Israel: Gazan kaupunki piiritetty, Hizbollahia vastaan laaja hyökkäys – MTV seurasi Israelin ja Hamasin sotaa 2.11.2023

Palestiinalaisalueella pelätään Gazan sodan leviämistä myös sinne 2:21
MTV Länsirannalla: Palestiinalaisalueella pelätään Gazan sodan leviämistä myös sinne

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa äärijärjestö Hamasin hyökkäyksestä seurannutta yhteenottoa Israelin kanssa torstaina 2. marraskuuta 2023.

  • Israel on aloittanut maahyökkäyksen Gazaan: Tavoitteena vaikuttaa olevan Pohjois-Gazan piiritys
  • Israelissa kuolonuhreja yli 1400 (Israelin viranomaiset 15.10.), Gazassa yli 9000 (Hamasin hallitsema Gazan terveysministeriö 2.11.)
  • Kuusi Suomen kansalaista pääsi keskiviikkona Gazasta Egyptin puolelle. Ainakin kuusi suomalaista on edelleen Gazassa
  • Israel on myöntänyt tehneensä iskun palestiinalaisten pakolaisleirille Gazaan
  • Konflikti puhkesi lauantaina 7. lokakuuta, kun Hamas ampui Israeliin tuhansia raketteja; Israel vastasi ilmaiskuilla Gazaan

 

23.19: Kamala Harris: Yhdysvallat ei aseta ehtoja Israelin tuelleen

Yhdysvaltain varapresidentti Kamala Harris sanoo, ettei Yhdysvallat aseta mitään ehtoja tuelleen auttaessaan Israelia puolustautumaan Hamasia vastaan.

– Jatkamme tukien Israelin oikeutta puolustaa itseään, Harris sanoi.

– Ei unohdeta koskaan mitä tapahtui 7. lokakuuta, kun sadat, tuhannet, 1400 viatonta ihmistä tapettiin, teurastettiin. Nuoria ihmisiä jotka olivat yksinkertaisesti osallistumassa konserttiin, hän sanoi.

22.46: Israel näytti suomalaismedialle videon, jota ei haluta julkisuuteen

Israelin Helsingin-suurlähetystö näytti pienelle joukolle suomalaismedialle videon Hamasin lokakuun 7. päivän hyökkäyksestä Israeliin. Videota ei saanut tallentaa millään tavalla.

Järkyttävää videota näytetään tiedotusvälineille tällä viikolla eri Euroopan maissa, mutta suurelle yleisölle sitä ei haluta näyttää. Videota ei saanut myöskään tallentaa millään tavalla.

Israel perustelee tätä kahdella asialla: uhrien omaisten yksityisyydellä ja sillä, että kuvamateriaalia käytetään tiedustelutietona.

– Toivomme, että tämä filmi pysyy mielessänne, kun uutisoitte näistä tapahtumista, Israelin Suomen-suurlähettiläs Hagit Ben-Yaakov perusteli kuvamateriaalin näyttämistä medialle.

22.31: Hizbollah-johtaja puhuu huomenna, Yhdysvallat kehottaa kuuntelemaan

Hizbollah-liikkeen johtaja Hassan Nasrallahin on määrä puhua perjantaina ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun terroristijärjestö Hamas hyökkäsi Israeliin 7. lokakuuta.

Yhdysvaltojen turvallisuusneuvoston edustaja John Kirby sanoi, että on syytä kuunnella mitä Nasrallah sanoo.

Israelin asevoimat sanoi tänään aloittaneensa laajan hyökkäyksen Libanonissa toimivaa Hizbollahia vastaan sen jälkeen, kun Iranin tukema ryhmä ilmoitti iskeneensä 19:ään Israelin kohteeseen. (STT)

21.36: Ministeriö: Gazassa alle kymmenen suomalaista

Ulkoministeriön tietojen mukaan Suomen kansalaisia on Gazassa alle kymmenen, sanoi konsulipäällikkö Jussi Tanner torstaina alkuillasta. 

Tannerin mukaan alkuillasta näytti siltä, että Suomen kansalaisia ei olisi torstaina pääsemässä Gazasta Egyptiin. Tanner kertoi aiemmin torstaina, että Suomen ulkoministeriön pyrkimys on saada loputkin Suomen kansalaiset mahdollisimman pian pois Gazasta.

21.02: Tilanne Länsirannalla on jännittynyt

Jännitteet ja väkivaltaisuudet ovat lisääntyneet myös Länsirannalla, jossa Israelin sotilaiden ratsioissa ja siirtokuntalaisten hyökkäyksissä on haavoittunut yli 2000 palestiinalaista.

Israel on asettanut palestiinalaisten liikkumiselle tiukkoja rajoituksia. 

MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen raportoi Seitsemän Uutisille Länsirannalta.

– Tilanne täällä Bab-al-Zhayian lähiössä, kuten koko Hebronissa, on erittäin kireä. 

Seuranta jatkuu videon jälkeen.

Israelin hyökkäys etenemässä Gaza Cityyn – ulkomaisia siviilejä pääsee yhä rajan yli Egyptiin 2:30
MTV Länsirannalla: "Jos tilanne yhtään vielä kiristyy, saattaa se räjähtää käsiin"

20.59: Israel: Gaza piiritetty

Israel sanoo piirittäneensä Gazan kaupungin, joka Israelin mukaan on terroristijärjestö Hamasin keskus Gazan kaistalla.

Kaupungin piirityksestä kertoi Israelin asevoimien tiedottaja Daniel Hagari. Hän lisäsi, ettei tulitauko tällä hetkellä tule kysymykseenkään.

Lähes viikko sitten maataistelut aloittanutta Israelia on vaadittu lopettamaan massiiviset ilmaiskut ja maahyökkäykset, joissa medioiden sekä kansainvälisten järjestöjen mukaan on kuollut paljon siviilejä. (STT)

Seuranta jatkuu videon jälkeen.

Israelin maahyökkäys etenee Gazan kaupunkiin – Hamas tekee kovaa vastarintaa 0:48
Israelin maahyökkäys etenee Gazan kaupunkiin – Hamas tekee kovaa vastarintaa

20.38: Yhdysvallat on huolissaan Hizbollahin iskuista Israelia vastaan – toistaiseksi ei näyttöä täydestä yhteenotosta

Yhdysvallat on huolestunut Hizbollahin iskuista Israelin joukkoja vastaan Libanonin rajan tuntumassa. Valkoisen talon edustaja John Kirby kuitenkin sanoo, ettei Yhdysvalloilla ole todisteita siitä, että Hizbollah olisi valmis täyteen yhteenottoon Israelin kanssa. Kirby sanoo myös, ettei Yhdysvalloilla ole aikomusta tai suunnitelmia osallistua siihen, millä tapaa Israel valitsee kohteitaan.

Aiemmin illalla Israelin asevoimat sanoi aloittaneensa laajan hyökkäyksen Libanonissa toimivaa Hizbollah-järjestöä vastaan sen jälkeen, kun Iranin tukema ryhmä ilmoitti iskeneensä 19 Israelin kohteeseen. (Reuters / STT)

19.41: Israel: Laaja hyökkäys Hizbollahia vastaan aloitettu

Israelin asevoimat sanoo aloittaneensa laajan hyökkäyksen Libanonissa toimivaa Hizbollah-järjestöä vastaan sen jälkeen, kun Iranin tukema ryhmä ilmoitti iskeneensä 19 Israelin kohteeseen.

Hizbollah sanoi tänään iskeneensä Israelin kohteisiin rajalla samanaikaisesti.

Israelin armeijan lausunnon mukaan se on kuluneina tunteina hyökännyt Hizbollahin kohteisiin vastauksena Libanonin alueelta aiemmin tänään tulleeseen tulitukseen sekä tykistö- ja panssaritulitukseen.

Pohjoisessa Israelin ja Hizbollah-liikkeen välillä on tulitettu lähes päivittäin. (STT)

Seuranta jatkuu videon jälkeen.

Pohjois-Israeliin tehtiin isku, kaksi sairaalaan – video näyttää tulimeren 1:04
Pohjois-Israeliin tehtiin isku, kaksi sairaalaan – video näyttää tulimeren

18.22: Terveysministeriö: Lähes 30 ihmistä kuollut Israelin iskussa lähelle YK:n koulua

Hamasin hallinnassa toimiva Gazan terveysministeriö sanoo lähes 30 ihmisen kuolleen Israelin ilmaiskussa lähelle YK:n koulua Gazan pohjoisosassa.

Uutistoimisto AFP:n videokuva paikan päältä näytti iskun jälkeen useita haavoittuneita tai kuolleita ihmisiä. Koulu sijaitsee Jabalian alueella, jonne Israel on iskenyt useamman kerran viime päivinä.

Asiasta uutisoivat kansainväliset mediat, kuten BBC ja Reuters, eivät kuitenkaan ole pystyneet itse vahvistamaan tietoa kuolleiden lukumäärää riippumattomista lähteistä.

BBC sanoo ottaneensa väitteestä YK:hon yhteyttä vahvistusta varten. (STT)

18.15: BBC: Israelilaisjoukot edenneet Gazan kaupunkiin

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on ilmoittanut Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle, että israelilaisjoukot ovat saavuttaneet "merkittäviä onnistumisia" ja ovat ohittaneet Gazan kaupungin laitamat. 

– Me etenemme, hän ilmoittaa.

17.31: Israel sallii polttoainekuljetukset Gazaan vasta, kun polttoaine loppuu sairaaloista

Israel päästää polttoainekuljetukset Gazan kaistalle vasta, kun polttoaine loppuu sairaaloista.

Asiasta kertoi tänään Israelin esikuntapäällikkö kenraaliluutnantti Herzl HaleviHaaretz-lehden mukaan. Halevin mukaan Israel haluaa varmistaa, ettei polttoainetta päädy Gazaa hallitsevan terroristijärjestö Hamasin käsiin. (STT)

17.07: BBC: Maat kilpailevat kansalaistensa evakuoimiseksi pois Gazasta Egyptiin

Gazan kaistalle jumiin jääneiden ulkomaalaisten kotivaltiot suorastaan kilpailevat BBC:n mukaan siitä, että saisivat kansalaisensa turvaan Egyptiin Israelin pommitusten jatkuessa.

Britannian viranomaiset ovat kertoneet BBC:lle, ettei ole selvää, minkä perusteella Egypti laatii listaansa ulkomaalaisista evakuoitavista.

Siksi brittiviranomaisten mukaan Britannian korkeimman tason diplomaatit ja myös muiden maiden viranomaiset yrittävät neuvotella omia kansalaisiaan korkeammalle Egyptin viranomaisten evakuointilistalla.

Brittiviranomaisten mukaan näyttää siltä, että Egypti priorisoi sairaanhoitoa tai lääkitystä tarvitsevien evakuoinnit. Brittiviranomaiset ovat kuitenkin myös väittäneet BBC:lle, että Yhdysvalloilla olisi etulyöntiasema muihin maihin nähden tässä "diplomaattisessa kilpailussa". (STT)

16.45: Hizbollah sanoo iskeneensä Israelin armeijan komentopaikkaan kiistellyllä alueella Golanilla

Hizbollah kertoo hyökänneensä kahdella räjähteitä kantaneella dronella Israelin armeijan komentopaikalle Israelin ja Libanonin raja-alueella.

Iskut kohdistuivat Shebaan maatilojen alueelle. Kyseinen alue on Israelin miehittämillä Golanin kukkuloilla. Iranin tukema Hizbollah sanoo dronejen kantaneen mukanaan suuria määriä räjähteitä. Lisäksi järjestö kertoo iskujen osuneen kohteeseen. (Reuters)

16.28: WHO: Gazan sairaalaevakuoinnit riski

Maailman terveysjärjestö WHO on sitä mieltä, että Gazan sairaaloiden pakkoevakuoinnit asettavat sadat potilaat vaaraan.

13.51: Israel pyytää muilta mailta sairaalalaivoja hoitamaan Gazan haavoittuneita

Israel on pyytänyt muita maita lähettämään sairaalalaivoja hoitamaan Gazan sodassa haavoittuneita palestiinalaisia, joiden on annettu poistua sota-alueelta Egyptin puolelle. Asiasta kertoo Israelin Saksan suurlähettiläs Ron Prosor Israelin yleisradion haastattelussa.

Israelin Saksan lähettilään mukaan pyyntö sairaalalaivoista on esitetty Saksalle ja muille maille. Lähettilään mukaan suunnitelmana olisi, että hoitoa tarvitsevat voisivat saada hoitoa Egyptin Al Arishin satamassa. (Reuters)

13.11: Hamasin mukaan Gazassa on kuollut yli 9 000 ihmistä

Gazassa on kuollut 7. lokakuuta lukien 9061 ihmistä, kertoo Hamasin hallinnassa oleva Gazan terveysministeriö. Lukujen mukaan kuolleiden joukossa on 3760 lasta. Kuolleiden määrää on laskettu sodan alkamisesta saakka. Haavoittuneita on terveysministeriön mukaan noin 32 000. (Reuters/STT)

Seuranta jatkuu videon jälkeen.

Israel jatkaa rajuja pommituksiaan – tältä Gazan kaupungissa näyttää 1:26
Israel jatkaa rajuja pommituksiaan – tältä Gazan kaupungissa näyttää

12.25:Satakunta ulkomaiden kansalaista päässyt pois Gazasta Egyptiin tänään Rafahin rajanylityspaikan kautta

Satakunta ulkomaiden kansalaista on jo päässyt pois Gazasta Egyptiin tänään Rafahin rajanylityspaikan kautta. 

Yhteensä Egyptiin on tänään määrä päästä 400 ulkomaalaista ja 60 haavoittunutta palestiinalaista.

Seuranta jatkuu videon jälkeen.

Rafahin rajanylityspaikka avattiin väliaikaisesti – myös suomalaisia odottaa pääsyä pois Gazasta 2:18
Rafahin rajanylityspaikka avattiin – tältä rajalla näytti marraskuun 1. päivänä

11.26: Hamasin johtama hallinto: Lähes 200 ihmistä kuollut Israelin iskuissa Gazan suurimmalle pakolaisleirille

Gazan suurimmalla pakolaisleirillä on Israelin iskuissa tällä viikolla saanut surmansa lähes 200 ihmistä, kertoo äärijärjestö Hamasin johtama hallinto. Tietoa ei ole pystytty vahvistamaan riippumattomasta lähteestä.

Gazan hallinto kertoo, että tiistain ja keskiviikon iskuissa Jabalian pakolaisleirille haavoittui yli 770 ihmistä ja että 120 ihmistä on kateissa raunioissa.

YK tuomitsi keskiviikkona iskut pakolaisleirille. Tähän mennessä vahvimman kannanoton mukaan YK:n ihmisoikeustoimisto totesi, että iskut pakolaisleirille voidaan laskea sotarikoksiksi.

10.32: Lääkärit ilman rajoja: Gazassa edelleen loukussa yli 20 000 haavoittunutta 

Gazan kaistalla on edelleen loukussa yli 20 000 haavoittunutta, kertoo Lääkärit ilman rajoja (MSF) -järjestö. Järjestön mukaan yli 20 sen henkilökuntaan kuuluvaa on lähtenyt alueelta, mutta heitä korvaava ryhmä odottaa pääsyä Gazaan "heti kun tilanne sen sallii".

MSF vaatii jälleen, että evakuointeja alueelta olisi tehostettava samalla kun alueelle olisi saatava tulitauko ja lisää apua.

– Niiden, jotka haluavat lähteä Gazasta, täytyy saada tehdä niin. Heillä on myös oltava oikeus palata, järjestön lausunnossa sanotaan.

YK:n palestiinalaispakolaisia auttavan järjestön (UNRWA) johtaja Philippe Lazzarini kävi Gazassa eilen. Rafahin rajanylityspaikan kautta Gazaan mennyt Lazzarini kertoi toimittajille järkyttyneensä täysin näkemästään.

– Kaikki anelivat vettä ja ruokaa, Lazzarini kertasi ja totesi, ettei ole koskaan nähnyt vastaavaa.

9.29: Egypti kertoo auttavansa noin 7 000 ulkomaalaisen ja kaksoiskansalaisen evakuoimisessa Gazasta

Egypti kertoo auttavansa noin 7 000 ulkomaalaisen ja kaksoiskansalaisen evakuoimisessa Gazasta. Maan ulkoministeriö kertoo asiasta lausunnossa.

Ulkomaalaisten diplomaattien tapaamisessa varaulkoministeri Ismail Khairat sanoi Egyptin valmistelevan ulkomaalaisten evakuoimista ja vastaanottamista Rafahin rajanylityspaikalta. Hänen mukaansa evakuoitavilla on 60:n eri maan kansalaisuuksia.

Evakuointiaikataulu on vielä epäselvä. Gazassa on kerrottu olevan myös Suomen kansalaisia.

Päivitetty kello 10.06

9.01: Biden sanoo kannattavansa "taukoa" Gazan taisteluihin panttivankien vapauttamiseksi

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on kertonut kannattavansa humanitaarista taukoa Gazan taisteluihin. Bidenin kertoi kannastaan kampanjatapahtumassa Minnesotassa, kun yleisöstä asiaa kysyttiin.

–  Uskoakseni tarvitsemme tauon. Tauko tarkoittaa sitä, että saadaan aikaa vankien vapauttamiseen, Biden sanoi.

Valkoinen talo tarkensi myöhemmin, että Biden tarkoitti vangeilla äärijärjestö Hamasin ottamia panttivankeja.

Biden sanoi myös käyneensä neuvotteluja sekä Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun että Egyptin presidentin Abdel Fattah al-Sisin kanssa. 

Valkoinen talo on aikaisemminkin ilmoittanut, että Yhdysvallat kannattaa taukoja humanitaarisen avun toimittamiseksi Gazaan sekä panttivankien vapauttamiseksi. Sen sijaan täydellistä tulitaukoa Yhdysvallat ei kannata, koska uskoo sen hyödyttävän ennen kaikkea äärijärjestö Hamasia.

8.52:BBC: Israelin armeijan sotilaat murtautuneet läpi Hamasin linjoista Gazassa

Gazassa Israelin armeija on murtautunut ilma- ja merivoimien tuella läpi äärijärjestö Hamasin taistelijoiden etulinjoista alueen pohjoisosissa, kertoo yleisradioyhtiö BBC. BBC:n armeijalähteen mukaan Israelin sotilaat ovat "Gazan kaupungin porteilla".

Gazan kaupunkiin tehtiin koko yön ajan ilmaiskuja ja sinne kohdistettiin jatkuvaa kranaattitulta.

Israelin armeijan mukaan yhteensä 17 sotilasta on tähän mennessä kuollut Gazan pohjoisosan taisteluissa sitten viime perjantain.

6.13: Yli 300 ulkomaiden kansalaista evakuoitu Gazasta Egyptiin

Yli 300 ulkomaiden kansalaista ja lähes 80 haavoittunutta on evakuoitu Gazan alueelta Egyptiin.

Eilen illalla ulkoministeri Elina Valtonen vahvisti YLE:lle, että heidän joukossaan on kuusi suomalaista.

Eiliset evakuoinnit olivat ensimmäiset Israelin pommittamasta Gazasta sen jälkeen kun Hamas hyökkäsi Israeliin 7. lokakuuta.

Keskiviikko 1.11.2023

22.54: Ainakin kuusi suomalaista on yhä Gazassa

Kuusi Suomen kansalaista pääsi keskiviikkona Gazasta Egyptin puolelle, kertoi konsulipäällikkö Jussi Tanner ulkoministeriöstä viestipalvelu X:ssä keskiviikkoiltana. Tannerin mukaan ainakin kuusi suomalaista on edelleen Gazassa.

Hän kertoi keskiviikkona iltapäivällä STT:lle, että ministeriön tiedossa olevien 12 suomalaisen lisäksi alueella voi olla myös yksittäisiä suomalaisia, jotka eivät ole ulkoministeriön tiedossa. Tannerin mukaan merkittävä osa Gazassa olevista suomalaisista on pieniä lapsia.

Tanner ei kommentoinut STT:lle keskiviikkona illalla, onko alueella jäljellä olevien suomalaisten evakuointiaikataulusta tietoa tai onko nyt Gazasta Egyptin puolelle päässeiden joukossa lapsia. (STT)

22.10: Israel sanoo surmanneensa Hamasin tärkeän komentajan

Israelin asevoimat sanoo surmanneensa tänään keskiviikkona Hamasin tärkeän komentajan iskussaan Gazan kaistalle, kertoo Times of Israel.

Israelin mukaan surmansa saanut oli Hamasin panssarintorjuntaryhmän komentaja Muhammad Asar.

Hänen kerrottiin vastanneen Gazan kaistalla äärijärjestön kaikista panssarintorjuntayksiköistä, joista on tehty Israelin mukaan lukemattomia raketti-iskuja Israelin siviilejä ja sotilaita vastaan.

Hamas tai muut lähteet eivät ole vahvistaneet uutista.

Times of Israelin uutisesta ei selvinnyt, missä Asarin kerrottiin saaneen surmansa, mutta Israelin on kerrottu iskeneen sekä eilen että tänään muun muassa Jabalian pakolaisleirille. YK tuomitsi iskut siviilien tiheästi asuttamaan leiriin. (STT)

21.58: Ulkoministeri Valtonen Ylelle: Kuusi suomalaista päässyt ylittämään rajan Gazasta

Ensimmäiset suomalaiset ovat päässeet ylittämään rajan Gazasta, kertoo ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) Ylelle. Valtosen mukaan kuusi Gazasta ulos päässyttä suomalaista saapui illalla Egyptin puolelle.

Israelin pommittamasta Gazasta on tänään tehty ensimmäiset evakuoinnit Egyptiin sen jälkeen, kun äärijärjestö Hamas hyökkäsi Israeliin 7. lokakuuta.

Konsulipäällikkö Jussi Tanner kertoi aiemmin tänään STT:lle, että ulkoministeriön tiedossa on kaksitoista Gazassa olevaa suomalaista. Hänen mukaansa suomalaisten joukossa merkittävä osa on pieniä lapsia.

Gazassa voi Tannerin mukaan olla vielä yksittäisiä suomalaisia, jotka eivät ole ulkoministeriön tiedossa. (STT)

Lue lisää keskiviikon tapahtumista täältä.

Lue myös:

    Uusimmat