansalaisiaan terroristisilta iskuilta kansainvälisen oikeuden mukaisesti. Samalla Orpo kuitenkin sanoi Suomen korostavan humanitaarisen oikeuden merkitystä. Orpon mukaan tavallisia palestiinalaissiviilejä on suojeltava Gazassa ja apu heille on saatava perille.

19.30: YK:n pääjohtaja varoittaa: Gazasta on tulossa lasten hautausmaa

YK:n pääjohtaja Gueterras sanoo, että siviilien suojelun on oltava etusijalla Israelin ja Hamasin välisessä sodassa. Hän varoitti, että Gazan kaistasta on tulossa "lasten hautausmaa". Asiasta uutisoi Reuters.

– Israelin puolustusvoimien maaoperaatiot ja jatkuvat pommitukset iskevät siviileihin, sairaaloihin, pakolaisleireihin, moskeijoihin, kirkkoihin ja YK:n tiloihin - myös suojiin. Kukaan ei ole turvassa, Guterres sanoi toimittajille.

– Samaan aikaan Hamas ja muut militantit käyttävät siviilejä ihmiskilpinä ja jatkavat rakettien ampumista umpimähkäisesti kohti Israelia, hän sanoi.

Gueterrasin mukaan kansainvälistä humanitaarista oikeutta rikotaan selvästi ja vetosi jälleen humanitaarisen tulitauon puolesta. (Reuters)

18.33: Pentagon: Gazassa tuhansia siviiliuhreja

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon sanoo, että siviiliuhrien määrä lasketaan tuhansissa.

Asiasta kertoo Reuters, jonka mukaan Pentagon vaikeni tarkoista lukumääristä. 

– Siviiliuhreihin liittyen Gazassa, tiedämme, että ne lasketaan tuhansissa, Pentagonin tiedottaja Patrick Ryder kertoi toimittajille.

Tavallisesti vain Hamas on raportoinut uhrilukuja alueelta. Tänään Hamasin alainen viranomainen sanoi yli 10 000:n ihmisen kuolleen Gazassa. 

Yhdysvallat on tukenut Gazassa sotivaaa Israelia aseellisesti. Sota alkoi 7. lokakuuta, kun Hamas iski raketein Israeliin.    

16.03: Jo toinen iskujen jälkeen kadonneeksi ilmoitetuista Ranskan kansalaisista vahvistettu kuolleeksi – edelleen kahdeksan kadoksissa 

Kahdeksan Ranskan kansalaista ovat edelleen kadoksissa Hamasin 7. lokakuuta Israelissa tekemien iskujen jälkeen. Heistä joidenkin on nyt vahvistettu joutuneen panttivangeiksi, kertoi Ranskan ulkoministeriö maanantaina antamassaan lausunnossaan.

Jo toinen kadonneeksi ilmoitettu Ranskan kansalainen on nyt vahvistettu kuolleeksi, joten Hamasin iskujen ranskalaisuhrien kokonaismäärä on nyt 40. (Reuters)

15.52: Al Jazeera ja Hamas-lähteet: Israelin joukot iskivät aurinkopaneeleihin

Al Jazeera TV ja Hamasiin kuuluva Al Aqsa -radio kertoivat maanantaina, että Israelin joukot olivat ottaneet kohteekseen aurinkopaneelijärjestelmän eräässä al-Shifan sairaalakompleksin rakennuksessa Gaza Cityssä.

Asiasta uutisoi Reuters.

15.10: Gazassa Hamasin mukaan yli 10 000 kuollutta Israelin iskuissa

Gazassa Israelin hyökkäyksen vaatimien kuolonuhrien määrä on noussut yli 10 000:n, kertoo äärijärjestö Hamasin kontrolloima alueen terveysministeriö.

13.49: EU:lta lisää humanitaarista tukea Gazaan

EU:n ulkosuhteista vastaava Josep Borrell ehdotti suunnitelmaa, jossa Israel jäädyttäisi sotilasoperaationsa vastineeksi Punaisen Ristin pääsystä panttivankien luokse.

Euroopan unioni ilmoitti maanantaina antavansa lisää humanitaarista apua Gazaan. Euroopan komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin mukaan EU antaa vielä 25 miljoonaa euroa lisää rahaa.

Von der Leyenin mukaan tuen lisäyksen myötä EU:n apu Gazan siviileille nousee yhteensä sataan miljoonaan euroon.

EU:n ulkosuhteista vastaava Josep Borrell puolestaan ehdotti maanantaina suunnitelmaa, jossa Israel jäädyttäisi sotilasoperaationsa vastineeksi siitä, että Punainen Risti saisi pääsyn panttivankien luokse.

– Sitä voi kutsua tulitauoksi, ikkunaksi, aivan miksi vain, mutta väkivallan on vetäydyttävä ja kansainvälistä humanitaarista oikeutta on kunnioitettava, Borrell vaati.

Borrell muistutti, että Israel saattaa lopulta menettää kansainvälisen yhteisön tuen, jos sen katsotaan "ylireagoivan" äärijärjestö Hamasin terroritekoihin.

– Tähän konfliktiin ei ole olemassa sotilaallista ratkaisua. Vaikka Hamas saataisiin juurittua Gazasta, se ei ratkaise Gazan ongelmaa, Borrell jatkoi.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu sanoi viikonloppuna, ettei minkäänlainen tulitauko Gazassa tule kysymykseen ennen kuin Hamasin sieppaamat ihmiset on vapautettu. Hamasilla on Israelin mukaan hallussaan yli 240 panttivankia.

 

 

10.03: Yli 200 kuoli Gazassa yön aikana, sanoo Hamasin kontrolloima terveysministeriö

Gazassa yli 200 ihmistä on saanut surmansa Israelin iskuissa Gazan alueen pohjoisosiin ja Gazan kaupunkiin viime yönä, sanoo äärijärjestö Hamasin kontrolloima alueen terveysministeriö.

Israelin vastahyökkäyksessä Gazaan oli tätä ennen kuollut terveysministeriön mukaan vajaat 9 800 ihmistä.

Lukuja ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.

Israel hyökkäsi Gazaan sen jälkeen kun Hamas hyökkäsi kuukausi sitten Israeliin tappaen Israelin viranomaisten mukaan yli 1 400 ihmistä, valtaosin siviilejä.

10.02: Gazan kaupungissa käytiin kiivaita katutaisteluja, viestiyhteydet taas poikki

Israelin joukot ja äärijärjestö Hamasin taistelijat ovat käyneet maanantaina kiivaita katutaisteluja Gazan kaupungissa siitä huolimatta, että kansainvälinen yhteisö ja lukuisat avustusjärjestöt ovat vaatineet humanitaarista tulitaukoa alueelle.

– Iskemme Hamasin kimppuun ja etenemme tukikohta tukikohdalta, suunnitelmamme mukaan ja järjestelmällisenä pyrkimyksenämme poistaa Hamasin sotilaallinen kyvykkyys, sanoi Israelin armeijan edustaja Jonathan Conricus uutiskanava CNN:n haastattelussa.

– Meillä on maajoukkoja, panssareita, pioneereja. He iskevät, ja he myös ohjaavat tulta ilmasta, Conricus jatkoi ja sanoi armeijan keskittyvän erityisesti Hamasin maanalaiseen tunneliverkostoon.

Israelin asevoimat kertoi sunnuntaina, että sen joukot ovat edenneet rannikolle ja katkaisseet Gazan kaistan kahteen osaan, pohjoiseen ja etelään. Gazan kaupunki on ollut saarrettuna jo useita päiviä.

Satojatuhansia taistelujen keskellä

Yhdysvaltalaisten viranomaislähteiden mukaan Gazan pohjoisosissa on edelleen noin 350 000 ihmistä, vaikka Israel on toistuvasti kehottanut siviilejä lähtemään sekä lentolehtisin että tekstiviestein. Israelin armeijan mukaan armeija sallii edelleen siviilien lähteä Gazan pohjoisosista humanitaarista käytävää pitkin.

Kaikki viestiyhteydet Gazaan katkesivat jälleen sunnuntaina, eivätkä puhelimet tai internet toimineet myöskään varhain maanantaina.

Hamas hyökkäsi kuukausi sitten Israeliin tappaen Israelin viranomaisten mukaan yli 1 400 ihmistä, valtaosin siviilejä. Hamasin hallussa on myös yli 240 panttivankia.

Israelin vastahyökkäyksessä Gazaan on kuollut tähän mennessä vajaat 9 800 ihmistä, sanoo äärijärjestö Hamasin hallitsema alueen terveysministeriö. Lukuja ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.

6.57: Jordania pudotti lääkintätarvikkeita Gazaan

Jordanian ilmavoimat pudotti lentokoneesta lääkintätarvikkeita Jordanian kenttäsairaalaan Gazassa, kertoi maan kuningas Abdullah viestipalvelu X:ssä

Jordania on Länsirannan naapurimaa, missä asuu paljon palestiinalaispakolaisia. 

– On velvollisuutemme auttaa Gazan sodassa loukkaantuneita veljiämme ja sisariamme. Olemme aina palestiinalaisten veljiemme tukena, Abdullah kirjoittaa julkaisussaan.

5.26: YK-järjestöjen johtajat vaativat välitöntä humanitaarista tulitaukoa Gazaan 

YK:n merkittävien järjestöjen johtajat vaativat harvinaisessa yhteisessä julkilausumassaan välitöntä humanitaarista tulitaukoa Gazaan.

Julkilausumassa Hamasin 7. lokakuuta Israeliin aloittamaa hyökkäystä ja Israelin tekemiä iskuja kuvaillaan kauheaksi.

Julkilausuman ovat allekirjoittaneet muun muassa OCHA:n, lastenjärjestö Unicefin, Maailman elintarvikeohjelman ja WHO:n johtajat.

Gazan koko väestön sanotaan julkilausumassa olevan piiritettynä ja hyökkäyksen kohteena ilman selviämiselle välttämättömiä tarvikkeita. 

Lausunnossa listataan gazalaisia pommitettavan heidän kodeissaan, suojissaan, sairaaloissaan ja pyhäköissään.

Hamasin hallinnassa toimivan Gazan terveysministeriö mukaan Gazassa on kuollut lähes 9 500 ihmistä, joista 3 900 on lapsia. Yli 23 000 ihmistä tarvitsee välitöntä hoitoa.

(Guardian, STT)

Sunnuntai 5. marraskuuta

22.01: Israelin armeijan mukaan sen maavoimien joukot ovat katkaisseet Gazan kaistan kahtia

Israelin asevoimat sanoo maavoimiensa joukkojen saavuttaneen rannikon Gazan kaupungin lähellä ja katkaisseen Gazan kaistan kahteen osaan, pohjoiseen ja etelään. Myös Gazan kaupunki on saarrettu.

Asevoimien tiedottajan Daniel Hagarin mukaan Israel "sallii edelleen käytävän", jota pitkin Gazan pohjoisosan ja Gazan kaupungin asukkaat voivat lähteä etelään, kertoo BBC.

Hagari lisäsi, että Israel jatkaa hyökkäämistä ja maaoperaation kiihdyttämistä Gazan kaistan pohjoisosassa.

20.13: Turkin poliisi hajotti palestiinalaisia tukeneen mielenosoituksen Incirlikin lentotukikohdan ulkopuolella

Turkin poliisi on hajottanut kyynelkaasua käyttämällä pakolaisia tukeneen mielenosoituksen Incirlikin lentotukikohdan ulkopuolella maan kaakkoisosassa. Tukikohta on muun muassa Yhdysvaltain ilmavoimien käytössä.

Uutistoimisto AFP:n kuvaaja sanoi poliisin puuttuneen tilanteeseen, kun väkijoukko käveli kohti tukikohtaa. Sitä ennen Incirlikin kaupungissa oli pidetty rauhanomainen mielenosoitus.

Sosiaalisen median kuvissa näkyy, kuinka poliisit jahtasivat satoja palestiinalaislippuja heiluttaneita ihmisiä. Poliisi käytti tilanteessa myös vesitykkejä.

Mielenosoitus oli ajoitettu samaan aikaan, kun Turkkiin odotettiin vierailulle Yhdysvaltain ulkoministeriä Antony Blinkeniä. Hänen oli määrä saapua Turkkiin myöhään tänään sunnuntai-iltana ja tavata turkkilainen virkaveljensä Hakan Fidan maanantaina. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan kiertää maanantaina maan koillisosia, joten on epätodennäköistä, että hän tapaisi Blinkenin.

Turkin pääkaupungissa Ankarassa lähes tuhat ihmistä oli tänään kokoontunut osoittamaan mieltä Yhdysvaltain suurlähetystön ulkopuolelle.

Tuhatpäiset väkijoukot marssivat palestiinalaisten tueksi eilen lauantaina muun muassa Lontoossa, Berliinissä ja Düsseldorfissa. Yhdysvalloissa Washingtonissa kaduille kokoontui niin ikään tuhansia mielenosoittajia vaatimaan tulitaukoa Gazaan.

Myös Israelissa järjestettiin lauantaina mielenilmauksia. Tel Avivissa useat tuhannet lähtivät kaduille vaatimaan, että Hamasin lokakuisen hyökkäyksensä yhteydessä ottamat panttivangit tuotaisiin takaisin kotiin.

19.19: USA neuvottelee Lähi-idässä humanitaarisista tauoista, maailmalla vaatimukset kasvavat

Israelin pommitukset ovat jatkuneet tänään Gazassa.

Äärijärjestö Hamasin hallinnoima terveysministeriö sanoo ainakin 45 ihmisen kuolleen iskussa pakolaisleirille. Israel ei ole vahvistanut iskeneensä leiriin.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken teki yllätysvierailun Länsirannalle ja vakuutti palestiinalaishallinnon presidentille, että Gazan asukkaita ei saa pakottaa siirtolaisiksi.

Biden ja Zelenskyi tapaavat Washingtonissa – kirjeenvaihtaja kertoo, miten kriittisestä tapaamisesta on kyse 2:29
Katso uutisjuttu päivän tilanteesta.

Lue myös:

    Uusimmat