Mainos

IS: Huijauspuheluihin vastanneilla samat kokemukset, soittajat yrittävät saada vastaajilta yhden sanan – ensimmäinen kysymys on usein "kuuletko minua?"

9:51
MTV Uutiset Livessä käsiteltiin 20. maaliskuuta sijoitushuijauksia.

Kaksi +44-alkuisista numeroista tulleisiin huijauspuheluihin vastannutta suomalaista sijoittajaa kertoo Ilta-Sanomille kokemuksistaan.

Poliisin tietoon tulleissa tapauksissa suomalaisilta on huijattu reilun vuoden aikana lähes viisi miljoonaa euroa. KRP:n mukaan toiminta vaikuttaa kansainväliseltä ja huijauksista sekä niiden yrityksistä on ilmoitettu poliisilla eri puolilta maata.

Useimmiten uhriin on oltu ensimmäisen kerran yhteydessä puhelimitse +44-alkuisesta numerosta, mikä on saanut näyttämään siltä, että puhelu tulee Isosta-Britanniasta.

– Viime aikoina puheluita on tullut myös muista kansainvälisistä sekä suomalaisista numeroista, kertoo rikoskomisario Marko Leponen tiedotteessa.

Yes-sanaa haetaan

Kaksi +44-alkuisista numeroista tulleisiin puheluihin vastannutta suomalaista miestä kertoo Ilta-Sanomille huijauspuheluista.

– Taustalta on kuulunut kovaa meteliä eli siellä on ollut selkeästi joku call center käynnissä. Soittajat ovat englantia puhuvia miehiä. Kotiläksynsä olivat tehneet, kertoo kokkolalainen Pekka Hakala.

– Siellä on taustamelua taustalla viisi sekuntia ennen kun puhe alkaa, sanoo helsinkiläinen Timo Jussila.

Hakala ja Jussila eivät ole menettäneet rahaa puheluissa. Miesten mukaan soittajat yrittävät saada vastaajat sanomaan "kyllä" englanniksi eli yes-sanan.

– Ensimmäinen kysymys on puheluissa monesti: Can you hear me, kuuletko minua? Luonnollisestihan ihminen vastaa siihen että "Yes". Ensimmäisenä ne kysyvät etunimellä, oletko se ja se. Ja sitten, kuulenko heitä, Hakala kertoo artikkelissa.

Jussilan kokemus on samanlainen kuin Hakalalla. Kun hän ei suostunut vastaamaan yes-sanalla, puhelu päättyi soittajan osalta.

Soittaja kyselee rahoista

KRP:n tiedotteen mukaan ulkomaalaisen yrityksen edustajana esiintynyt soittaja on kysellyt uhrin varallisuudesta ja tarjonnut tälle sijoitusmahdollisuuksia ulkomaiseen yhtiöön huomattavan isolla tuotto-odotuksella.

Sen jälkeen uhria on monessa tapauksessa lähestytty muutaman päivän sisällä uudelleen ja pyydetty lisäsijoituksia. Myöhempi yhteydenpito ja tiedonvaihto ovat tapahtuneet sähköpostitse.

Poliisi muistuttaa, ettei varojaan tule koskaan siirtää tuntemattomille henkilöille eikä tahoille tietämättä näiden taustaa tarkasti, ja muutenkin sijoitusasioihin liittyvissä yhteydenotoissa ja asioissa kannattaa olla hyvin varovainen.

Jos tarjous kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se ei todennäköisesti ole totta.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja