Indonesiassa korkein tulivuorenpurkausvaroitus – Japani pelkää sen aiheuttavan tsunamin: Kuvat näyttävät 15 kilometriin kohonneen sakean tuhkapilven

1:32
Katso videolta, miten sankan tuhkapilven Semerun purkaus aiheutti Indonesiassa

Luonnonmullistukset eivät jätä Indonesiaa rauhaan. Nyt maassa on annettu korkein mahdollinen varoitus tulivuorenpurkauksen varalta. Purkaus aiheuttaa huolta Japanissa saakka. 

Indonesian viranomaiset ovat antaneet korkeimman mahdollisen varoituksen Semeru-tulivuoren mahdollisesta purkauksesta, uutisoi muun muassa uutistoimisto Reuters. 

Varoitus annettiin sen jälkeen, kun tulivuori sylki ilmaan pahaa enteilevän tuhkapatsaan aikaisin tänä aamuna paikallista aikaa. 

Katso yllä olevalta videolta, miltä purkaus näytti sunnuntaina paikallista aikaa. 

Juttu jatkuu kuvien jälkeen.

Japanissa pelätään tsunamiaaltoja

Japanin ilmatieteen laitoksen mukaan tuhkapatsas ulottui peräti 15 kilomerkin korkeuteen. Japanin ilmatieteen laitos tutkii nyt, voiko aamuinen purkaus aiheuttaa tsunamiaaltoja, jotka ulottuisivat Japaniin saakka. 

Jos tulivuorenpurkaus aiheuttaisi tsunamin, japanilaiset viranomaiset pelkäävät sen iskevän Japanin rannikkoalueelle Okinawan prefektuuriin.

Toistaiseksi henkilövahingoista ei ole raportoitu, kertoo BBC. Ihmisten evakuointi on kuitenkin aloitettu tulivuoren läheisyydessä ja ihmisiä kehotetaan pysyttelemään vähintään kahdeksan kilometrin päästä alueesta. 

Semeru-tulivuori sijaitsee Jaavan saaren itäosissa. Se on Jaavan korkein tulivuori ja vuori sijaitsee noin 640 kilometrin päästä Indonesian pääkaupungista Jakartasta. 

Suurin piirtein samaan aikaan viime vuonna tulivuorenpurkaus tappoi Reutersin mukaan yli 50 ihmistä. 

1:04
Tältä Jaavan suurimman tulivuoren, Semerun, purkaus näytti liki vuosi sitten – katso video!

Juttu jatkuu kuvien jälkeen. 

Indonesiassa hetki sitten maa järisi kohtalokkaasti

Indonesia on ollut viime aikoina uutisissa luonnonmullistusten takia. Marraskuun loppupuolella Jaavan saarta vavisutti voimakas maanjäristys, jonka seurauksena sadat ihmiset saivat surmansa. 

Järistyksen voimakkuus oli 5,6. Sen keskus sijaitsi Länsi-Jaavalla lähellä Cianjurin kaupunkia, satakunta kilometriä etelään Indonesian pääkaupungista Jakartasta.

Indonesia sijaitsee mannerlaattojen risteyskohdassa, ja maanjäristykset ovat verrattain tavallisia. 

Vuonna 2018 maanjäristys ja sitä seurannut tsunami tappoi yli 4 000 ihmistä Sulawesin saarella.

Juttua muokattu 4.12.2022 kello 14.10: Lisättyvideokuvaa sunnuntaisesta purkauksesta. Kello 14.24: Lisätty tieto siitä, että henkilövahingoista ei ole toistaiseksi raportoitu.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja