Instagram sensuroi kuvat pitkähiuksisista pikkupojista: "He sanoivat, ettei sellaista kuvaa saisi olla"

Nellan hiukset ovat ihastuttaneet jo syntymästä lähtien 0:49
Suomalaisen Nellan hiukset ovat ihastuttaneet jo syntymästä lähtien

Instagram poistaa pitkähiuksisten pikkupoikien kuvia "sopimattomina". Nyt Tori hakee oikeutta 4-vuotiaalle pojalleen.

Jos Tori Spooner julkaisee lapsensa rantapäivästä kuvan, se poistetaan pian. Nyt Tori hakee Instagramissa huomiota erikoiselle ongelmalleen – siis sille, että somejätti poistaa pitkähiuksisten poikien kuvia.

Amerikkalaisella Torilla on 4-vuotias poika Parker, jolla on pitkät hiukset. Perhe asuu Floridassa ja viettääkin usein aikaa rannalla.

– Hän ei melkein koskaan käytä paitaa, Tori kuvailee poikaansa Buzzfeed Newsille.

"He sanoivat, että kuva on seksuaalinen eikä sellaista kuvaa saisi olla"

Tori jakaa sosiaalisessa mediassa kuvia Parkerista muun muassa puhdistamassa rantaa roskista. Vuonna 2018 kuvien jakamiselle kuitenkin tuli loppu, kun Facebook, joka omistaa myös Instagramin, alkoi poistaa lapsen kuvia yllättäen. Ensimmäisessä poistetussa kuvassa Parker oli uimapuvussa.

– He sanoivat, että kuva on seksuaalinen eikä sellaista kuvaa saisi olla, Tori muistelee kuvaa.

Instagramin ja Facebookin tekoäly tunnistaa ja poistaa kuvia, joita se pitää esimerkiksi liiallisena alastomuutena. On siis mahdollista, ettei kukaan seuraajista ilmiantanut Torin kuvia, vaan tekoäly analysoi ne itse sopimattomiksi. Palveluissa myös genitaalien kuvat, kuvat alastomista lapsista tai kuvat pikkulasta vanhempien naisten nänneistä on kielletty.

Parkerin kuvat eivät riko näitä sääntöjä.

Analysoiko tekoäly pitkähiuksisen lapsen naiseksi?

Toisesta "sääntöjenvastaisesta" kuvasta Tori sai Facebookiin parin päivän jäähyn. Sen jälkeen jäähyjä tuli lisää. Myös Instagram poisti useita Parkerin kuvia useiden kuukausien ajalta. Kuvapalvelu lähestyi Toria viestillä, jossa luki "tilisi saatetaan poistaa". Tili katosikin lopulta syksyllä 2019.

– Ne sanoivat, että tili poistettiin, koska liian moni kuvista ilmoitettiin sopimattomaksi, Tori kuvailee.

Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Tori uskoo kuvien katoavan siksi, että tekoäly analysoi pitkähiuksisen lapsen naiseksi, joka on yläosattomissa.

Hakee nyt julkisuutta asialle

Tori päätti panna vastaan. Hän loi uuden tilin, jolla julkaisi kuvan Parkerista. Käsissään poika piti kylttiä, jossa lukee: "Hyvä Instagram, olen poika. Minulla vain sattuu olemaan pitkät hiukset. Lakatkaa poistamasta kuviani".

Pian kävi ilmi, ette Tori ole ongelmansa kanssa yksin. Muillakin pitkähiuksisten poikien vanhemmilla oli ollut samankaltaisia ongelmia.

Muut alkoivat jakaa kuvia lapsistaan ja osoittaa tukeaan asialle.

– Ehkä tämä ei olisi niin iso asia, jos ihmisten maitorauhasia ei jatkuvasti seksualisoitaisi. Miehilläkin on nännit, mutta heti, kun nänniä luullaan tytön nänniksi, kaikki menettävät järkensä. Sama hiusten suhteen. Koska tytöille on ok pitää minkä pituista tukkaa vain, mutta heti, kun pojalla on pitkä tukka, hän on automaattisesti tyttö. En vain tajua tätä, käyttäjä Anna Lucky kommentoi Instagramissa.

Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Instagram: Kuvat poistettiin virheellisesti

Instagram totesi Buzzfeed Newsille tehneensä virheen.

– Kuvat poistettiin virheellisesti ja olemme tästä virheestä pahoillamme. Teemme virheitä lasten suojelemisessa lasten hyväksi ja turvallisuussyistä poistamme joitain kuvia, joissa on alastomia tai osittain alastomia lapsia. Vaikka tätä sisältöä jaettaisiin hyvin aikein, muut voivat käyttää sitä tavoilla, joita ei voi ennustaa, yhtiö totesi.

Torikin sai lopulta oman Instagram-tilinsä takaisin. Hän vaatii edelleen muutoksia.

– Löytäkää ratkaisu, jotta voimme jakaa kuvia pitkähiuksisista pojistamme. Pankaa joku tarkastamaan ilmiannetut kuvat manuaalisesti, Tori toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat