Ville Peltosen HIFK haluaa pelata nykypäivän brändikiekkoa – mitä se oikein tarkoittaa?

"Suoritustasaisuus heittelehti"– HIFK-luotsi Ville Peltonen pohti miksi TPS eteni välieriin 4:30
Videolla muistelu viime keväästä: Ville Peltonen avasi tuoreeltaan sitä, miksi HIFK:n kausi päättyi jo puolivälierävaiheeseen

Jääkiekon SM-liigassa Ville Peltosen johtama HIFK lähti viime kevääseen kovin odotuksin. Turbulenssi höykytti ja punapetojen taival loppui lyhyeen. IFK yrittää nyt korjata heikkouksia erityisesti yhden korostuneen teeman kautta. Kaiken keskiössä on kuitenkin nykypäivän brändikiekko.

Elämässä pitää aina mennä eteenpäin. Mutta jotta ymmärtää lähtötilanteen, on aikakelloa veivattava taaksepäin.

Helsingin IFK lähtee uuteen liigakauteen pienimuotoisen mysteerin keskeltä. IFK oli viime kaudella ja kevääseen lähdettäessä yksi suurimmista mestarisuosikeista. Sen nimekäs rosteri vahvistui vielä siirtorajalla, kun mukaan tulivat muun muassa KHL-hyökkääjät Teemu Turunen ja Iiro Pakarinen sekä Ruotsista Suomeen palannut Miikka Salomäki.

Näytti siltä, että IFK voisi haastaa jopa suurimman suosikin, Tapparan.

Toisin kävi.

Jussi Ahokkaan TPS näytti hauista ja oli vahvempi seitsemän ottelun sarjassa voitoin 4–3.

Miksi näin?

Yksi iso tekijä tuli ulkopuolisista tekijöistä. IFK:n kokoonpano eli merkittävällä tavalla jopa TPS-sarjan sisällä – useiden poissalojen, pelikieltojen sun muiden myötä.

– Kevät oli liian rauhatonta aikaa, HIFK:n päävalmentaja Ville Peltonen myöntää jälkikäteen MTV Urheilulle.

Turbulenssi osui erityisesti IFK:n uusiin pelaajiin, joista useat joutuivat sivuun ratkaisevilla hetkillä. Sama koski myös päävalmentaja Peltosta.

IFK:sta jäi repaileinen vaikutelma. Jos joku osasto toimi, toinen yski.

– Parhaat pystyvät selättämään yllättävät vastoinkäymiset ja pystyvät nousemaan niiden yli. Me emme aivan pystyneet. Saimme pudotuspelien alla rivejä kasaan, mutta sen jälkeen korona iski vielä uudelleen. Pelasimme ihan hyviä pelejä, mutta ehkä TPS-sarjassa kolmannen ja neljännen pelin kohdalla tapahtui jonkinlainen käänne. Saattoi olla, että ajatuksemme harhaantuivat liian pitkälle. Näitä asioita on nyt sitten tarkkaan puitu. Yksi iso linjaveto liittyy puolustamiseen ja sen arvon nostamiseen, Peltonen avaa kevään oppeja.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Nykypäivän IFK

Samaan aikaan iso kuva on muuttunut. Nyt HIFK ei olekaan enää suurin mestarisuosikki – ainakaan materiaalinsa perusteella. Erityisesti Tappara ja Kärpät ovat vahvistuneet merkittävällä tavalla kevään ja kesän aikana. Nyt he ovat ne, joita jahdataan.

HIFK keskittyi jatkuvuuteen. Se haki jotain, mitä siltä on puuttunut jo tovin ajan.

Kentällä IFK yrittää palauttaa tiettyjä brändipiirteitä kilpilogon alle. Tällä kertaa ei puhuta siitä, että iso, paha HIFK ajaa kaikkea liikkuvaa ja murjoo jokaisen vastaantulijan naamalärvin uuteen uskoon.

Nyt brändikiekko tarkoittaa pelillisistä ilkeyttä. Sitä, että IFK on jatkuvasti iholla.

– Meidän pitää pystyä olemaan IFK:n identiteetin mukaisia, eli niin, että olemme todella inhottava vastustaja. Se meinaa sitä, että otamme tilaa ja aikaa pois niin paljon kuin mahdollista. Sen lisäksi hallitsemme myös pelin eri rytmit niin kiekollisena kuin kiekottomana. Iso juttu on kuitenkin se, että olemme ilta toisensa jälkeen todella vaikea vastus. Fakta on kuitenkin se, että viime vuonna SM-liigan finalistit olivat parhaiten puolustavia joukkueita, Peltonen pohtii.

– Emme kaatuneet viime kaudella niinkään maalinteko-ongelmiin – olimme siinä kärkipäätä ihan loppuun saakka. Mutta jos isoja numeroita katsoo, niin puolustamisen osalta olimme keskikastissa. Sitä pitää parantaa. Se tapahtuu yhteisellä, sitoutuneella pelillä. Sitä kautta saamme tuloksia ja pystymme hyökkäämään paremmin. Vankka puolustaminen on kaiken iso perusta, Peltonen linjaa.

Konkreettisella tasolla, mitä IFK on, kun se on parhaimmillaan? Mitä kaukalosta silloin välittyy lehtereille ja televisiovastaanottimien äärelle?

– Siellä pitää olla voittavat piirteet kasassa. Viime kaudella oli pitkään sellaisia hetkiä, jolloin pystyimme suorastaan dominoimaan. Siihen vaaditaan sitä, että pystymme pitämään pelin flowsta kiinni ja olemaan sen päälle. Meillä on selkeä ideologia pelissä, mitä en sen tarkemmin avaa. Mutta tarkoituksena on olla nopeita niin puolustaessa kuin hyökätessä. Haluamme reagoida siihen, mitä peli vaatii ja tavoitella sitä, että meidän kiekonhallintamme tapahtuu suurilta osin hyökkäyspäädyssä, Peltonen avaa.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Kaikkien aikojen kausi

Peltonen uhkuu intoa uuden liigakauden alla. Syyt tulevat sekä IFK:sta että isommasta kuvasta. Yleisellä tasolla jääkiekon SM-liiga voi tällä hetkellä enemmän kuin hyvin. Sarjaan on tullut runsaasti joko uusia tai uusvanhoja huippupelaajia, ja monet joukkueet ovat vahvistuneet aiemmasta.

– Kaikissa 15 joukkueessa on erittäin hyviä, laadukkaita pelaajia. On nuoria kuin myös vähän vanhempia, jotka ovat saattaneet pelata aiemmin jossain muissa sarjoissa. Olen puhunut jo viisi vuotta siitä, että hyvät suomalaiset pelaajat tulevat täyttämään tämän sarjan. Näimme jo viime kaudella, miten tasainen SM-liiga on. Viihdyttäviä otteluita oli kierroksesta toiseen, Peltonen perkaa.

Peltonen lähtee itse mukaan markkinointikoneistoon. Kiekkoikonin mukaan voimakkaat adjektiivit ovat täysin sallittuja, kun puhutaan piakkoin liikkeelle lähtevästä sesongista.

– Jos miettii isoa kuvaa, niin ihan oikeutetusti voidaan puhua kaikkien aikojen kaudesta. Se tulee hyvien pelaajien kautta. Totta kai hyvällä valmennuksella ja kasvatuksella on oma roolinsa siinä. Samaan aikaan mietimme koko ajan sitä, mitä voimme tehdä paremmin. Meillä on hemmetin hyviä pelaajia, jotka haluavat tulla paremmiksi. Tuolla on myös paljon niitä, jotka olivat ehkä 15–16-vuotiaina lähellä ikäluokkansa kärkiyksilöitä, jotka varattiin NHL:ään ja niin edelleen. Sitten jossain vaiheessa kehitys saattoi vähän viivästyä. Heillä iso läpilyönti tapahtuu vähän myöhäisemmällä iällä. Ei Sakari Manninen ainoa ole. Seuraan tuollaisia tapauksia myös hyvin mielenkiinnolla, Peltonen sanoo huomioista.

Videolla Sakari Mannisen voittomaali viime kevään MM-finaalista:

Vahva SM-liiga on yksi osoitus suomalaisen jääkiekkoilun nykypäivän positiivisista puhureista. Siihen päälle ynnätään vielä kansainvälinen menestys niin arvokisoissa kuin rapakon takana NHL:ssä.

Rohkealla tasolla voi väittää, että Suomi on noussut aivan jääkiekon suurimpien mahtimaiden joukkoon.

– SM-liigassa se näkyy siinä, että kilpailu kovenee entisestään. En tiedä olisiko se vielä kovempaa, jos sarjojen välillä olisi avoin systeemi. Voi olla tai sitten ei olisi. Olemme jo nyt siinä tilanteessa, että moni asia on hyvällä mallilla, Peltonen iloitsee.

Lue myös:

    Uusimmat