Mainos

Iran haastaa Saddamin oikeuteen

Erityistuomioistuimen syytelistalta Irakin hyökkäys Iraniin vuonna 1980 jätettiin pois. Iran on valmistellut kanteen Irakin entistä hallitsijaa vastaan hänen hyökkäyksestään Iraniin ja kemiallisten aseiden käytöstä hyökkäyksessä.

Iranin ulkoministeriön mukaan Iran aikoo jättää haasteen irakilaiselle tuomioistuimelle lähiaikoina.

Irakin vallasta syrjäytetty diktaattori saapui torstaina ensimmäistä kertaa erityistuomioistuimen eteen, joka syyttää häntä rikoksista ihmisyyttä vastaan. Irakin hyökkäys Iraniin jätettiin pois tuomioistuimen syytelistalta, jolla Saddamia syytetään muun muassa Irakin kurdeja vastaan tehdyistä iskuista ja hyökkäyksestä Kuwaitiin vuonna 1990.

- Olemme pyytäneet irakilaisia selittämään, miksi hyökkäystä Iraniin ei otettu syytelistalle, vaikkakin tuomarin mukaan kysymykseen palattaisiin myöhemmin, sanoi ministeriön tiedottaja Hamid Reza Asefi.

Irakin ja Iranin sodassa miljoona kuollutta

Vuosien 1980 ja 1988 välillä käyty Iranin ja Irakin sota vaati lähes miljoonan ihmisen hengen. Suurin osa kuolleista oli iranilaisia. Irak käytti sinappi- ja hermokaasua Iranin vastahyökkäysten torjumiseen. Iran on syyttänyt Irakia myös iranilaisvankien kidutuksista ja teloituksista sodan aikana.

Virallisten tilastojen mukaan Iranissa on 45 000 sotaveteraania, joilla on kemiallisten aseiden aiheuttamia vammoja. Iran käyttää heidän tukemiseensa vuosittain noin 20 miljoonaa dollaria eli 16 miljoonaa euroa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.