Iloisuus on tarttuvaa – näin edistät positiivista ajattelua

Joskus asiat menevät niin päin honkia, että on hankala ajatella mitään positiivista. Aina on kuitenkin jotain syytä olla onnellinen, eikö vain?

Tutkimusten mukaan onnellisuuteen vaikuttaa enemmän se, kuinka tilanteisiin suhtautuu kuin olosuhteet itsessään. Pelkillä ajatuksilla saa siis kirkastettua hyvinkin synkkää näkymää.

Muutaman neuvon avulla edistät positiivista ajattelua ja huomaat takuulla eron myös omassa arjessasi. 

Keskity positiiviseen

Usein saatetaan ajatella, että niin sanotut yltiöpositiiviset ihmiset näkevät kaiken ruusunpunaisten silmälasien läpi. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että he eivät huomioisi negatiivisia asioita ollenkaan. Yleensä positiiviset ajattelijat nimittäin näkevät asioissa hyvät ja huonot puolet, mutta keskittyvät niihin onnellisiin asioihin negatiivisten sijaan.

Harjoita tietoisuutta

Käyttäytymistä tutkiva Joffrey Suprina kertoo, että positiiviset ihmiset havaitsevat ympäristöstä hyvin positiiviset ja negatiiviset asiat. He osaavat myös erittäin taitavasti hallita mieltään niin, että he eivät anna negatiivisten asioiden vaivata heitä. Harjoita omaa tietoisuuttasi siis niin, että ryhdyt aina miettimään iloisia asioita negatiivisten asioiden vallatessa mielesi.

Älä tuomitse

Ihmisillä on usein tapana kertoa omat mielipiteensä heti ja useimmiten mikään ei tunnu olevan hyvin. Kannattaa antaa kaikille asioille ja ihmisille mahdollisuus ja olla tuomitsemasta asioita heti kättelyssä. On syytä myös muistaa, että ajatukset ovat todella vain ajatuksia, eivätkä faktoja.    

Ruoki positiivisuutta

Kaikkia kykyjä voi kehittää harjoittelemalla tarpeeksi, sama pätee myös positiiviseen ajatteluun. Kannattaa suorittaa sellaisia aktiviteettejä, jotka viljelevät positiivista ajattelutapaa. Tutkimusten mukaan esimerkiksi meditaatio ja ajanvietto ystävien sekä perheenjäsenten kanssa lisää positiivisia tuntemuksia. Näe siis kavereitasi ja tee sellaisia asioita, jotka nostavat hymyn huulillesi.

Muista omat hyvät puolesi

Päivän mittaan ajatukset saattavat joskus ajautua omiin huonoihin puoliin. Älä anna näiden ajatusten kuitenkaan vaivata itseäsi kauan, vaan käännä itsekritiikki positiiviseksi. Positiiviset ajattelijat usein tunnistavat omat huonot puolensa ja he tekevät asialle jotain. Etkö omasta mielestäsi osaa esimerkiksi englantia riittävän hyvin? Onneksi harjoitus tekee mestarin!

Ympäröi itsesi positiivisilla ihmisillä

Surulliset ja julmat tapahtumat vaikuttavat usein myös omaan mielialaan paljon. Tutkimusten mukaan muun muassa stressi on tarttuvaa ja mitä enemmän ympäröi itseään harmillisilla tilanteilla, niin sitä enemmän ajatukset kääntyvät myös siihen suuntaan. Onneksi myös iloisuus on tarttuvaa, joten ympäröi itsesi positiivisilla ihmisillä ja päiväsi piristyy takuulla heti.

Lue myös:

    Uusimmat