Ilotulitteiden kuluttajakauppaa rajoittava kansalaisaloite eduskunnan hampaissa – "Ajatteleeko kukaan aidosti maaseudun lapsia?"

Tulevaisuudessa suomalaisten uudenvuoden vietto voi näyttää ja kuulostaa hyvin erilaiselta, mikäli eduskunnan lähetekeskustelussa ollut kansalaisaloite menee läpi.

Kansalaisaloitteen ajama kielto ei koskisi pienimpiä pyroteknisiä tuotteita, kuten tähtisadetikkuja, pieniä paukkupommeja tai kipinäsuihkuja. Varsinaisten ilotulitteiden käytön aloite rajaisi vain ammattilaisille. Kansalaisaloite keräsi runsaat 65 000 allekirjoitusta.

Kielto koskisi siten vain F2- ja F3-luokan ilotulitteita.

Lähetekeskustelussa aloitetta kiiteltiin muun muassa siitä, että voimaan tulleessaan kielto parantaisi turvallisuutta, vähentäisi silmävammoja, olisi ympäristöystävällisempi ja vähentäisi lemmikkieläimille koituvia haittoja.

Vastustajat olivat puolestaan huolissaan siitä, näkevätkö syrjäseutujen lapset enää koskaan ilotulituksia ja mitä kielletään seuraavaksi.

Kokoomuksen lääkärikansanedustaja Mia Laiho sanoi, etteivät silmävammat ole laajasta tiedottamisesta huolimatta tällä vuosikymmenellä vähentyneet, vaikka suojalasit ovat tulleet pakollisiksi. Hänen mukaansa ilotulitteista on lisäksi haittaa eläimille.

– Monessa lemmikkitaloudessa kärsitään stressistä, kun mietitään tulevaa uuttavuotta.

Laiho kiinnitti huomiota myös ilotulitteiden aiheuttamiin roskiin ja siihen, ettei ilotulitteita valmisteta Suomessa ollenkaan, vaan ne tulevat Kiinasta, jossa työolot ovat surkeat ja halpatyövoimaa on paljon.

Hassi ehdotti maaseudulla asuville ihmisille erillislupaa

Perussuomalaisten Mika Niikko katsoo, että ilotulitusrakettien ampuminen uutenavuotena on vakiintunut tapa juhlia uutta vuotta.

– Ne ovat lapsille merkityksellisiä kokemuksia, kun lähdetään yhdessä perheen kanssa aukealle paikalle raketteja lähettämään.

– Suomi on niin harvaan asuttu maa, että monelta taajamilla asuvilta lapsiperheiltä jäisivät ilotulitteet kokematta, hän lisäsi.

Saman huolen jakoi myös keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä.

– Kokoomus esittää itsensä liberaalipuolueena. Nyt aiotte rajoittaa perheiden oikeutta siinä, mihin he voivat rahansa kuluttaa ja miten he voivat uuttavuotta juhlia, Kärnä sanoi.

Kärnä lisäsi, ettei maailmaa saada koskaan turvalliseksi, vaikka tehtäisiin mitä päätöksiä. Hän huomautti, että ilotulitteet ovat oikein käytettyinä turvallisia.

Kärnän mukaan 65 000 ihmistä ei voida viedä iloa viideltä miljoonalta muulta ihmiseltä.

– Ajatteleeko kukaan aidosti maaseudun lapsia?

Vihreiden Satu Hassi ehdotti, että maaseudulla asuvat ihmiset voisivat pyytää erillisen luvan F2-luokan ilotulitteiden käyttämisen. Luvan voisi saada, jos osoittaisi, että ymmärtää turvallisuusnäkökohtia, Hassi sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat