Mainos

IMF: Aasia toipuu talouskriisistä tämän vuoden aikana

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF julkaisi tänään puolivuotisraporttinsa, jonka mukaan Kaakkois-Aasian talouskriisi saavuttaa lakipisteensä tänä vuonna ja alueen taloudet alkavat toipua kriisistä ensi vuoden aikana.

Euroopan osalta raportissa todetaan mm., että voimakas kasvu jatkuu Tanskassa, Suomessa, Irlannissa, Hollannissa ja Norjassa samalla kun inflaatio on pysynyt kurissa.
-Keskeisenä haasteena näissä maissa on kuitenkin ylikuumenemisvaaran vähentäminen.

Raportin mukaan mm. Etelä-Korean talous kutistuu tänä vuonna 0,8 prosenttia, mutta kasvaa taas ensi vuonna 4,1 prosenttia. Viime vuonna Etelä-Korean talouskasvu oli 5,5 prosenttia. Kuluttajahintojen arvellaan tänä vuonna nousevan Etelä-Koreassa 10,5 prosenttia. Taiwanin talouskasvu putoaa viime vuoden 6,9 prosentista tänä vuonna viiteen prosenttiin, Hongkongin 5,3 prosentista kolmeen prosenttiin ja Singaporen 7,8 prosentista 3,5 prosenttiin. Ensi vuonna myös näiden maiden talouksien pitäisi IMF:n ennusteen mukaan toipua ja kiihdyttää jälleen kasvuvauhtiaan.

Kaakkois-Aasian kehittyvistä maista talouden ennustetaan taantuvan erittäin selvästi Indonesiassa ja Thaimaassa, joissa myös kuluttajahinnat nousevat tänä vuonna eniten: Thaimaassa 11,6 prosenttia ja Indonesiassa peräti 44,3 prosenttia. Japanin talouden puolestaan odotetaan pysyvän ennallaan.

Aasian kriisi ei vaikuta länsimaihin

Maailmanlaajuista talouskasvua Aasian talouskriisi hillitsee hieman, vaikka sen vaikutus jääkin IMF:n mukaan "suhteellisen vähäiseksi". Inflaatio jää IMF:n mukaan tänä vuonna kehittyneissä maissa kahteen prosenttiin, kun se kehittyvissä maissa nousee yli kymmenen prosentin.

Yhdysvaltain talous kasvoi viime vuonna 3,8 prosenttia, mutta tänä vuonna vain 2,9 prosenttia. Euroopan unionissa talouskasvu oli viime vuonna 2,6 prosenttia, mutta IMF:n mukaan tänä vuonna 2,8 prosenttia.

IMF varoitti kuitenkin raportissaan, että Euroopan unionin suunnitelmat yhteisestä valuutasta eurosta voivat olla uhattuna, mikäli unioni ei löydä kunnon keinoja taistellakseen työttömyyttä vastaan.
-Euroopan työmarkkinauudistusten epäonnistuminen on selvästi Emu-hankkeen akilleenkantapää, ilmoitti IMF, jonka mukaan työmarkkinoiden joustamattomuus sitoo työnantajia liiaksi. Varoituksistaan huolimatta IMF ennustaa työttömyyden vähenevän Euroopan unionissa viime vuoden 11,1 prosentista 10,6 prosenttiin kuluvan vuoden aikana.

EU valitsee Emuun liittyvät maat virallisesti 2. toukokuuta. Käytännössä yhteiseen valuuttaa pääsevät liittymään Kreikkaa lukuunottamatta kaikki halukkaat EU-maat, myös Suomi. Britannia, Tanska ja Ruotsi jäävät omasta tahdostaan yhteisen valuutan ulkopuolelle sen alkuvaiheessa.
(STT-Reuters-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.