Mainos

Internet-puhelut lisääntyvät Suomessa nopeasti

Internetin välityksellä soitettavat puhelut yleistyvät Suomessa nopeasti. Verkon kautta voi soittaa edullisesti ulkomaille, tai puhua ilmaiseksi toisten nettisurffaajien kanssa.

Nettipuheluja voi soittaa kahdella tavalla. Ensimmäinen tapa on liittää normaali lankapuhelin adapterin avulla laajakaistamodeemiin ja tietokoneeseen. Kun hankkii vielä nettipuheluja välittävän yrityksen ohjelman, voi puhelimesta soittaa edullisesti kaikkiin lanka- ja kännykkänumeroihin.

Tarjolla on myös ilmaisia puheluita. Jo yli 120 000 suomalaista käyttää ilmaista Skype-puheluohjelmaa. Skypen käyttäjät voivat puhua netissä täysin ilmaiseksi toistensa kanssa, mutta toisiin puhelimiin ei tällä tekniikalla voi soittaa.

Tekniikan professori näkee nettipuhelujen tulevaisuuden valoisana, mutta uskoo puhelinoperaattoreiden menettävään tulojaan, kun kodeissa ja yrityksissä vaihdetaan lankapuhelimet nettipuheluihin.

- Tämä on heille yksi katastrofi näitten aiempien seuraksi. Kyllä varmaan jo jokainen operaattori valmistautuu siihen, että kiinteän verkon puheluiden hinnat laskevat koko ajan, sanoo tekniikan tohtori Arto Karila.

Operaattoripuolella nettipuhelujen suosion kasvua on seurattu tarkasti, mutta huolestumista ei vielä myönnetä.

- Itse kyllä uskon enemmän siihen, että mobiilipuhelut tulevat syömään kiinteän verkon puheluita vielä huomattavasti enemmän kuin mitä esimerkiksi internet-puhelut tulevat tekemään, toteaa TeliaSonera Finlandin johtaja Petri Lahtinen.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 05.12.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.