Isisin seksiorjien järkyttävät kohtalot – "Hän rukoili aina ennen kuin raiskasi minut"

Ennen kuin Isis-taistelija raiskasi 12-vuotiaan tytön, hän selitti tytölle, että hänen tekonsa ei ole syntiä. Tyttö ei ollut islaminuskoinen, joten Koraani ei ainoastaan antanut miehelle oikeutta raiskata tyttöä, vaan se hyväksyi ja kannusti siihen, uutisoi The New York Times.

Mies sitoi tytön kädet ja laittoi hänelle suukapulan. Mies polvistui sängyn viereen ja rukoili. Sitten hän nousi tytön päälle.

Kun mies oli saanut tarpeekseen, hän polvistui uudestaan rukoilemaan. Näin raiskauksesta tuli miehen mielestä osa hänen uskontonsa harjoittamista ja sille omistautumista. 

– Sanoin hänelle yhä uudestaan ja uudestaan, että minua sattuu ja pyysin häntä lopettamaan, kertoo The New York Timesille haastattelun antanut uhri.

The New York Timesin mukaan uhrin lantio oli niin pieni, että aikuinen mies saisi kiedottua kätensä kokonaan sen ympärille.

– Hän kertoi minulle, että islamin mukaan hänen on sallittua raiskata toisen uskontokunnan edustaja. Hän sanoi, että minun raiskaamiseni vie hänet lähemmäs Jumalaa, tällä hetkellä pakolaisleirillä perheensä kanssa oleva tyttö kertoo. 

Tyttö karkasi 11 kuukauden vankeuden jälkeen.

Jesidi-yhteisö Isisin kohteena

Irakissa vähemmistöön kuuluvan eettis-uskonnollisen jesidi-heimon naisten ja tyttöjen systemaattinen raiskaaminen alkoi, kun Isis ilmoitti palauttavansa orjuuden.

Jesideihin kuuluvien naisten kauppaaminen on yhtäjaksoista. Naisia ja tyttöjä pidetään varastoissa ja kuulusteluhuoneissa, joissa heitä tutkitaan ja niin sanotusti "korvamerkitään".

Yhteensä 5270 jesidiä kaapattiin viime vuonna. Jesidi-yhteisöjen johtajien mukaan ainakin 3144 naista on edelleen vankina.

Isis on kehittänyt yksityiskohtaisen byrokratian, jossa seksiorjuuden säännöt selvennetään. Byrokratian kiemuroihin kuuluvat muun muassa Isisin omien tuomioistuinten valtuuttamat kauppakirjat, joita käytetään ihmiskaupassa.

The New York Timesin mukaan naisten kauppaamisesta on kehittynyt myös tehokas keino rekrytoida muslimimiehiä Isisin riveihin – muslimimiehet kun eivät voi harrastaa seksiä vapaasti konservatiivisen yhteisönsä sisällä.

Isisiin liityttyäänkin miehet jatkavat uskonnon harjoittamista, sillä raiskausta pidetään "uskonnollisena rituaalina".

Miehet ammutaan nopeasti

The New York Timesin mukaan jesidinaisten seksuaalisen orjuuttamisen voi laskea alkaneen elokuun 3. päivä vuonna 2014. Tuolloin Isis-taistelijat valloittivat pieniä kyliä, jotka ovat jesidien kotialueita.

Ensin kaikki luulivat, että laaksossa olevien kylien valloittaminen on vain osa Isisin tavoitetta laajentaa omaa reviiriään. Hyvin pian selvisi, että heidän alkuperäinen tarkoituksensa oli aivan toinen.

Sieppauksesta selvinneet kertovat, että naiset ja miehet erotettiin toisistaan jo tunti sen jälkeen, kun Isis valloitti kylät.

Nuoria poikia käskettiin nostamaan paidat ylös, ja jos heillä oli kainalokarvoja, heidät määrättiin liittymään vanhempien veljiensä ja isiensä joukkoon. 

Kylä kylältä, miehet ja vanhemmat pojat joko ajettiin tai marssitettiin läheisille pelloille. Siellä heidät pakotettiin makaamaan maahan ja heidät kaikki ammuttiin.

Naiset, nuoret tytöt ja lapset raahattiin lava-autoihin.

– Hyökkäys alueelle oli tarkoitettu yhtä paljon seksiorjien kuin uuden alueen hankkimiseen, kertoo Chicagon yliopiston jesidi-heimon asiantuntija Matthew Barber.

Naiset lastattiin busseihin

15-vuotias, siepattu tyttö kertoo hänen yhdeksänhenkisen perheensä yrittäneen paeta alueelle tulleita Isis-taistelijoita. Heidän autonsa kuitenkin ylikuumeni vuoristossa ja he jäivät kiinni.

Tyttö kertoo kuinka hän, hänen äitinsä ja hänen 14-, 7- ja 4-vuotiaat siskonsa seisoivat avuttomina auton vieressä, kun saattue raskaasti aseistettuja Isisin miehiä saartoi heidät.

– Taistelijat erottivat miehet ja naiset välittömästi. Kun taistelijat veivät meidät naiset autoille, he erottivat minut äidistäni. Nuoret, naimattomat naiset pakotettiin busseihin. Bussiin tuli niin paljon naisia, että meidän täytyi istua toistemme sylissä.

Kun bussit lähtivät liikkeelle, naiset huomasivat, että ikkunat oli peitetty verhoilla. Ikkunat peitettiin, koska autossa kuljetettavilla naisilla ei ollut burkaa, eikä heidän kasvojaan oltu peitetty huiveilla.

Tyttö kertoo, että hänet vietiin kuuden tunnin ajomatkan päähän Irakiin Mosulin kaupunkiin, jossa naiset siroteltiin eri rakennuksiin.

Naisia pidettiin vankeudessa päiviä tai jopa kuukausia. Sen jälkeen heidät lastattiin busseihin ja heidät lähetettiin pienemmissä ryhmissä Syyriaan tai toisille alueille Irakin sisällä. Noilla alueilla heidät myytiin seksiorjiksi.

– Kaikki oli 100-prosenttisesti suunniteltua. Puhuin puhelimessa Mosuliin ensimmäisenä joutuneen perheen kanssa. He kertoivat, että rakennukset oli valmisteltu heille. Siellä oli patjoja, lautasia ja muita keittiövälineitä, kertoo jesidi-yhteisön aktivisti Khider Domle The New York Timesille. 

Tarkka kirjanpito orjista

Kaikki sieppauksesta selvinneet ovat kertoneet, että ensimmäisenä Isis-taistelijat suorittavat laskennan, jossa he näkevät, paljonko heillä on kauppatavaraa.

15-vuotias siepattu tyttö muistelee, että hänen kanssaan saman hallin marmorilattialla istui noin 1300 nuorta tyttöä – kaikki samalla tavalla siepattuja.

Kaikki tuosta tilanteesta selviytyneet kertovat, että Isis-taistelijat kävelivät sisään pitäen käsissään nimikirjaa. Taistelijat käskivät tyttöjä seisomaan. Jokaisen täytyi kertoa heidän etunimensä, toinen nimensä, sukunimensä, ikänsä, kotikylänsä, onko hän naimisissa tai onko hänellä lapsia.

Kahden kuukauden jälkeen taistelijat alkoivat siirtää nuoria naisia ensimmäisestä kohteesta toiseen. Heidät, jotka kieltäytyivät lähtemästä, raahattiin ulos hiuksista.

Parkkipaikalla odottivat taas samat bussit. 15-vuotiaan tytön mukaan hänet ja 24 muuta nuorta tyttöä vietiin armeijan tukikohtaan Irakiin. 

Parkkipaikalla hän myös kuuli sanan "sabaya" ensimmäistä kertaa.

– Isis-taistelijat nauroivat ja pilkkasivat meitä. He sanoivat meidän olevan heidän sabayansa. En tiennyt mitä se sana tarkoittaa, tyttö kertoo.

Myöhemmin paikallinen Isisin päällikkö selitti, että se tarkoitti orjaa.

– Hän sanoi, että Taus Malik, joka on yksi jesidien seitsemästä enkelistä, ei ole Jumala. Hän sanoi, että Taus Malik on paholainen, ja kuuluin heille, koska palvoin paholaista. Hän sanoi, että he voivat myydä minut ja käyttää minua parhaaksi katsomallaan tavalla.

Nuoret ja kauniit ostetaan ensimmäisinä

Isisin julkaiseman verkkolehden eräässä artikkelissa tehdään selväksi, että jesideillä ei ole mahdollisuutta maksaa "veroa", jolla he voisivat ostaa vapautensa. Juutalaisilla ja kristityillä on tällainen mahdollisuus.

– Sieppaamisen jälkeen jesidinaiset ja lapset jaettiin Isis-taistelijoiden kesken. Mutta ennen sitä viidesosa orjista kuljetettiin Isisin johdolle, joka erotti naiset, The New York Times kertoo Isis-järjestön kertoneen sieppauksesta omassa verkkojulkaisussaan. 

Nuorimmat ja kauneimmat naiset ja tytöt ostettiin heti ensimmäisinä viikkoina heidän sieppaamisensa jälkeen. Muut – etenkin vanhemmat, naimisissa olevat naiset – kuvailevat, kuinka heitä kuljetettiin paikasta toiseen. He viettivät kuukausia selleissä, kunnes lupaava ostaja tarjosi heistä jotain.

Naisia ja tyttöjä ostelivat myös "tukkukauppiaat", jotka kuvasivat naiset, antoivat heille numerot ja mainostivat heitä potentiaalisille ostajille. Kuvien reunaan kirjoitetaan arabiaksi "Sabaya numero 1", "Sabaya numero 2".

Siepatut naiset kertovat, että kun omistaja myy naisen toiselle ostajalle, tulee heidän tehdä orjasta uusi kauppakirja – aivan kuin tavallisestikin kauppatavaraa ostettaessa tehdään.

Samaan aikaan orjat voidaan myös vapauttaa. Tämä onkin luonut erikoisen pakoreitin naisille.

Viime kuussa vapaaksi päässyt 25-vuotias nainen kuvailee, kuinka hänen libyalainen isäntänsä antoi hänelle eräänä päivänä laminoidun paperinpalan. Mies selitti, että hänen itsemurhapommittajan koulutuksensa on päättynyt, ja hän aikoo räjäyttää itsensä. Sen vuoksi hän päätti vapauttaa orjansa.

Tytöt viedään orjamarkkinoille

Joissain rakennuksissa, joihin naiset vietiin, oli myös eräänlainen katseluhuone.

– Kun he veivät meidät noihin rakennuksiin, he sanoivat meidän saapuneen "Sabaya-marketille". Ymmärsin, että olimme tulleet orjamarkkinoille, kertoo 19-vuotias ihmiskaupan uhri.

Hän arvioi, että hänen kanssaan samassa rakennuksessa oli ainakin 500 naimatonta naista ja tyttöä. Hänen mukaansa nuorimmat olivat 11-vuotiaita.

Kun ostajat saapuivat, tytöt vietiin yksi kerrallaan erillisiin huoneisiin.

– Emiirit (arabimaailmassa korkeaa asemaa ilmaiseva arvonimi) istuivat seinää vasten ja kutsuivat meitä nimeltä. Meidän täytyi istua tuoliin, kasvot heihin päin. Ennen kuin menimme seuraavaan huoneeseen, he ottivat meidän huivimme ja kaiken muun, millä olisimme voineet peittää itsemme, 19-vuotias uhri kertoo.

– Kun oli minun vuoroni, he pakottivat minut seisomaan heidän edessään neljä kertaa. Minun täytyi pyöriä ympäri heidän edessään.

Siepatut pakotettiin myös vastaamaan intiimeihin kysymyksiin. Heidän piti muun muassa kertoa viimeisimpien kuukautistensa tarkka päivämäärä.

Isisillä on vain yksi kielto seksin suhteen

Vähän aikaa sitten Isis teki selväksi, että seksi kristittyjen ja juutalaisten naisten kanssa on myös sallittua. Oikeastaan ainoa kielto on seksin harrastaminen raskaana olevan orjan kanssa.

Isisin ohjekirjassa sanotaan, että omistajan täytyy odottaa, että siepatulla on ensimmäiset kuukautiset. Näin hän voi olla varma, ettei naisen kohdussa ole mitään.

The New York Timesin haastattelemista 21 naisesta ja tytöstä ainoastaan jo sieppaushetkellä raskaana olleet naiset eivät tulleet raiskatuiksi. Myös suurin osa naisista, joilla oli vaihdevuodet, säästyivät raiskaukselta.

Muutoin Isisillä ei näytä olevan minkäänlaisia rajoja sille, millainen seksuaalinen kanssakäyminen on sallittua: esimerkiksi lasten raiskaaminen on hyväksyttyä. Isis-taistelijoita ohjeistetaan näin: "On hyväksyttyä olla yhdynnässä naispuolisen orjan kanssa, vaikka hän ei olisi vielä saavuttanut teini-ikää. Hänen kroppansa täytyy kuitenkin olla sopiva yhdyntään". 

34-vuotias jesidi-nainen, joka myytiin saudisotilaalle, kuvailee, että häntä kohdeltiin paremmin kuin miehen 12-vuotiasta orjaa. Vaikka nainen raiskattiin jatkuvasti, tunsi hän silti itsensä nuorta tyttöä onnekkaammaksi, sillä 12-vuotias tyttö raiskattiin päivittäin – huolimatta siitä, että hänestä vuosi rajusti verta.

– Mies tuhosi hänen kroppansa. Tyttö sai pahan tartunnan. Isis-taistelija kysyi minulta jatkuvasti, miksi tyttö haisee niin pahalle. Kerroin, että hänellä on infektio sisällään, ja häntä pitäisi hoitaa, nainen kertoo.

Mies ei kuitenkaan välittänyt infektiosta, vaan jatkoi samaa kuin aiemmin: hän rukoili ensin ja raiskasi tytön sen jälkeen.

– Sanoin hänelle, että tyttö on todella nuori. Hän vastasi, ettei hän ole tyttö vaan orja, joka tietää täsmälleen, miten seksiä harrastetaan. Loppuun hän lisäsi, että tytön kanssa seksin harrastaminen miellyttää Jumalaa.

Jutun kommentointimahdollisuus poistettu asiattomien kommenttien vuoksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja