Viestintävirasto varoittaa: älä soita takaisin ulkomaisiin puhelinnumeroihin – voi käydä kalliiksi

Viestintävirasto varoittaa ulkomailta tulevista puheluista lyhyesti soivista puheluista, niin sanotuista hälärihuijauksista.

Viime aikoina tällaisia puheluja on suomalaisille soitettu muun muassa +881 ja +675-alkuisista puhelinnumeroista.

Viestintävirasto painottaa, ettei numeroihin ei kannata soittaa takaisin.

Tyypillisessä hälärihuijauksessa puhelin soi kerran tai pari, jonka jälkeen puhelu katkaistaan. Puhelimeen jää tieto vastaamattomasta puhelusta, jonka tarkoitus on houkutella vastaanottaja soittamaan takaisin tähän ulkomailla olevaan numeroon.

EU-alueen ulkopuolella olevaan puhelinnumeroon soittaminen voi maksaa useita euroja minuutilta, satelliittipuhelinnumeroon soittaminen jopa kymmenen euroa minuutilta tai enemmän.

Lisämaksullisten palvelunumeroiden laskutus ei välity televerkon yli ulkomailta Suomeen. Kuitenkin jo tavalliseen ulkomaan numeroon soittamisesta voi kertyä odottamattoman suuri summa huijareiden taskuun. Rikollisten ansaintamalli hälärihuijausten taustalla on jakaa vastaanottavan tai jonkin puhelua reitittävän teleyrityksen kanssa synnytetyistä puheluista kertynyt liikevaihto.

Kansainväisiä suuntanumeroita, joista hälärihuijauspuheluita on viimeaikoina tullut paljon, ovat mm.:

+387 Bosnia ja Herzegovina
+675 Papua-Uusi-Guinea
+685 Samoa
+8818 GlobalStar
+8819 GlobalStar

Huom! Lista ei ole kattava, eli muistakin suuntanumeroista voi saapua vastaavia huijauspuheluita.

Mitä tulisi Viestintäviraston mukaan tehdä?

Jos et odota puhelua kaukomailta, tai et usko että sinulle voisi olla asiaa esimerkiksi Samoalta tai Papua-Uudesta-Guinesta, niin älä tee mitään. Puheluun vastaamisesta ei kerry laskua. Jos hämärästä numerosta soittelu alkaa tuntua häiritsevältä, sen voi lisätä omassa älypuhelimessaan estolistalle. Osa operaattoreista on estänyt soittamisen kalliisiin +881-satelliittinumeroihin.

Viestintävirasto kertoo teleyrityksiltä saadun tiedon mukaan Suomeen tulevan hälärihuijauspuheluita vuosittain toista miljoonaa kappaletta. Niistä kuitenkin vain noin 1-2 %:iin yritetään soittaa takaisin, eli suomalaiset ovat kohtuullisen valveutuneita asian suhteen.

Ulkomaanpuhelut ja puhelut palvelunumeroihin voi estää, samoin tekstiviestit lisämaksullisiin lyhytsanomapalvelunumeroihin. Ottamalla käyttöön puhelujen estopalvelun, voidaan estää esimerkiksi alaikäisten ulkomaanpuhelut tai soitot kalliisiin lisämaksullisiin palvelunumeroihin.

Puhelujen ja tekstiviestien eston kytkentä on liittymän haltijalle maksutonta. Sen sijaan teleyritykset voivat periä maksun estoluokkien purkamisesta. Lisätietoa estopalvelusta saat omalta teleyritykseltäsi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja