Mainos

Ilmastoaktivisti Greta Thunberg aloitti purjehduksen Atlantin yli – suihkua ei ole ja vessana toimii ämpäri: "Kaksi viikkoa ja sitten voin palata normaaliin"

Ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg lähti keskiviikkona iltapäivällä Englannin Plymouthista kahden viikon pituiseksi arvioidulle matkalle Atlantin yli. Thunbergin on määrä puhua YK:n ilmastokokouksessa ja osallistua mielenosoituksiin New Yorkissa ensi kuussa.

Lentämistä vastustava Thunberg pääsee Yhdysvaltoihin Malizia II -kilpapurjeveneen kyydissä. Mukana matkustaa myös Gretan isä Svante Thunberg.

Lukioon aikova 16-vuotias Thunberg on päättänyt pitää välivuoden koulunkäynnistä. Nyt alkavalla matkallaan hän vierailee myös Latinalaisessa Amerikassa, muun muassa Pariisin ilmastosopimuksen osapuolikokouksessa Perussa joulukuussa. Mantereella Thunberg aikoo taittaa matkaa muun muassa bussilla.

Perjantaiset koululaisten ilmastolakot aloittanut ja rauhannobelistiksikin ehdolla oleva Thunberg on aiemmin osallistunut lukuisiin tilaisuuksiin eri puolilla Eurooppaa. Matkat hän on tehnyt useimmiten junalla.

Vessana ämpäri

Asiantuntijoiden mukaan Thunbergin merimatkasta ei välttämättä tule miellyttävä. Kilpaveneen sisustus on askeettinen, ja painon pitämiseksi minimissä kaikki ylimääräinen on karsittu. Sää matkan varrella voi olla myös hyvin raju.

– Saatan tuntea itseni hiukan merisairaaksi, eikä siitä tule miellyttävää, mutta voin elää sen kanssa, Thunberg sanoi BBC:lle ennen lähtöään.

Veneen kipparin, saksalaisen kilpapurjehtijan Boris Herrmannin mukaan veneessä ei ole keittiötä, jääkaappia tai suihkua. Ruoka on joko pakastekuivattua tai tyhjiöpakattua. WC:n virkaa toimittaa pieni sininen ämpäri, jonka kyljessä lukee: Vain kakkaa, kiitos!

– Jos matkasta tulee tosi hankala, niin täytyy vain ajatella, että ei se ole kuin kaksi viikkoa ja sitten voin palata normaaliin, Thunberg lohduttautuu.

Sähköä veneen navigointilaitteisiin saadaan ympäristöystävällisesti muun muassa aurinkopaneeleista. 18-metrisessä Malizia II:ssa on kiinteä polttomoottori, mutta se on varattu vain äärimmäisiin hätätilanteisiin ja sinetöidään ennen lähtöä. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja