Ilves-fanit jäivät pulaan keskelle pimeää Jumunsalmea, pelastettiin ikkunan kautta – "Ajattelin, että mitähän on sattunut, kun kannelta kerrottiin, että kivi näkyy"

0:25

Ilves-faneja kuljettanut sisävesilaiva ajautui pois reitiltään ja jäi matalikolla keulastaan kiinni. Matkustajat pelastettiin yöllä laivasta ikkunan kautta.

Sisävesilaiva M/S Tampere ajautui myöhään lauantai-iltana pois reitiltään ja jäi matalikolla keulastaan kiinni Vanajavedellä Akaassa.

Ilves ikuisesti ry:n puheenjohtaja Marko Isomustajärvi kertoo, että Ilves-joukkueen fanikerho oli lauantaina lähtenyt vieraspelimatkalle M/S Tampere-sisävesilaivalla.

Aamulla Tampereelta lähtenyt laiva saapui iltapäivällä Hämeenlinnaan. Laivamatkan aikana seurue söi yhdessä aamupalaa ja lounasta, katsoi tallenteen vuoden 1985 loppuottelusta ja pelasi yhdessä tietovisaa.

Vene jäi jumiin paluumatkalla

Hämeenlinnasta palatessa vain osa fanikerhosta päätti matkustaa takaisin Tampereelle laivalla. Muut palasivat bussilla, noin 20 ilves-fania hyppäsi laivan kyytiin. Isomustajärvi sai tietää ystäviensä joutumisesta merihätään puhelimitse.

– He sieltä välittivät tietoa, että nyt ollaan kiinni jossain eikä päästä eteenpäin. Vähän ajan päästä ilmoitettiin, että laiva on ajanut karille.

Myöhemmin selvisi, että sisävesilaiva oli jäänyt kiinni matalikkoon, koska se oli ajautunut pois alkuperäiseltä reitiltään.

Huoli oli suuri

Isomustajärvi säikähti kuultuaan onnettomuudesta, sillä Ilves-faneista on tullut hyviä ystäviä yhdistyksen parivuotisen historian aikana.

– Kaikki on niin läheisiä ja tunnen heidät hyvin. Ajattelin, että mitähän siellä on sattunut, kun laivan kannelta kerrottiin, että kivi näkyy. Että ei olisi reikä pohjassa.

Puheenjohtaja oli läpi yön yhteyksissä ystäviinsä, kunnes sai tiedon, että kannatusseuran jäsenet olivat turvallisesti kotona. Matkustajat pelastettiin laivasta ikkunan kautta.

– Yhteys oli koko ajan päällä ja helpotus oli suuri.

Puheenjohtaja on kuitenkin hyvillään, että onnettomuudessa selvittiin säikähdyksellä. Hän on suuresti kiitollinen laivan henkilökunnalle ja pelastustoimelle, jotka auttoivat pulaan joutuneita.

Isomustajärven mukaan tapaus ei järkyttänyt suuresti matkustajia, vaan jo paluumatkalla pelastuslaitoksen lämpöteltassa laulettiin jälleen kannatuslauluja.

– Historiallinen, ensimmäinen sisävesillä tehty vieraspelimatka, joka oli erittäin hieno, mutta päättyi ikävällä tavalla. Harmittaa, mutta sille ei voi mitään.

Isomustajärven mukaan Ilves Ikuisesti ry on urheiluseuraa kaikissa pelilajeissa positiivisella mielellä kannattava järjestö, joka tekee useita pelimatkoja vuodessa.

Ajatui pois reitiltä

STT kertoo, että poliisi selvittää onnettomuuteen johtaneita syitä.

Pelastuslaitos sai asiasta hälytyksen lauantai-iltana hieman puoli kahdentoista jälkeen. Hämeenlinnasta Tampereelle matkannut laiva oli jostain syystä ajautunut pois reitiltään kapean Jumusensalmen länsipuolella. Haveri tapahtui kapean vähän sen jälkeen, kun laivareitti oli alittanut Tampereen ja Helsingin välisen moottoritien sillan.

Päivystävä palomestari Matti Willman kertoi aiemmin illalla STT:lle, että olosuhteet järvellä ovat hankalat pimeyden ja melko kovan tuulen takia.

Pelastuslaitoksen mukaan aluksen kohtalo on epäselvä.

– Sukeltajat ryhtyvät evakuointioperaation jälkeen tarkastamaan, mikä tilanne siellä pohjassa on, Nieminen sanoi. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja