Gazassa on ulkoministeriön mukaan alle kymmenen Suomen kansalaista – eivät päässe tänään turvaan Egyptiin

Israelin maahyökkäys etenee Gazan kaupunkiin – Hamas tekee kovaa vastarintaa 0:48
Israelin maahyökkäys etenee Gazan kaupunkiin – Hamas tekee kovaa vastarintaa

Ulkoministeriön tietojen mukaan Suomen kansalaisia on Gazassa alle kymmenen, sanoi konsulipäällikkö Jussi Tanner torstaina alkuillasta. 

Tannerin mukaan lukumäärä elää, minkä takia hän ei tuolloin voinut vahvistaa tarkkaa lukumäärää. Aamupäivän tietojen mukaan Gazassa oli vielä ainakin kuusi Suomen kansalaista, jotka ovat Tannerin mukaan hieman eri puolilla Gazaa.

Tannerin mukaan alkuillasta näytti siltä, että Suomen kansalaisia ei olisi torstaina pääsemässä Gazasta Egyptiin. Tanner kertoi aiemmin torstaina, että Suomen ulkoministeriön pyrkimys on saada loputkin Suomen kansalaiset mahdollisimman pian pois Gazasta.

Tannerin mukaan suomalaisten pois saaminen Gazasta on vaikeaa. Liikkuminen Gazan sisällä on hankalaa, ja ulkoministeriön pitää saada sovittua paikallisten asiaan vaikuttavien viranomaisten kanssa se, että suomalaiset hyväksytään osaksi rajan ylittävää joukkoa.

– Tämä on haastavaa.

Israel on pommittanut Gazaa voimalla sen jälkeen, kun äärijärjestö Hamas hyökkäsi Israeliin 7. lokakuuta. Lisäksi Israel on hyökännyt myös maajoukoillaan.

Kuusi suomalaista päässyt Egyptiin

Keskiviikkona kuusi Suomen kansalaista pääsi pois Gazasta Egyptiin. Tanner sanoi, että he voivat olosuhteisiin nähden hyvin. Hän kuvaili tilannetta vakaaksi, mutta sanoi, että evakuoidulla on taustalla paha kokemus.

Suomen Egyptin-suurlähettiläs Pekka Kosonen kertoi Ylelle, että kaikki keskiviikkona evakuoidut ovat saman perheen jäseniä ja että perheeseen kuuluu vanhemmat ja neljä lasta.

Kososen mukaan kukaan perheestä ei tarvinnut sairaalahoitoa. Hän kertoi ennen puoltapäivää Ylelle, että evakuoidut kuljetetaan Pohjois-Siinailta Egyptin pääkaupunkiin Kairoon.

Tanner sanoi torstaina toiveen olevan, että rajan ylittäneet pääsevät pian eteenpäin. Tannerilla ei ollut tiedossa, kuinka moni on tulossa Suomeen.

– Eivät he käytännössä voi jäädä sinne Egyptiinkään pitkäksi aikaa. Tehdään yhteistyötä ja pyritään löytämään ratkaisu.

Tannerin mukaan ulkoministeriöllä ei ole tiedossa Gazassa haavoittuneita tai kuolleita Suomen kansalaisia.

– Mutta ei sitä nyt voi poiskaan sulkea, Tanner sanoi.

Hän korosti puhuvansa fyysisestä näkökulmasta ja sanoi, että on hyvin tiedossa, millaisissa olosuhteissa esimerkiksi pienet lapset ovat olleet Gazassa.

Israelin hyökkäys etenemässä Gaza Cityyn – ulkomaisia siviilejä pääsee yhä rajan yli Egyptiin 2:30
Jännitteet ja väkivalta lisääntynyt Länsirannalla – Israelin ratsioissa ja siirtokuntalaisten hyökkäyksissä yli 2 000 haavoittunutta.

Satojen oli määrä päästä torstaina Egyptiin

Israelin pommittamasta Gazasta tehtiin keskiviikkona ensimmäiset evakuoinnit Egyptiin sen jälkeen, kun Hamas hyökkäsi Israeliin.

Torstaina Egyptiin oli päässyt Rafahin rajanylityspaikan kautta Gazasta satakunta ulkomaiden kansalaista, kertoivat palestiinalaisten rajaviranomaiset. Myös egyptiläisviranomainen vahvisti uutistoimisto AFP:lle, että joukko ulkomaalaisia ja kaksoiskansalaisia oli ylittänyt rajan.

Egyptiin oli torstaina määrä päästä yhteensä 400 ulkomaalaista ja 60 haavoittunutta palestiinalaista.

Egyptin ulkoministeriö kertoi torstaisessa lausunnossaan Egyptin auttavan noin 7 000 ulkomaalaisen ja kaksoiskansalaisen evakuoimisessa Gazasta.

Israel jatkaa rajuja pommituksiaan – tältä Gazan kaupungissa näyttää 1:26
Israel jatkaa rajuja pommituksiaan – tältä Gazan kaupungissa näyttää.

Lue myös:

    Uusimmat