Ilmastoaktivisti Greta Thunbergin purjehdus Atlantin yli ei olekaan kovin ympäristöystävällinen – kilpavene vaatii valtavasti ammattilaisia: "Tietenkin he lentävät sinne"

Ruotsalainen nuori ilmastoaktivisti Greta Thunberg on aloittanut Atlantinylityksen matkalla YK:n yleiskokoukseen 2:02
Nuori ilmastoaktivisti Greta Thunberg aloitti purjehduksen Atlantin yli tällä viikolla

Koko maailman tietoisuuteen nousseen nuoren ilmastoaktivisti Greta Thunbergin purjehdusmatkan ylle on langennut nokinen pilvi.

Ruotsalainen Thunberg lähti pari päivää sitten Englannista, Plymouthin satamasta kohti New Yorkia. Siellä 16-vuotiaan Gretan on määrä osallistua YK:n ilmastokokoukseen.

Thurnberg purjehtii Net Yorkiin Malizia II -kilpapurjeveneellä. Atlantin ylityksen on arvioitu kestävän kaksi viikkoa.

Thurnberg lähti pullein purjein Atlantin yli, koska hän vastustaa lentämistä ilmastosyistä. Veneessä ovat mukana myös Thunbergin isä, kaksi purjehtijaa ja dokumenttikuvaaja.

Sää ja päästöt

Mutkia ympäristöystävällisyyteen matkassa aiheuttaa Thunbergin käyttämä vene. Saksalainen Die Welt kirjoittaa, että kilpaveneeseen liittyvät toimenpiteet saavat aikaan ainakin viisi erilaista mannertenvälistä lentoa.

Weltin mukaan tällä hetkellä Malizia II miehistöineen joutuu välttelemään huonoa säätä purjehtimalla kohti Azoreja. Muutenkin matka on alkanut vaikeassa kelissä.

Nyt esiin nostetut päästöt aiheutuvat Weltin haastatteleman asiantuntijan mukaan siitä, että kilpavenettä on osattava käsitellä satamassa ja se täytyy viedä takaisin Eurooppaan.

Ammattilaiset lentävät

Weltin mukaan luultavasti viisi Team Malizia -purjehdusprojektin ammattilaista lentää New Yorkiin vastaanottamaan venettä. Projektin kipparin edustaja vahvistaa asian lehdelle. Ryhmä purjehtii myös veneen takaisin Eurooppaan.

– Tietenkin he lentävät sinne, ei ole vaihtoehtoa, Andreas Kling kertoo.

– Malizia II -offshorevenettä on erittäin vaikea ohjata puhtaana kilpaveneenä satamassa, ja sitä on huollettava huolellisesti matkan jälkeen.

Malizian kapteeni Boris Herrmann tarjosi Thunbergille mahdollisuuden purjehtia Atlantin yli. Paljon kritiikkiä onkin herättänyt Team Malizian saama julkisuus, joka ei ole tullut purjehduksesta, vaan Thunbergin henkilön mukana.

Welt nostaa esiin myös useat kymmenet toimittajat ja muut asiasta kiinnostuneet, jotka hakeutuivat Plymouthiin seuraamaan nuoren aktivistin lähtöä. Kaikki eivät varmastikaan tulleet paikalle veneellä tai polkupyörällä.

Lue myös:

    Uusimmat