Mainos

Irlannin pääministeri uskalsi julistaa tuloksen varmaksi

Irlantilaiset ovat hyväksyneet EU:ta uudistavan Lissabonin sopimuksen. Ääntenlaskenta on vielä kesken, mutta tulos on niin selvä, että maan pääministeri Brian Cowen on usaltanut julistaa tuloksen varmaksi.

-Tämä on hyvä päivä Irlannille ja hyvä päivä Euroopalle, pääministeri Cowen totesi tyytyväisenä.

Myös EU-komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso sekä puheenjohtamaa Ruotsin pääministeri Fredrik Reinfeldt ovat iloinneet vaalituloksesta.

Tämän hetkisten tietojen mukaan yli 60% irlantilaisista olisi äänestänyt "Kyllä". Kesällä 2008 irlantilaiset torjuivat saman sopimuksen, kun 53,4% äänesti "ei".

Mikä muutti irlantilaisten mielen?

Suurin syy ihmisten mielen muuttumiseen on maan synkkä taloustilanne. Monet muistivat äänestäessään pääministerin varoitukset, että "ei"-tulos voisi karkottaa Irlannista ulkomaisia investoijia. Ensimmäisen äänestyskerran jälkeen työttömyys on kaksinkertaistunut, ja EU:sta haetaan nyt tukea ja turvaa. Irlanti on yksi eniten EU:sta taloudellisesti hyötyneistä vanhoista EU-maista, joten EU:hun on totuttu nojaamaan.

Toinen merkittävä syy erilaiseen vaalitulokseen löytyy vaalikampanjoinnista. Tällä kertaa "kyllä"-puoli teki vahvan kampanjan. Puolueet toimivat yhteistyötä ja vaivautuivat selittämään kunnolla irlantilaisille, mistä sopimuksessa on kysymys. Ensimmäisellä kerralla informaatiota saatiin ennen muuta sopimuksen vastustajilta. Se oli osin yliampuvaa. Tälläkään kertaa perättömiltä väitteiltä ei täysin vältytty. Esimerkiksi äärikatoliset kertoivat, että Lissabonin sopimus antaa oikeudet viedä vanhusten säästöt ja lapset vanhemmiltaan.

Irlantilaisten mielen muuttumiseen vaikutti osaltaan myös EU-johtajien kesällä antamat takuut siitä, että Irlannin puolueettomuuteen ei puututa ja että maa saa jatkossakin päättää itse verotuksesta sekä katoliselle maalle tärkeistä eettisistä kysymyksistä kuten abortista ja eutanasiasta.

Paine kohdistuu nyt Puolaan ja Tsekkiin

Irlanti on ainoa maa, joka järjesti Lissabonin sopimuksesta kansanäänestyksen. 24 EU-maata vahvisti sopimuksen ennen Irlannin toista äänestystä. Nyt sopimuksen voimaantulo on enää kiinni Puolasta ja Tsekistä. Molemmissa maissa parlamentti on hyväksynyt sopimuksen, mutta EU-kielteiset presidentit ovat vetkuttaneet sen allekirjoittamista.

Puolan presidentti on luvannut piirtää nimensä heti, jos Irlannista saadaan "kyllä"-tulos. Mutta Tsekissä tilanne on paljon monimutkaisempi.

Tsekin presidentti Vaclav Klaus avusti eräitä senaatin jäseniä tekemään sopimuksesta uuden tutkimuspyynnön maan perustuslakituomioistuimelle. Se jätettiin tällä viikolla, ja sen käsittely voi viedä kuukausia. Ennen ratkaisun tuloa presidentti ei voi sopimusta ratifioida, vaikka sattuisi yllättäin haluamaankin.

Yhteispeliä Britannian kanssa?

Tsekissä tuomioistuin laitettiin asialle toisen kerran sen jälkeen, kun Tsekin presidentti oli saanut kirjeen Britannian konservatiivipuolueen johtajalta David Cameronilta. Konservatiivien uskotaan nousevan valtaan ensi kevään vaaleissa. Ja jos Lissabonin sopimus ei vielä tuolloin ole voimassa, Cameron aikoo järjestää siitä kansanäänestyksen, vaikka maan parlamentti on sopimuksen kertaalleen jo vahvistanutkin. Tuossa kansanäänestyksessä Lissabonin sopimus todennäköisesti kaatuisi

Katso Anne Sjöholmin raportti Dublinista

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.