Ilves loi uskomattoman buumin, johon tuli kitkerä sivumaku – nyt Jouko Myrrä antaa vastauksen isoon kysymykseen

Jouko Myrrä lähtee innokkaana tuleviin CHL-koitoksiin 5:46
Ilveksen päävalmentaja Jouko Myrrä avasi ajatuksiaan CHL-kauden alla.

Jääkiekon SM-liigassa Ilves loi alkuvuodesta uskomattoman hienon buumin Tampereelle. Niin vanhat kuin uudet ilvesläiset ryntäsivät joukolla upouuden Nokia Arenan lehtereille. Lopputulos oli näyttävä. Kaukalossa Ilveksen kevät sai kitkerän käänteen, kun repaleisuus nosti päätään. Nyt Ilveksen päävalmentaja Jouko Myrrä paljastaa, mitä Ilves on tulevalla kaudella.

6.4.2022. Ilveksen ja Oulun Kärppien seitsemäs puolivälieräottelu on alkamaisillaan. Nokia Arenan lehterit alkavat täyttyä ja ilmoilla on huokuva odotuksen tunne. Huimien käänteiden sarja saisi arvoisensa päätöksen.

Aloituskiekko tipahtaa jäähän ja Ilveksen fanipäädyn laulu alkaa. Se päättyy vasta iltamyöhäisellä, dramaattisten vaiheiden jälkeen.

Tampereen Ilves loi alkuvuodesta häkellyttävän ilmiön Suomen uuden ykkösareenan uumeniin. Ilveksen peleissä yleisömäärät kipusivat jatkuvasti 10 000 katsojan rajamaille. Monesti sen yli. Seura näkyi katukuvassa ja mukaan hyppäsivät niin nuoret kuin kokeneemmat uudet, uteliaat kannattajat.

Seuran yllä oli raikas ja positiivissävytteinen pyörre. Sitä tahditti kaukalon tuote. Ilves pelasi nopearytmistä taitolätkää, voitokkaasti.

Kunnes.

– Kaudesta jäi todella kaksijakoiset tunnelmat, Ilveksen päävalmentaja Jouko Myrrä myöntää MTV Urheilun haastattelussa.

– Pelasimme alkutalvella todella hyvää lätkää, ihan joulun molemmin puolin. Silloin liikkeelle lähtenyt buumi oli jotain ainutlaatuista. Oli upeaa pelata sarjaotteluita 10 000 katsojan edessä. Kärpät-sarja oli todella hieno, eikä historia tunne varmaan yhtään noin isoa pronssiottelua. Se ei ollut mikään häviäjien tapahtuma.

Myrrän perkauksesta paljastuvat kevään isot käänteet. Ilves taisteli runkosarjan lopulla jopa ykköspaikasta Tapparan ja Jukureiden kanssa. Puolivälierissä Ilves onnistui kaatamaan Kärpät seitsemän ottelun maratonsarjan jälkeen. Mutta jo silloin paketti huojui.

– Emme päässeet tammi–helmikuussa harjoittelemaan joukkueen kanssa kuin muutamia kertoja. Emme olleet terveitä. Olisimme tarvinneet ehjän harjoituspätkän, jotta olisimme olleet parhaimmillamme ratkaisevilla hetkillä. Siihen päälle tuli vielä repaleisuutta, kun useat kärkipelaajat loukkaantuivat pudotuspelien aikana. Ihan varmasti joukkue ja kaikki, jotka ovat arjessa mukana, uskoivat, että meillä on aito sauma pelata finaaleissa ja voimme haastaa meidän rakkaan paikalliskilpailijamme (Tappara). Kun siihen ei pystytty, jäi suuhun kitkerä maku, Myrrä miettii.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Haasteiden juuret

Myrrä antaa Ilveksen kaudelle kouluarvosanan 8–. Vielä alkuvuodesta arvosana oli paljon parempi.

Tupsukorvat ajautuivat pahaan kierteeseen. Konkretian tasolla tämä näkyi siinä, miten Ilves joutui harjoittelemaan parin viikon ajan vain seitsemällä pelaajalla. Kymmenkunta pelaajaa oli yli kaksi viikkoa sivussa koronan takia.

– Oli hetkiä, jolloin pelaajat eivät pystyneet pelaamaan kuin kaksi peliä neljän pelin viikolla. Se on karmea tilanne, kun ei voi kilpailla normaalilla tavalla, Myrrä pohtii.

VIDEO: Jouko Myrrä: "Meidän kevään pelaamiseen vaikutti se, ettemme pystyneet terveenä harjoittelemaan"

Jouko Myrrä:"Meidän kevään pelaamiseen vaikutti se, ettemme pystyneet terveenä harjoittelemaan" 6:26

Kierre heijastui kauden päätöshetkiin. Ilves jäi TPS-välieräsarjassa telineisiin. Suohon, mutaan. TPS rallatteli Markus Nurmen, Juuso Pärssisen ja Mikael Pyyhtiän johdolla, kun taas Ilves paini monenlaisten ongelmien keskellä.

– Emme olleet TPS-sarjassa niin yksilö- kuin viisikkotasolla tarpeeksi vahvoja. Se oli opin paikka meille kaikille. Harmi homma, että joukkue oli paremmassa iskussa kauden keskivaiheilla kuin ratkaisevilla hetkillä. Siihen vaikutti monen asian summa. En sano, etteikö muilla olisi ollut korona- ja terveyshuolia. Repaleinen harjoittelu ja kärkipelaajien loukkaantumiset löivät kovaa silmille. Se on ilkeä tilanne valmentajalle, kun huomaa, että tuo jätkä ei ole terveenä ja tuo oli kaksi–kolme kuukautta sitten paljon vahvemmassa luistelu- ja kamppailukunnossa, Myrrä ynnäilee.

Ilves nappasi lopulta pronssia, kun se kaatoi KooKoon yli 11 000 katsojan edessä. Myrrän mukaan pronssi oli ”puolustusvoitto”. Hän muistuttaa siitä, miten matka olisi voinut katketa jo paljon aiemmin.

– Täytyy huomioida se, että Marek Langhamer otti ihan jäätävän torjunnan Kärpät-puolivälieräsarjan seiskapelin jatkoajalla, kunnes ”Konna” (Petri Kontiola) ratkaisi. Huippu-urheilussa voittajan ja häviäjän ero on välillä todella minimaalinen. Isossa kuvassa pelasimme ihan kelvollisen kauden, Myrrä arvioi.

VIDEO: Petri Kontiola iskee Ilveksen välieriin

Petri Kontiola ratkaisee jatkoerämaalilla Ilveksen välieräpaikan 1:34

Juttu jatkuu kuvan alla.

Jotain vanhaa, uusien painotusten kera

Uuden kauden alla Ilvekseen kohdistuu valtava kysymys.

Mitä nyt?

Vieläkö Ilves jatkaa rallattelevalla, nopearytmisellä, hyökkäyspeliin pohjautuvalla linjalla vai muuttuuko iso kuva?

Kevään ja kesän hankinnat antavat osviittaa siitä, että kokonaisuuteen hiotaan uutta särmää.

– Meillä on erittäin laadukas ja laaja rosteri jalkeilla, kun kaikki ovat terveinä. Meidän täytyy edelleen säilyttää tietty raikkaus hyökkäyssuuntaan pelatessa. Siellä pitää näkyä se meidän nopea kääntöpelimme riistojen jälkeen, hyvä suorahyökkäyspelaaminen ja liikkuva hyökkäysalueen hyökkäyspeli. Meillä on sitä varten jalkoja sekä yksilö- ja viisikkotason osaamista, Myrrä avaa.

Vanhan rinnalle haetaan uusia painotuksia.

– Meidän täytyy puolustaa paremmin ja kamppailla vahvemmin. Se oli iso opetus kevään kovista peleistä. Pelkästään railakkaalla hyökkäämisellä ei mestaruuksia voiteta.

– Jos vertaa vuoden takaisiin harjoitteisiin, olemme lisänneet kamppailupuolta kymmenillä prosenteilla, Myrrä paljastaa.

Suurin osa Ilveksen viime kauden runkopelaajista jatkaa seurassa myös alkavalla kaudella. Uusina kasvoina mukaan ovat liittyneet muun muassa KHL:stä saapuva Jyrki Jokipakka, kanadalaispuolustaja Kevin Czuczman, Pohjois-Amerikasta Suomeen palaava Eetu Tuulola ja HPK:ssa värikkäänä roolipelaajana tutuksi tullut Tommi Tikka.

Myrrän mukaan Ilves on pitänyt kiinni kahdesta kriteeristä joukkueen rakennuksen yhteydessä.

– Kun uusia pelaajia tulee, heidän pitää olla kahdella tavalla meidän näköisiämme. Heidän pitää tuoda lisäarvoa henkilökohtaisilla taidoillaan tai vahvuuksillaan. Sen lisäksi heidän pitää olla hyviä jätkiä. Ihmisiä, jotka välittävät, Ilves-luotsi listaa.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Toivottuja elementtejä

Kauteen lähdettäessä Ilves on mestarijoukkue Tapparan ja hurjasti vahvistuneen Kärppien kovin haastaja. Sillä on yhä yksi SM-liigan parhaista maalivahdeista (Langhamer), todella laadukas ja leveä puolustus sekä monipuolisesti hyökkäyspään osaamista.

– Tiedämme sen, että kilpailu on koventunut, kun sarjaan on tullut laatupelaajia. Useat joukkueet ovat lyöneet todella kovia nippuja kasaan. Vaikka olemme haastajan asemassa, meidän pitää tiedostaa se, että meilläkin on aika pirun kovia jätkiä tuossa jalkeilla. Lähdemme haastajina kauteen, mutta tiedostamme sen, että voimme voittaa jokaisen pelin ja taistelemme mestaruudesta. Asenne ratkaisee. Yritämme tehdä asiat paremmin kuin muut, Myrrä sanoo lähtökohdista.

Ilveksen joukkueessa katseet kohdistuvat Langhamerin lisäksi kapteeniin Eemeli Suomeen, puolustuksen johtohahmoon Jokipakkaan, kesken viime kauden seuraan tulleeseen Henrik Haapalaan, nyt alkavan kauden jälkeen uransa lopettavaan Petri Kontiolaan sekä nuoriin kasvoihin, jotka pyrkivät ottamaan kehitysaskeleita Nokia Arenan tummanvihreällä puolella.

Myrrä mainitsee nimeltä Matias Mäntykiven ja Joonas Odenin, jotka olivat jo viime kaudella joukkueen kantavia voimia. Mäntykivi ja Oden nousivat ikään kuin puskista eturivin pelaajiksi.

– Kun nuori pelaaja on ottanut kehitysaskeleita, niin iso kysymys on se, että pystymmekö viemään häntä ja näitä muita samankaltaisia tapauksia yhä eteenpäin? Uskon, että tietynlainen kokemus auttaa tuossa asiassa. Meillä on nyt Czuczmania, Jokipakkaa, Tikkaa, Tuulolaa ja Miro Ruokosta, jotka ovat kaikki sellaisia pelaajia, että Mäntykivet ja Odenit saavat joka kerta harjoituksissa täyslaidallisen verran kilpakiekkoa. Sitä kautta he ovat valmiimpia pelaamaan, ja se taas näkyy kehityksessä, Myrrä pohtii.

Myrrä kokee, että Ilves on saanut haalittua juuri toivottuja elementtejä.

– Olemme saaneet lisää ”haukkaria” ja äijiä tuohon jengiin. Sitä Ilves on menneinä vuosina kaivannut.

Lue myös:

    Uusimmat