Mainos

IS:n tuomio Kari Uotin kunnian loukkaamisesta jää voimaan

Ilta-Sanomille langetettu tuomio oikeustieteen tohtorin, konsultti Kari Uotin kunnian loukkaamisesta pysyy. Korkein oikeus ei myöntänyt jutussa valituslupaa, ja hovioikeuden aiempi tuomio jää näin voimaan.

Rikosjuttu sai ennen lopullista sinettiään erikoisen piirteen, kun Helsingin hovioikeus tuomitsi jo edesmenneen päätoimittajan Hannu Savolan. Hovioikeus ei ollut tietoinen, että Savola oli kuollut.

Savolalle tuomittu sakkorangaistus raukesi kuoleman johdosta automaattisesti. Korvausten osalta asia siirtyi kuolinpesälle.

Nyt lainvoiman saaneessa jutussa oli kyse Ilta-Sanomissa heinäkuussa 2004 julkaistusta uutisesta, jossa mainittiin Kari Uoti. Uutinen koski henkirikosta, jonka uhrilla oli muuten ollut yhteyksiä Uotiin.

Oikeuden mielestä jutun otsikot, teksti ja kuva saattoivat yhdessä antaa sen väärän mielikuvan, että Uotilla olisi ollut jotakin tekemistä henkirikoksen kanssa. Näin ei kuitenkaan ollut.

Ilta-Sanomien tiedot rikoksista pitivät oikeuden mukaan sinänsä paikkansa.

Tuomioon vedottu muissa jutuissa

Lehden silloinen toimittaja sekä uutispäätoimittaja, sittemmin päätoimittajaksi noussut Hannu Savola tuomittiin käräjillä toissa vuonna sakkoihin ja vahingonkorvauksiin. Käräjäoikeuden päätös syntyi äänestyksen jälkeen.

Savola ja toimittaja määrättiin maksamaan kumpainenkin 30 päiväsakkoa sekä lisäksi Uotille 2000 euron korvaukset henkisestä kärsimyksestä.

Hovioikeus katsoi viime vuonna, ettei käräjäoikeuden aiemmin antamaa tuomiota ole aihetta muuttaa.

Ilta-Sanomien tuomioon on jo ehditty vedota ajettaessa muita juttuja oikeudessa. Esimerkiksi Ylen A-pisteen palloiluhallijuttua koskevassa oikeudenkäynnissä viime keväänä syyttäjä piti esillä Ilta-Sanomien tuomiota. Palloiluhallijuttu toi Ylelle käräjillä langettavan tuomion, mutta siitä on valitettu.

Myös Ylen kohdalla tuomiossa oli kyse kokonaisuuden synnyttämästä mielikuvasta, ei varsinaisesti paikkansapitämättömistä tiedoista.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.