Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

IS: Tämä lihottava taipumus onkin perinnöllistä!

Shutterstock
Julkaistu 27.09.2013 09:23

Yhä useampi kärsii ärsyttävyyteen asti makeanhimosta. Ilta-Sanomat kertoo Ruokala.net-sivustollaan, että makeanhimo onkin perinnöllistä.

Helsingin yliopiston tuoreen väitöskirjatutkimuksen mukaan jopa noin puolet polttaviin ja happamiin makuihin liittyvistä mieltymyksistä selittyisi perintötekijöillä. Myös makeanhimon on aiempien tutkimusten perusteella todettu olevan periytyvää.

Tutkimuksen mukaan toinen puolikas mieltymyseroista sen sijaan kehittyy ympäristön ja oppimisen kautta. Mikäli odottava äiti esimerkiksi syö runsaasti mausteista ruokaa, saa lapsi jo vatsassa ollessaan vaikutteita tietyn tyyppisestä ravinnosta.

Sekä makea että suolainen maku miellyttävät tutkijoiden mukaan kaikkia ihmisiä, mutta makeanhimo ja sen voimakkuus sen sijaan määrittyy perintötekijöden perusteella.

Ilta-Sanomien haastatteleman Elintarvikkeiden aistinvaraisen tutkimuksen professorin, Hely Tuorilan, mukaan makumieltymykset periytyvät sukupolvelta toiselle jopa yhtä voimakkaasti kuin luonteen ominaispiirteet.

– Geenit vaikuttavat siihen, kuinka paljon pidämme makeasta. Suolaisen maun kohdalla ei ole tällaista vaihtelua, Tuorila selittää.

Asiasta ensimmäisenä uutisoi Ilta-Sanomat.

Lähde: Ilta Sanomat/Ruokala.net

(MTV3)

Lisää aiheesta:

Haluatko taltuttaa himon roskaruokaan? Tutkimus suosittelee tätä kahden minuutin kikkaaVihaatko trendiolutta? Ei hätää, voit syyttää siitä geenejäsi!Tekeekö mielesi makeaa? Tästä se voi johtuaKuukautisilla merkittävä vaikutus ruokahaluun: Naiset syövät noin 500 kilokaloria enemmän päivässäVatsan hyvinvointiin löytyi yllättävä lääke – olisitko arvannut?Viimeinkin eroon makeanhimosta? Tutkijat tekivät mullistavan löydön
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 12:57
    Verkkohuijaukset

    Huijarit ottavat kaiken irti verosesongista: "He tietävät, että moni asioi juuri nyt OmaVerossa"

  • 10:11
    Testit

    Oletko henkisesti ruotsalainen? Leikkimielinen testi paljastaa

  • 08:21
    Juusto

    Mozzarellaa vai burrataa? Tässä juustojen erot

  • 06:38
    Sydänterveys

    Syötkö melatoniinia? Huolestuttava havainto pitkäaikaiskäytöstä

  • Eilen18:55
    Videopelit

    Löytyykö sinulta tällainen ohjekirja tai pahvikotelo? Voi olla satasien arvoinen: "Älkää hävittäkö"