Ikä ja alempi asema nostavat lapsettomuushoidon hintaa

Koeputkivauvan kustannukset vaihtelevat 13 000 eurosta yli 40 000 euroon. Lapsettomuushoidot tulevat sitä halvemmaksi, mitä nuorempi nainen on.

Lapsettomuushoitojen kustannuksiin vaikuttavat naisen ikä ja osittain myös sosioekonominen asema.

Väli-Suomen sanomalehtien Sunnuntaisuomalaisen mukaan koeputkihedelmöitys tulee huomattavasti kalliimmaksi vanhemmille naisille. Yli 40-vuotiaana äidiksi haluava voi varautua maksamaan lapsen saamisesta jopa kolme kertaa enemmän kuin 30-vuotias.

Keskimäärin elävän lapsen alkuunsaattaminen koeputkihedelmöityksellä maksaa 16 000 euroa. Summaan on laskettu kaikki ne hoidot, jotka vaaditaan raskauden onnistuneeseen alkamiseen. Naisen itsensä maksettavaksi tästä jää julkisella puolella noin neljännes, ja yksityisesti noin puolet.

Alle kolmekymmentävuotiaiden hoito johtaa onnistuneeseen koeputkihedelmöitykseen keskimäärin 12 850 eurolla. 30-34 -vuotiaiden naisten hedelmöitys onnistuu 13 657 eurolla ja sitä vanhempien 35-39-vuotiaiden 17 828 eurolla.

Yli 40-vuotiaat äidiksi haluavat joutuvat maksamaan onnistuneesta hoidostaan kaikkein eniten, keskimäärin 40 662 euroa.

Myös sosioekonomisesti alemmassa asemassa olevien naisten lapsettomuuden hoito tulee kalliimmaksi kuin paremmassa asemassa olevien. Eron syynä saattavat olla tupakointi ja ylipaino, jotka ovat tutkimusten mukaan yleisempiä alemmissa sosioekonomisissa ryhmissä. Ne ovat samalla lapsettomuuden riskitekijöitä.

Lapsettomuushoitojen kustannusten eriarvoisuutta on lisännyt se, että Kansaneläkelaitoksella hoitojen maksupolitiikka ei ole ollut yhtenäinen. Tämän vuoksi kaikki lapsettomuushoitojen korvauskäsittely on keskitetty tämän kuun alusta lähtien Kelan Kuopion toimistoon.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat