Ilmasilta avattiin albaanipakolaisille

Kosovon albaanipakolaisia on alettu kuljettaa turvaan lentokoneilla. Kosovon pakolaisia saapui eilen Turkkiin. Myös Suomi aikoo ottaa pakolaisia vastaan. Pääministeri Paavo Lipponen sanoi että Suomeen otetaan todennäköisesti muutamia kymmeniä pakolaisia, lähinnä vanhuksia ja vammaisia, jotka eivät muuten selviä.

Noin 800 väsynyttä ja nälkäistä Kosovon albaanipakolaista saapui myöhään eilen Turkkiin, kertoi turkkilainen uutistoimisto Anatolia. Pakolaiset saapuivat maahan viidellä lentokoneella. Koneet laskeutuivat Länsi-Turkkiin Corlun lentokentälle, jossa neljä ambulanssia ja 20-henkinen ensiapuryhmä otti pakolaiset vastaan. Ensimmäisessä saapuneessa Boeing 737-koneessa oli 150 henkeä, joista pääosa oli naisia ja lapsia.

Turkin viranomaisten mukaan Corlun kentälle odotettiin yöllä vielä kahta konetta. Uutistoimisto Anatolian tietojen mukaan yksi pakolaisista, iäkäs nainen, kuoli sairaalassa vähän Turkkiin laskeutumisen jälkeen. Kaksi muuta pakolaista on sairaalahoidossa. Turkki on luvannut ottaa vastaan 20 000 Kosovon pakolaista. Se lähettää myös humanitaarista apua Makedoniaan ja Albaniaan. Turkkilaisten viranomaislähteiden mukaan maahan on saapunut Bulgarian kautta maaliskuun 22. päivän jälkeen jo lähes 5000 Kosovon pakolaista.

Pakolaisten vastaanotto jakaa mielipiteitä

Albaanipakolaisia aiotaan kuljettaa ilmateitse eri puolille Eurooppaa sekä Yhdysvaltoihin. Kymmenet tuhannet albaanipakolaiset odottavat yhä turvaan pääsyä Makedonian rajalla. Joidenkin maiden suunnitelmat ottaa ainakin tilapäisesti vastaan tuhansia Kosovon pakolaisia jakaa länsiliittoutuneita.

Erityisesti Ranska ja Italia ovat sitä mieltä, että länsimaat vain tukevat Jugoslavian pyrkimyksiä ottamalla vastaan pakolaisia. Naton edustaja kertoi eilen, että Saksa on luvannut ottaa 40 000 pakolaista, Norja 6000, Turkki 20 000, Kanada 5000 ja Yhdysvallat 20 000. Ranskan hallituksen ministerit ovat painottaneet, että pakolaisista on huolehdittava kansainvälisen avun turvin Kosovon rajoilla.
-On hyvin tärkeää pitää kiinni siitä, että näiden miesten ja naisten on voitava palata koteihinsa, pääministeri Lionel Jospin sanoi eilen.
Italian pääministeri Massimo D'Alema vetosi puolestaan Kosovon albaaneihin, jotta nämä eivät hajaantuisi ympäri Eurooppaa ja rohkaisisi näin maassaan jatkuvaa "etnistä puhdistusta".

Pakolaiset epätoivoisia

Kosovon ja Makedonian rajalle juuttuneiden kymmenientuhansien Kosovon albaanipakolaisten tilanne on kurja. Blacen rajanylitysaseman tuntumassa viheriöivät niityt ovat muuttuneet liejumereksi uupuneiden, nälkäisten ja epätoivoisten pakolaisten odottaessa pääsyä eteenpäin.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR ilmoitti tänään, että lähes 400 000 Kosovon albaania on lähtenyt pakosalle sitten maaliskuun 24:nnen päivän, jolloin sotilasliitto Nato aloitti Jugoslavian vastaiset ilmahyökkäykset. Suurin osa - yli 220 000 pakolaista - on paennut rajan yli Albaniaan, kun taas eteläiseen naapurimaahan Makedoniaan on virrannut yli 120 000 Kosovon albaania.

Järjestön mukaan pakolaisvirralle ei ole näkyvissä loppua.
-Huomenna aamulla pakolaisten määrä on varmasti noussut 430 000:een. Se kasvaa 30 000:lla päivässä, järjestön tiedottaja Kris Janowski sanoi.
YK:n pakolaisvaltuutettu Sadako Ogata on kutsunut huomiseksi hätäkokouksen käsittelemään Kosovon pakolaisten auttamista. Yli 50 maan edustajia odotetaan Genevessä pidettävään neuvonpitoon.

Lähes miljoona paossa

Naton tiedottaja Jamies Shea sanoi puolestaan, että lähes miljoona kosovolaista - eli yli puolet maakunnan väestöstä - on joutunut jättämään kotinsa yli vuoden kestäneen kriisin aikana. Shean mukaan myös Nato on mukana toimittamassa apua pakolaisille.
-Meillä on paljon tehtävää ja olemmekin ryhtyneet toimeen, hän sanoi lisäten, että pakolaisten tilanne on "ankara".

Suurin osa Makedoniaan tulijoista on juuttunut rajavyöhykkeelle, missä avun saanti on ollut tähän mennessä lähes olematonta.
-Noin 65 000 tulijaa on Blacessa, 20 000 yrittää päästä Jazinceen, parisentuhatta on Kumanovossa ja loput ovat levittäytyneinä ympäri Makedoniaa, UNHCR:n edustaja Paula Ghebini sanoi pääkaupungissa Skopjessa.

Ghebinin mukaan avustusjärjestöt yrittävät ennen muuta saada pakolaiset kuljetetuiksi pois raja-alueelta, missä heillä ei ole mitään kunnon suojia, ruokaa tai terveyspalveluja.
-Meidän on saatava heidät pois sieltä (raja-alueelta). Tilanne siellä on kammottava. Maa on yhtä liejua, eikä sade yhtään paranna tilannetta. Monet ihmiset ovat jo äärimmäisen heikkoja; he ovat kokeneet kovia viimeisten päivien aikana odottaen rajan yli pääsyä ilman ruokaa, Ghebini sanoi.

Ilmasilta avautui vihdoin

Makedonian viranomaiset herättivät pakolaisissa toivoa ilmoittamalla eilen, että pakolaisia ryhdytään kuljettamaan lentokoneilla kolmansiin maihin. Ilmasillan piti ensi tilassa viedä 36 000 pakolaista Saksaan ja Turkkiin. Ilmasillan piti avautua jo eilen illalla, mutta vasta myöhään tänään ensimmäinen pakolaisia kuljettava kone lähti kohti Turkkia pääkaupungista Skopjesta. Koneessa oli 151 albaanipakolaista, pääosa heistä naisia ja lapsia.

Toisen lentokoneen oli määrä lähteä Turkkiin vielä illan kuluessa.
-Kaikki vie enemmän aikaa kuin luulisikaan. Olemme kuitenkin alkaneet siirtää pakolaisia läheiseen leiriin, jossa on paremmat saniteettijärjestelyt, kansainvälisen Punaisen Ristin edustaja sanoi.
-Olemme myös lastaamassa lääkkeitä ja ruokaa junaan, joka on tarkoitus lähettää ei-kenenkään-maalle Blacen liepeillä. Toistaiseksi emme ole kuitenkaan saaneet serbeiltä takuita siitä, että he eivät tulita junaa, edustaja huomautti.

Raja-alueella toimivat tällä haavaa ainoastaan Makedonian Punaisen Puolikuun ja islamilaisen Al Hilal -järjestön edustajat. He ovat jakaneet pakolaisille muovisuojia ja ruokaa. Ruokaa ja juomaa ei kuitenkaan riitä kaikille, mikä on aika ajoin aiheuttanut kiivaita nujakoita pakolaisten kesken.

Brittiministeri: Laaja ilmasilta ei ajankohtainen

Britannian kehitysyhteistyöministeri Clare Short torjui tänään Kosovon pakolaisten laajamittaisen siirtämisen muualle Eurooppaan. Hänen mukaansa ilmasillan aloittaminen ei ole nyt ajankohtaista, vaan tärkeintä on vauhdittaa pakolaisten pääsyä Makedonian puolelle ja järjestää heille ruokaa ja suojaa.

Short on parhaillaan tutustumassa pakolaisten ahdinkoon Makedoniassa. Hän sanoi BBC-yhtiön radiohaastattelussa, että pakolaisten siirtäminen pois Balkanilta olisi "pelaamista serbien pussiin". Britannian hallitus kertoi lauantaina, että maa on valmis ottamaan "tilapäisesti" vastaan joitakin Kosovon pakolaisia.
(STT-Reuters-AFP-DPA-TT)

Lue myös:

    Uusimmat