Nykyisin Puolan liigassa valmentava, Suomen sarjajääkiekon hyvin tunteva Matias Lehtonen suosisi SM-liigan uudistustyössä kaksiportaista sarjajärjestelmää konferenssimallin sijaan.
SM-liigan ja suomalaisen sarjajääkiekon tulevaisuudesta ja malleista on käyty kiihtyvää keskustelua jo muutaman vuoden ajan. Kesäkuussa SM-liigan puheenjohtaja Jyrki Seppä avasi tuoreinta etenemissuuntaa, jossa aiemmin paljon pyöritelty A+B-muotoinen kaksitasoinen sarjamalli jää ainakin toistaiseksi syrjään, ja konferenssimallia tutkitaan tarkemmin.
Konferenssimallissa noin 16-20 joukkuetta jaettaisiin kahteen runkosarjalohkoon, esimerkiksi maantieteellisin perustein, mutta muitakin vaihtoehtoja olisi.
Matias Lehtonen kertoo MTV Urheilulle käyneensä lukuisia keskusteluja aiheesta suomalaisten kiekkoihmisten kanssa kotimaassa viettämänsä kesän aikana. Lehtosen mukaan tämä on "kuuma peruna", ja kaikki ovat odottavaisia.
Lue myös: Irtisanottu Matias Lehtonen vaihtoi maata – vetelee nyt naruista perinneseurassa: "Kasa suomalaispelaajia tulossa"
Lehtonen ei tyrmää ajatusta konferenssimallista, sillä tuolloin nykyisestä Mestiksestä nousisi mukaan 2–4 seuraa. Lehtonen tuntee sarjan hyvin. Hän valmensi Imatran Ketterää ja Rovaniemen Kiekkoa loistavalla menestyksellä kaudet 2017–2023, ja saavutti muun muassa kaksi mestaruutta.
– Mestiksessäkin on seuroja, joilla on aikomus ja selkeä halu kasvattaa omaa toimintaansa.
Nyky-Mestiksen kärkijoukkueiden nostamisen liigaseurojen rinnalle on katsottu tarkoittavan vääjäämätöntä kuoliniskua Suomi-kiekon kakkostasolle.
SM-liigan puheenjohtaja Seppä on väläytellyt konferenssimallin yhteydessä Mestiksen ja nuorten SM-sarjan yhdistämistä. Lisäksi hän on puhunut farmijoukkueiden pyörittämisestä Mestiksessä.
– Jos siitä halutaan farmisarja tehdä, niin sitten itsenäiset seurat pitäisi sieltä niin sanotusti pelastaa pois ja ylöspäin. Siinä luultavasti haudataan muutama seura, jos siitä tehdään farmisarja, koska siellä on myös niitä seuroja, joille se ei ole ominaista tai ketkä eivät niin pysty toimimaan, Lehtonen alleviivaa.
– Heille, joilla sitä kasvupotentiaalia on, pitäisi antaa myös mahdollisuus käyttää sitä, hän jatkaa mainiten muun muassa Joensuun ja Rovaniemen.
Juttu jatkuu kuvan alla.
Lue myös: Kommentti: SM-liigaan jättiuudistus yllättävästä suunnasta
Lehtonen sanoo arvostavansa käynnissä olevaa valmistelu- ja tutkimustyötä, ja tunnustaa, ettei tiedä tarpeeksi esimerkiksi sarjamalliremontin lakikoukeroista, mutta kilpailullisuuden ja kiinnostavuuden näkökulmasta hän liputtaisi konferenssimallin sijaan A+B-sarjamallin puolesta. Siinä voisi olla esimerkiksi 10+10 seuran tasot.
Tässä mallissa ongelmaksi on noussut muun muassa se, että mitkä nykyisistä liigaseuroista suostuisivat hakemaan vauhtia kakkostasolta.
– Kaksitasoisessa mallissa on edelleen paljon haasteita ja kysymyksiä sarjan elinvoimaisuuden kannalta. Etenkin sen alemman sarjatason osalta. Että pystytäänkö siitä alemmasta sarjasta luomaan tarpeeksi elinvoimainen, liigapomo Seppä avasi kesäkuun puolivälissä.
Lehtosen mielestä nyky-Liigassa, kuten myös ehdotetussa konferenssimallissa, yksi ongelma liittyy otteluohjelmaan. Tietyt seurat, esimerkiksi paikallisvastustajat, kohtaavat toisensa useammin kuin toiset seurat.
– Se on lähtökohtaisesti väärin, HPK:ta reilun kauden ajan ennen Puolaan siirtymistä valmentanut Lehtonen toteaa.
A+B-sarjamallissa tämä olisi vältettävissä.
– Toivon ennen kaikkea sitä, että SM-liiga saisi tuotteen taas mielenkiintoiseksi. Se tulee siitä, että sarjoissa on kiinnostavia ja tiukkoja pelejä sekä mahdollisuus nousta.
– Jos ajattelen emotionaalisesti urheiluromantikkona, niin ajattelisin asiaa noin, Lehtonen summaa viitaten kaksiportaiseen malliin.
SM-liigan tahtotilana on saada mahdollinen sarjauudistusprosessi käyntiin tai jopa täytäntöön vuonna 2026. Päätöksiä voidaan odottaa tulevana syksynä.