Ilves: Ukrainan kriisissä uhkana Bosnian kohtalo

Ukrainan kriisi sai suurimman huomion, kun Suomen ja Viron presidentit tapasivat kahdenkeskisissä neuvotteluissa Helsingissä.

Suomeen vierailulle tullut Toomas Hendrik Ilves ja Sauli Niinistö totesivat, että maiden väliset suhteet ovat niin hyvässä kunnossa, että puheet siirtyivät Ukrainaan.

Heidän mielestään Euroopan unionin pitäisi ottaa nykyistä vakavammin huomioon Ukrainaan mahdollisesti syntyvä pakolaisongelma. Ilves kritisoi sitä, että tähän mennessä on arvioitu lähinnä Venäjä-pakotteiden aiheuttamia taloudellisia haittoja jäsenmaille.

-Jos sota syttyy Ukrainassa - ja juuri nyt emme valitettavasti voi sulkea mahdollisuutta pois - on hyvin todennäköistä, että saamme hoidettavaksemme pakolaisongelman, joka voi myös tulla kalliiksi, Ilves sanoi tiedotustilaisuudessa.

Hän viittasi Bosnian sotaan vuosina 1992-1995, jolloin yli kaksi miljoonaa ihmistä joutui pakolaiseksi.

Ilves ihmetteli myös, miksi ne maat, joilla on vain vähän kaupankäyntiä Venäjän kanssa, ovat äänekkäimmin ajaneet talouspakotteita Venäjää vastaan. Sellaiset maat kuten Suomi ja Viro, joita talouspakotteiden kielteiset vaikutukset eniten koskettavat, ovat saaneet ääntään vähemmän kuuluviin.

Molemmat presidentit olivat yhtä mieltä siitä, että viime viikonlopun äänestystä Itä-Ukrainassa ei voida kutsua kansanäänestykseksi.

-Käytämme kansanäänestys-sanaa aivan eri yhteyksissä kuin siitä, mitä Ukrainassa tapahtui sunnuntaina, Niinistö sanoi.

Seuraava vaihe talouspakotteiden asettamisessa Venäjää vastaan ei kuitenkaan ole vielä koittanut.

-Riippuu siitä, miten tilanne kehittyy, miten Venäjä toimii ja kuinka joukot Ukrainassa reagoivat, Niinistö kertoi. 

Niinistö: Nato-joukoilla tunnevaikutus

Yhdysvaltain Nato-joukkojen siirtämisellä Viroon pari viikkoa sitten ei Niinistön mukaan ole liiemmin vaikutusta Itämeren alueelle ja sen turvallisuudelle. 

-Oli kuitenkin olennaista virolaisten ja muiden Itämeren maiden asukkaiden tunneilmapiirin takia, että Nato reagoi jäsenmaan toimiin kuten se teki.

Ilveksen mukaan on täysin luonnollista, että Naton toimintaa alueella vahvistetaan, koska Ukrainan ja Venäjän välit ovat kriisiytyneet pahoin.

-Turvallisuustilanne on muuttunut dramaattisesti, ja useimmat aiemmista olettamuksistamme eivät enää pidä paikkaansa. Meidän täytyy harkita asioita uudelleen.  

Lue myös:

    Uusimmat