Mainos

Ilmarisen tulos heikkeni rajusti

Osakekurssien lasku romautti viime vuonna työeläkeyhtiö Ilmarisen tuloksen. Ilmarisen kokonaistulos painui 321 miljoonaa markkaa tappiolle, kun vuotta aiemmin se oli 9,4 miljardia voitollinen.

Pörssikurssien alamäki ei kuitenkaan ole säikäyttänyt Ilmarista vähentämään osakesijoituksiaan vastaisuudessa. -Osakesijoituksia on tarkoitus edelleen pitkällä aikavälillä kasvattaa, koska niissä on paras tuottopotentiaali, sanoo toimitusjohtaja Kari Puro. Ilmarisen sijoitusstrategian ideana on, että vankan vakavaraisuutensa vuoksi yhtiö pystyy tekemään riskipitoisempia sijoituksia, joiden tuotto-odotukset vastaavasti ovat paremmat.

Parina edellisenä vuonna pörssikurssien nousubuumi siivitti Ilmarisen erittäin hyviin tuloksiin. Hyvinä vuosina varallisuutta on kasattu toimintapääomapuskuriin, joka nyt kutistui 23,3 miljardista 22,3 miljardiin markkaan. -Puskuri oli ensi kertaa siinä käytössä, mihin se on tarkoitettukin eli pehmentämässä sijoitussalkussa lyhyellä aikavälillä tapahtuvia väistämättömiä vaihteluita, Puro sanoi.

500 miljoonaa asiakashyvityksiin

Puron mukaan Ilmarisessa on varauduttu siihen, että pörssikurssit voivat olla laskusuunnassa vielä pitkäänkin. Varakkaalla yhtiöllä on kuitenkin varaa odottaa uutta nousukäännettä. Sijoitusjohtaja Eero Heliövaaran mukaan Ilmarinen kestäisi hyvinkin vielä 70 prosentin kurssilaskun ja pysyisi silti vakavaraisuusrajan yläpuolella.

Vakavaraisuutensa ansiosta Ilmarinen pystyy viime vuosien tapaan yhä jakamaan asiakkaille myös isot, yhteensä 500 miljoonan markan asiakashyvitykset. Se tietää Ilmarisen TEL-vakuutusasiakkaille keskimäärin yli 7 prosentin alennusta työnantajan maksusta. Asiakashyvitykset ovat yksi harvoja keinoja, joilla työeläkeyhtiöt voivat houkutella uusia asiakkaita. Ilmarinen katsoo olevansa tässä kisassa yhä vahvoilla, sillä yhtiön tietojen mukaan kilpailijoiden jakamat alennukset jäisivät 3,5 prosentin vaiheille.

Viime vuonna Ilmarinen jakoi asiakashyvityksiä 800 miljoonaa markkaa. Vuoden lopussa Ilmarisen hoidossa oli 32 400 TEL-vakuutusta, joiden piirissä oli 335000 työntekijää. Eläkkeitä yhtiöstä maksettiin ulos yhteensä 8,8 miljardia markkaa.

Nokiaa ja Soneraa myytiin

Osakkeiden osuus Ilmarisen sijoitussalkusta laski viime vuonna parilla prosenttiyksiköllä 27 prosenttiin eli noin 22,6 miljardiin markkaan. Osakesijoitusten käyvin arvoin laskettu tuotto painui 5,4 prosenttia miinukselle.

Heliövaaran mukaan salkun sisältöä on vuoden aikana vaihdettu reippaasti: teknologian ja muiden ns. kasvuosakkeiden osuus on pudonnut 50:stä noin 25 prosenttiin. Ilmarinen on myynyt pois mm. Nokiaa ja Soneraa. Vastaavasti perinteisten osakkeiden osuus kasvoi jo siitä syystä, että Ilmarisesta tuli viime vuonna Pohjolan suurin omistaja.

Pohjola ei ollut Ilmariselle hullumpi sijoitus; osakkeet tuottivat 9 prosenttia ja niistä tuli vielä 1,2 miljardin osingot. Ulkomaisia osakkeita Ilmarisen salkusta oli vuoden lopussa 40 prosenttia ja osuutta on tarkoitus edelleen kasvattaa. Kiinteistösijoitusten osuus melkein kaksinkertaistui 14,4 prosenttiin, kun yhtiö osti Meritalta kiinteistöyhtiö Aleksian. Ne tuottivat 7,8 prosenttia.

Melkein puolet Ilmarisen sijoitusvarallisuudesta oli korkosijoituksissa. Niitä oli yhteensä 40,6 miljardia markkaa ja tuottoa käyville arvoille kertyi 6,3 prosenttia. Koko sijoitustoiminnan tuotto painui nyt 712 miljoonaa markkaa miinukselle, kun se vuotta aiemmin oli melkein 8,7 miljardia markkaa plussalla.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.